Про що говорили подруги з вмц. Варварою? – протоієрей Олександр Клименко (відео)

«Життя вмц. Варвари – ще одне підтвердження того, якими дивними шляхами Господь шукає собі справжніх прихильників, та як ці прихильники віддячують Йому за те, що в їхні душі увійшов істинний сенс життя. Я переконаний, що св. вмц. Варвара змогла постраждати за Христа тому, що збагнула сенс, вона зрозуміла, що життя не беззмістовне», – зазначив о. Олександр та закликав кожного до місіонерства у своєму повсякденному житті, намагаючись «повторити подвиг не лише вмц. Варвари, а й її подруг, які і жили не так, і проповідували, і говорили не про те, про що говорив навколишній світ», а говорили вони саме про Христову віру.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено подвигу великомучениці Варвари.

На переконання протоієрея Олександра Клименка, головна причина  важливості знову і знову згадувати житіє вмц. Варвари – це надзвичайність її смерті за Христа та її подвигу.

Як нагадав священник, свята великомучениця Варвара була знатного походження, виховувалася у багатій родині за язичницькими традиціями. Батько оберігав її від усяких контактів, тому вона жила у вежі. Та єдині, з ким їй дозволено було спілкуватися, були її подруги, які й змогли прищепити майбутній святій Христову віру.

«‎Часом у найнесподіваніших місцях наша проповідь може бути розчутою. Коли ти просто з кимось говориш і ділишся своєю вірою, своїми переживаннями, своїм релігійним досвідом, то люди сприймають це як щось нове. А ми живемо цим постійно і нам це здається буденним <…> Коли ми говоримо, ділимося з іншими своєю вірою, то в інших людях народжується щось нове. Часом їхній плід віри перевищує всі наші сподівання. Він навіть нас заохочує по-новому осягнути давно, здавалося б, зрозумілі істини», – зауважив він.

Також отець Олександр відзначив, що історія вмц. Варвари – це історія надзвичайного світла і надзвичайної темряви.

«Це історія входження величезного потоку благодаті і світла, а з іншого боку борсання і боротьби зла і неминучої його поразки, – сказав він. – …Це ще одне підтвердження того, наскільки наші діти відмінні від нас і наскільки багато нового вони можуть повідати нам. Це історія про те, що часом батькам треба придивитися до тих порухів сердечних, які виникають у серцях наших дітей. Не завжди відкидати їх лише тому, що вони не відповідають нашим установкам. Переважна більшість наших бабусь та дідусів не були воцерковленими християнами, не знали, що таке віра… А діти приносять у життя батьків світло осяйного подвигу постійного перебування у Христі».

Також клірик УПЦ зазначив, що життя вмц. Варвари – ще одне підтвердження того, «якими дивними шляхами Господь шукає собі справжніх прихильників, та як ці прихильники віддячують Йому за те, що в їхні душі увійшов істинний сенс життя». Він додав: «Я переконаний, що свята великомучениця Варвара змогла постраждати за Христа тому, що збагнула сенс, вона зрозуміла, що життя не беззмістовне».

Коли ти нарешті усвідомлюєш істинний сенс життя, тоді, як наголосив о. Олександр, твоє перебування поза Христом є справжнім постом та справжнім ніщо, а перебування у Христі – справжнім святом.

Насамкінець протоієрей Олександр Клименко закликав кожного до місіонерства у своєму повсякденному житті – не вести порожні балачки з близькими і навіть незнайомими, а свідчити про Христа, та частіше сповідатися і причащатися Святих Христових Таїн. «Пробувати повторити подвиг не лише вмц. Варвари, а й її друзів, її подруг, які і жили не так, і проповідували, і говорили не про те, про що говорив навколишній світ, і врешті-решт стали предтечею великомучениці», – резюмував він.

 

Просмотров: 296