Від якого сну нам треба пробудитися та як? — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Ми покликані вийти з темряви, як із підземелля, і зодягнутися у зброю світла. Як? Насамперед, не брати участі в бенкетах, не вести розпусне життя, не сваритися, не гніватися. Але наше нерозуміння і в цьому знайде привід для гріха.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських ПосланьУ черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Послання до Римлян. 

Святий апостол Павел у своєму Посланні до Римлян застерігає: «Настане уже час пробудитися від сну» (Рим. 13: 11).

Від якого сну? Звичайно, гріховного. Самовиправданням, саможалінням, забуттям про мету християнського життя. Все це ще ніч, ще перебування у темряві, ще влада темряви над нами. Ми покликані вийти з темряви, як із підземелля, і зодягнутися у зброю світла (Рим. 13: 12).

Що конкретно нам приписується? Перш за все, вести себе пристойно, а не брати участь у бенкетах і узливаннях, не захоплюватися мріями і легкими знайомствами, тішачи свою уяву, тим більше не дозволяти розпусти, не сваритися і не злитися.

Про це словами апостола Павла говорить нам Церква перед початком Великого посту і попереджає: «Хто їсть все пісне, не принижує того, хто не їсть; і хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть» (Рим. 14: 3).

Здавалося б, це зовсім легко, залиш кожному чинити згідно совісті, однак наше нерозуміння і в цьому знайде привід до гріха. Хто строго постить, не завжди в силах утримати себе якщо не від звеличування, так від осуду інших, які не так строго постують. Взагалі вмінню дивитися за собою і по-доброму ставитися до інших в будь-якому випадку активніше і рішучіше.

У дні посту ми можемо побачити себе в полоні землі, тобто звичками жити без врахування правил, свою безвідповідальність, свій егоїзм. Все це видніше у світлі дня, про що апостол Павел сказав: «Ніч минула, а день наблизився» (Рим. 13: 12).

Це, звичайно, говорив апостол, не маючи на увазі дні посту, взагалі про життя християнського, що відрізнялася від перебування в язичництві, як день від ночі. Тепер нам треба озброїтися терпінням, готовністю боротися не тільки з усіма труднощами, але і з нападами ліні, спротиву, зневіри, які можуть раптом навалитися.

Серед усіх труднощів, дай Боже, пам’ятати одну – ми не одні, ми йдемо всі разом, хоча не завжди бачимо один одного. Ми не просто бредемо, спотикаючись і не розуміючи, ми можемо себе підбадьорити тим, що Господь бачить кожного, та не просто бачить, а й чекає, коли ми до нього звернемося – дивиться з найгарячішим бажанням допомогти, довести нас до мети. Але наше бажання тут необхідно, без нього і Господь не стане тягнути насильно.

Якби ми частіше нагадували собі, що належить собі зодягнутися в Христа, тобто включитися, увійти в такий стан, коли Господь ближче, ніж сорочка до тіла, то багато нас перестало б лякати, здаватися немислимою вагою і лякати нудьгою. Нехай це все відомо, знайоме, але згадувати варто, щоб життя не пройшло для нас безплідно. А головний плід, який ми можемо принести Богові, – це покаяння.

Читайте також: Чому хвалитись успіхами не корисно і навіть небезпечно?

Як жити християнину?

Чому гріх блуду найбільш руйнівний?

Чому апостол Павел стверджує: “спасенні ви благодаттю”?

Яке головне багатство, що робить нас щасливими, дарує Бог?

Як стати своїми Богу?

“Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 268