УПЦ проти приїзду в Україну патріарха Варфоломія. Митрополит Антоній пояснив, до яких негативних наслідків це призведе

Українська Православна Церква проти приїзду в Україну патріарха Константинопольського Варфоломія, і В.Зеленський, як Президент України, повинен перш ніж запрошувати патріарха, потурбуватися про те, як сприйме суспільство і чи не призведе це до протистояння. Про це  сказав Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у програмі «Церква і суспільство» на ТК «Глас», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Керуючого справами УПЦ, В.О. Зеленський є Президентом України, «і тому йому ніхто не може заборонити зустрічатися з керівниками інших держав або з керівниками тих чи інших релігійних об’єднань».

Проте, як зауважив митрополит Антоній, треба ще замислитися, наскільки виправданим є питання запрошення в Україну глави Константинопольського патріархату: «тому що Президент повинен турбуватися про внутрішній стан суспільства, про внутрішню ситуацію».

«Перед тим, як запрошувати керівника релігійної організації з іншої держави, треба було потурбуватися, як це сприйме українське суспільство, чи не призведе це до якихось рухів протистояння», – зазначив владика.

Також Його Високопреосвященство нагадав, що в останні два роки про відношення до патріарха Варфоломія УПЦ вже неодноразово висловлювалася в офіційних заявах. «Ми однозначно говоримо про те, що патріарх Варфоломій незаконно втрутився в релігійну ситуацію в Україні, і це втручання призвело до протистояння, до захоплення храмів нашої Церкви, до побиття наших парафіян, наших священнослужителів», – сказав він.

«І досить дисонуюче звучать слова Володимира Зеленського, що патріарх Варфоломій турбується про мир в Україні. Тому що ми не знайшли жодного випадку, коли б патріарх Варфоломій, знаючи реальну ситуацію в Україні, міг якось запобіг тому, що відбувається, – акцентував увагу владика. – Я маю на увазі рейдерські захоплення наших храмів, незаконні перереєстрації. А це все відбувалося саме на основі тих дій – незаконних, підкреслюю, дій – патріарха Варфоломія в українському Православ’ї».

Тому, як пояснив митрополит Антоній, Українська Православна Церква «проти того, щоб патріарх Варфоломій приїздив до України, оскільки розуміємо, що його приїзд буде служити не мирові в Україні, а може стати новим поштовхом до більш глобальних протистоянь». Він додав: «Президент про це обов’язково повинен знати і подбати, щоб жодна зовнішня ситуація, приїзд, не привели до нового витка протистояння серед віруючих людей в Україні».

«І тут є принциповим те, про що Українська Православна Церква неодноразово заявляла: ми маємо навчитися жити за Конституцією. А Конституція прямо говорить про те, що держава відокремлена від Церкви. Тому будь-яке втручання державних діячів у внутрішнє життя Церкви суперечить нашому основному закону», – підсумував митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1038