Вийшов фільм про справжніх християн Тернопільської єпархії, у яких відібрали храми, але не віру (відео)

Зворушлива історія про справжніх християн сіл Бутин і Кинахівці Тернопільщини, які втратили два храми, але не втратили любов один до одного і до своїх кривдників.

Телеканал «Зоряний» за підтримки Благодійного фонду «Фавор» випустив фільм про віруючих Української Православної Церкви з двох сусідніх сіл Тернопільської області — Бутин і Кинахівці. Це дивовижна історія про мужність і стійкість християн УПЦ, у яких прихильники «Київського патріархату» (тепер це «ПЦУ») один за одним відібрали два храми: спочатку, у 2014 році в Бутині, а потім, у 2017 – в Кинахівцях, де останні роки молилися і члени релігійної громади захопленого храму з Бутина. Прихильники «УПЦ КП» і націоналісти «Правого сектора», що брали участь в захопленнях не шкодували нікого: коли віруючих виганяли з храмів діставалося і священникам, і навіть літнім парафіянкам.

У ситуації, коли людям, здавалося б, надіятись більше нема на що, віруючі не відступили. Спочатку вони збиралися на богослужіння в будинку старости громади Степана Тивонюка. Потім змогли побудувати з ДСП маленький тимчасовий храм. І, нарешті, завдяки допомозі меценатів люди змогли побудувати новий храм. На будівництві працювали всі — і чоловіки, і жінки. Коли йшов дощ або сніг, будівельникам приносили змінний одяг та їжу. І ось підсумок — після декількох років поневірянь у єдиної громади двох сіл тепер є новий, свій власний прекрасний храм.

Але головне навіть не в тому, що у людей з’явилося місце, де вони можуть спокійно помолитися. Віруючі стверджують, що вдячні Богу за всі ті випробування, які їм довелося пережити — і побої націоналістів, і глузування сусідів, і навіть цькування їх дітей в школі. Все це допомогло їм зрозуміти, що суть християнства — це любов. Любов до Бога, любов один до одного, і навіть любов до тих, хто їх переслідує та ображає.

Це перший фільм з циклу – «Гімн любові». Цикл документальних історій «Вірні» про людей, які не дивлячись на тиск залишилися вірними канонічної Церкви, почав створювати телеканал «Зоряний» спільно з благодійним фондом «Фавор». Про це повідомили на сторінці фонду в Facebook.

Через що пройшли вірні канонічної Церкви, що давало їм сили вистояти, зберегти громаду і побудувати новий храм — про це та багато іншого можна дізнатися з документальної історії.

Творці фільму сподіваються, що він знайде живий відгук в серцях глядачів і в перспективі буде знятий цикл подібних відеоробіт, присвячених іншим громадам, які позбулися своїх храмів, але не впали духом.

Використано матеріали СПЖ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3022