Як постувати з користю для здоров‘я — поради лікаря-священника

Про те, як правильно і з користю для здоров’я проводити Різдвяний піст – чотири головні поради заслуженого лікаря України, священника Ростислава Валіхновського. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал із посиланням на «Фому в Україні»

1. Піст не має шкодити здоров’ю.

Це особливо актуально в наш час. І тут виникає питання – чи можна з цієї причини послабляти піст чи ні. Я вважаю, що зараз нам потрібен добре вироблений імунітет. А для цього в їжі повинно бути присутньою достатня кількість білка. У Різдвяний піст Церква благословляє вживання риби і морепродуктів, можна вживати і рослинний білок. Такий раціон дозволяє зберегти фізичне здоров’я і забезпечити правильну роботу імунної системи.

Але для хворих Церква передбачає послаблення посту, аж до вживання молочних і м’ясних продуктів, що забезпечують організм амінокислотами, з яких потім виробляються антитіла для боротьби з хвороботворними клітинами. Безумовно, в таких випадках потрібно дослухатися до порад лікаря і дотримуватися лікувального режиму харчування.

2. Правильний піст лікує організм.

Утримання від продуктів тваринного походження допомагає в першу чергу в духовному плані – нам легше молитися і приділяти увагу своєму внутрішньому світу, завжди пам’ятати про присутність Бога. З іншого боку, всі встановлення і поради Церкви спрямовані на зміцнення не лише духовного, а й душевного, і тілесного, і інтелектуального здоров’я.

Можна сказати, що правильне дотримання посту веде до оздоровлення  людини. Дієтологи й імунологи знають таке поняття, як імунна агресія. Вона виникає, коли людина споживає занадто багато тваринного білка. Імунна система організму активно реагує і відкидає його. Навіть існує такий термін – харчова нестерпність продуктів. Уявляєте, є величезна кількість тваринних білків, які людині просто не можна вживати в їжу. Якраз під час посту ми знімаємо з організму це навантаження.

У тих, хто постує, як правило, менше захворювань. Вони довше живуть, і, в переважній кількості випадків, у них велика толерантність до різних інфекцій – вірусних, бактеріальних та інших.

3. Піст – це час радості.

Потрібно пам’ятати, що найголовніше – не тілесне харчування, а духовне. Це період радості про майбутнє велике свято Різдва Христового, терпіння всіх неприємностей і скорбот на шляху до нього, прощення і примирення з ближніми. Під час посту, як і в усі дні, потрібно дотримуватися духовної гігієни – утримуватися від поганих вчинків, слів і думок. Дотримання цих правил і принесе нам радість любові до Бога і ближнього.

Ламаного шеляга не вартий піст, коли ми скрупульозно виконуємо приписи статуту харчування, але не звертаємо уваги на екологію нашої душі.  Обов’язково потрібно каятися і в першу чергу скеровувати свої зусилля на виконання заповідей Нового Завіту. Пам’ятайте слова спочилого Блаженнішого Митрополита Володимира? Головне, щоб ми любили один одного. Можна їсти м’ясо, тільки б ми не «їли» людей.

4. Піст дозволяє краще пізнати себе.

Буває, що людина прагне правильно постити і тілесно, і думками, і словами, і вчинками, але у нього не виходить. Так часто буває. І це усвідомлення своєї немочі не повинно призводити до зневіри. Навпаки, це привід придбати смирення, більше просити Бога, щоб Він, як Спаситель, прийшов і допоміг нам. А якщо людина сподівається на свої сили, то будь-яке таке падіння стає для неї жахливою трагедією.

Про що це говорить? Про те, що в людині ще немає смирення, є тільки гординя і егоцентризм. І в цьому стані ми часто не помічаємо наші великі промахи і життєві помилки. Не бачимо неправильні стратегічні рішення, які завжди треба приймати відповідно до євангельських заповідей.

Але Господь просвіщає, умудряє, і тільки з Його допомогою ми можемо позбутися всього непотрібного в нашому житті. А піст якраз і дає відчути ясність думки, дозволяє не розсіюватися, а зосередитися на собі. Це відбувається лише коли людина проводить життя в Церкві і бере участь в церковних Таїнствах – Сповіді і Причасті.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 10187