Слухати і чути слова Божі — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських ПосланьУ черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла з Послання до Євреїв про те, що ми повинні бути уважнішими до почутого.

Про що ці слова апостола Павла? Так, вони були сказані іудеям, але нам вони можуть допомогти сконцентрувати всю свою увагу на словах Божих і вченні Церкви. Нам же треба розібратися, що саме заважає нашій уважності, та діяти.

У 2-й главі в Посланні до Євреїв апостол Павел пише: «Ми повинні більше вважати на почуте» (Євр. 2: 1).

Це було сказано апостолом Павлом іудеям, які не хотіли допустити думки про те, що Христос, ними відданий на хресну смерть, і є Син Божий і Месія, очікуваний пророками. Але нам,  які не сумніваємося в достоїнстві нашого Спасителя і Господа, слова апостола Павла можуть допомогти зосередити увагу, сконцентруватися на навчанні Церкви.

Чуємо ми багато, і все почуте може принести духовну користь, якщо поставимося не просто уважно, а особливо уважно. Виділено це тому, що слухати почуте було важко в усі віки. Важко було іудеям, яким Бог говорив через пророків, важко і нам, яким, здавалося б, легше, тому що Бог послав нам у світ Сина Свого, Який став людиною і пожив у самій гущі людей. Важко нам навіть тоді, коли розумом приймаємо істину вчення і заповідей Божих, але втілити їх в життя нам багато що заважає.

Заважає, до речі, і недостатня увага до почутого. Чому вона не дуже серйозна і глибока, наша увага? Чи не тому, що не глибока віра, чи не велика любов, чи все разом? Або ми зайняті більш ніж потрібно тільки своїми турботами про устрій тут свого благополуччя, а запити душі далеко відкинуті?

Але апостол звертається до тих, хто чує, а значить передбачаються серед них ті, які не до нескінченності забули про свою душу. І ми за всієї нашої духовної немочі хочемо все-таки не тільки слухати слова Божі, що передаються нам апостолами, святими отцями і всією Церквою, а й чути їх. І слухати їх особливо уважно, щоб почуте допомагало виправляти життя. «Сила слова – від сили житія», – говорили святі отці. Життя апостола Павла та інших апостолів, життя всіх святих нашої Церкви вливає сили в їхні слова.

Справа за нами. Нас закликає Церква вчитися увазі, без якого  найочевидніша істина вислизне, не залишивши сліду у свідомості. Не можна відкладати на невідоме майбутнє, якого може й не бути, час, що надано для покаяння, і дай, Боже, нам використовувати його на благо, щоб потім не шкодувати про втрачену можливість. Дні лукаві, оскільки не можуть нічого обіцяти в майбутньому, якщо ми тепер не докладемо всіх сил до навчання себе уваги, якої необхідно для засвоєння всього, що звучить у Церкві.

Читайте також: Від якого сну нам треба пробудутися та як?

Чому хвалитись успіхами не корисно і навіть небезпечно?

Як жити християнину?

Чому гріх блуду найбільш руйнівний?

Чому апостол Павел стверджує: “спасенні ви благодаттю”?

Яке головне багатство, що робить нас щасливими, дарує Бог?

Як стати своїми Богу?

“Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 190