Доповідь керуючого Київською єпархією УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія на річних Єпархіальних зборах

ПОВІДОМЛЕННЯ

керуючого Київською єпархією Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія

на річних Єпархіальних зборах 

21 грудня 2020 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври

Ваші Високопреосвященства, Преосвященства,

всечесні отці, матушки ігумені, брати і сестри!

Милістю Божою, ми і цього року маємо можливість зібратись на зібранні Київської єпархії. Зважаючи на карантинні заходи, кількість присутніх сьогодні обмежена. У зв’язку з цим, прошу отців настоятелів про підсумки Єпархіальних зборів проінформувати кліриків Ваших храмів. 

Діяльність Київської єпархії у 2020 році 

Визначні події єпархіального життя

У 2020 році Українська Православна Церква  молитовно вшановувала декілька пам’ятних ювілеїв та визначних подій. Рішення про загальноцерковне святкування цих подій були ухвалені на засіданнях Священного Синоду нашої Церкви.

28 липня у 1032-гу річницю Хрещення Русі та день пам’яті рівноапостольного князя Володимира відбулись святкування 400-річчя відродження православної церковної ієрархії в Україні.

9 травня вшановувалась 75-та річниця Перемоги у Другій світовій війні. Цього дня були звершені панахиди за спочилими у війні та піднесені молитви за захисників Вітчизни. Духовенство Київської єпархії взяло участь у покладанні квітів до меморіалів пам’яті загиблих воїнів та могил Невідомого солдата.

 28 жовтня в кафедральних соборах єпархій УПЦ, а також у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі,  були звершені урочисті богослужіння з нагоди 30-річчя дарування Грамоти Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ про незалежність та самостійність Української Православної Церкви у своєму управлінні. Напередодні, 27 жовтня в Київській духовній академії відбулась ХІI Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин — сучасність — перспективи», присвячена зазначеному ювілею. Зважаючи на історичну важливість події, планувалося 28 жовтня звершити урочисте богослужіння у Софійському соборі. Проте, Міністерством культури України у наданні такого дозволу нам було відмовлено.

23 листопада наша Церква молитовно вшановувала 85-ти річчя з Дня народження приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана). Після Божественної літургії,  на могилі спочилого була звершена заупокійна літія. Цього ж дня в Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії відбувся круглий стіл, під час якого прозвучали спогади про Блаженнішого Митрополита Володимира. Учасники розповіли про своє знайомство з Блаженнішим та про його мудрі настанови.

Протягом року, з нашого благословення, вшановувались й інші суспільно важливі події. У ці дні у храмах та монастирях Київської єпархії були піднесені особливі молитви.

15 лютого, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, були звершені панахиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій.

17 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. З метою вшанування жертв масових репресій 1937-1938 років цього дня були звершені заупокійні літії з жалобним передзвоном.

21 червня з нагоди Дня медичного працівника молились за здоров’я живих, а також спочилих медичних працівників.

24 серпня, у день 29-ої річниці незалежності України, були звершені молебні за Україну, за мир у державі та український народ.

29 серпня були відслужені панахиди з нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

28 листопада у День пам’яті жертв голодоморів піднесені заупокійні молитви за спочилими жертвами.

У 2020 році наша Церква згадувала  історію гонінь на віру в атеїстичні часи. 6-7 лютого відбулася міжнародна конференція «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті», яка зібрала майже 100 науковців з 17-ти країн світу. А 8 лютого в Києво-Печерській Лаврі у Трапезній палаті храму Антонія і Феодосія Печерських відбулося відкриття виставки, присвяченої історії гонінь на Церкву та святим новомученикам і сповідникам ХХ століття. Вшанування пам’яті сповідників віри завершилося урочистим богослужінням у Трапезному храмі Лаври.

У пасхальний період, 23 червня в Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці відбулось нагородження духовенства Київської єпархії. Цього дня богослужбові нагороди отримали 157 кліриків.

У звітному році в Київській єпархії було освячено 2 нових храми та звершено закладку наріжного каменю ще одного храму. Зокрема,

21 вересня керуючим єпархією освячено місце під будівництво храму на честь преподобного Сергія Радонезького при Київському інституті інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія».

12 жовтня звершено освячення нового храму на честь преподобного Онуфрія Великого в жіночому монастирі на честь ікони Божої Матері «Відрада і Утішання» в селі Велика Вільшанка Васильківського району.

24 жовтня Преосвященний митрополит Вишгородський і Чорнобильський  Павел звершив чин освячення храму на честь святого великомученика Пантелеімона в селі Тростинська Новоселиця Васильківського району.

У звітному році, за результатами роботи Єпархіальної комісії, на місці ліквідованого Свято-Духівського чоловічого скиту Києво-Печерської Лаври, що діяв при Свято-Троїцькому соборі у Деснянському районі м. Києва, утворено Свято-Троїцький духовно-просвітницький центр.

Діяльність керуючого єпархією та вікарних архієреїв 

Впродовж року керуючий Київською єпархією мав зустрічі з Президентом України, головою Київської міської державної адміністрації, дипломатами та консулами інших держав, представниками Місії ОБСЄ, політиками, волонтерами та громадськими діячами.

Керуючий єпархією взяв участь:

12 березня – у зустрічі голови Київської міської ради з очільниками та представниками релігійних конфесій та організацій, яка проходила у Київраді.

24 серпня – в урочистих заходах до Дня незалежності України, які очолив Президент України Володимир Зеленський.

1 вересня – у відкритті четвертої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

19 вересня – в урочистому відкриті символічної композиції – нового фонтану зі скульптурою Архістратига Михаїла у парку «Володимирська гірка» Києва. Відкриття очолив мер столиці Віталій Кличко.

29 вересня – у заходах щодо вшанування загиблих у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр», котрі очолив Президент України.

19 жовтня – у зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з Президентом України.

1 грудня зустрівся з новопризначеною Головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Окрім Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, впродовж 2020 року керуючий Київською єпархією звершив у храмах Києва та Київської області понад 50 богослужінь

В управлінні єпархією керуючому допомагають вікарні архієреї, а також секретарі єпархії по Київській області та місту Києву.

Вікарними архієреями, які з нашого благословення проводять прийом вірян Київської єпархії, у 2020 році було розглянуто 226 шлюбних справ та прийнято 126 рішень щодо інших складних церковно-канонічних питань.

Вікарні Преосвященні активно долучились до боротьби з пандемією, передавали на парафії та монастирі єпархії захисні маски та антисептики, а для лікарень — ПЛР-тести та медичне обладнання. Після зняття урядом України суворих карантинних обмежень, архіпастирі звершували молебні та заупокійні літії в урочисті і пам’ятні дати, проводили зустрічі, представляли керуючого єпархією у державних заходах, брали участь у відкритті наукових форумів та фестивалів.

18 квітня делегація Української Православної Церкви у складі Преосвященних єпископа Баришівського Віктора та єпископа Переяслав-Хмельницького Діонісія привезла Благодатний вогонь в Україну, який був переданий в усі наші єпархії.

11 серпня намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Преосвященний митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел провів у Києві п’ятий ювілейний благодійний фестиваль «Божі діти» для дітей-сиріт, дітей з неповних сімей та з особливими потребами з усієї України.

Єпископ Баришівський Віктор представляв нашу Церкву на засіданнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Зокрема, 2 червня та 20 листопада відбулись зустрічі з Прем’єр-міністром України.

21 січня ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр у Києво-Печерській Лаврі зустрівся зі Спеціальним посланником з питань релігії і віросповідання Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.

29 серпня єпископ Сильвестр звершив молебень перед початком навчання для дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, після чого діти отримали шкільні приладдя в рамках щорічної акції «Рюкзачок милосердя», організованої Синодальним відділом з соціально-гуманітарних питань.

Соціальне служіння та ситуація з COVID-19 

Після оголошення всесвітньої пандемії та запровадження Урядом України у березні 2020 року карантину на усій території України, через поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, Українська Православна Церква загалом, та Київська єпархія зокрема активно долучились до боротьби з вірусною інфекцією.

Питання церковного життя в умовах карантинних обмежень обговорювались на засіданні Священного Синоду. У зверненнях та циркулярних листах були сформульовані рекомендації щодо служіння в нових карантинних умовах та надання допомоги потребуючим.

 Зокрема, 18 березня на засіданні Священного Синоду було наголошено на необхідності зберігати спокій та не піддаватися панічним настроям. Члени Синоду закликали духовенство, чернецтво та мирян до посиленої молитви і затвердили текст молитви та прохань на сугубій єктенії, які з того часу підносяться за кожним богослужінням. Незважаючи на карантинні обмеження, храми залишились відкритими, а богослужіння звершувались і до сьогодні звершуються з урахуванням рішень та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України і органів державної влади щодо протиепідемічних заходів. В ухваленому на цьому Синоді Зверненні були зазначені практичні рекомендації для священнослужителів щодо звершення богослужінь, пастирського окормлення під час карантину і хворих в домашніх умовах.

Слід зазначити, що Синодальним відділом Української Православної Церкви з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів були підготовлені рекомендації для священнослужителів щодо причастя хворих на коронавірусну інфекцію; щодо порядку протиепідемічних заходів та вимог до монастирського ізолятору в монастирі за наявності COVID-19; щодо відновлення після COVID-19 та звершення похорону людини, яка хворіла коронавірусною інфекцією.

У циркулярі від 23 березня було наголошено на необхідності матеріальної допомоги медичним закладам, що вже приймають або готуються до прийому хворих на коронавірус. Пріоритетним напрямком участі єпархій у протиепідемічних заходах було визначено придбання та безкоштовне розповсюдження медичних масок, а в єпархіях, де є такі можливості, — організацію пошиття.

З 24 березня у всіх наших храмах підносяться особливі молитви за медичних працівників.

У зв’язку з встановленням в м. Києві «помаранчевого рівня» епідемічної небезпеки поширення COVID-19, 20  жовтня був виданий циркуляр по Київській єпархії, в якому наголошувалося на необхідності дотримання карантинних норм, дезінфекційного режиму, обов’язкового використання засобів індивідуального захисту та здійснення санітарного контролю.

Парафії та монастирі Київської єпархії від початку пандемії вживають необхідних заходів для боротьби з коронавірусною інфекцією. В кожному храмі організовано безоплатну роздачу захисник масок та дезінфікуючих засобів, які здебільшого виготовлені силами парафіян, відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я.

Загалом, храмами столиці було закуплено, виготовлено та роздано 40 тисяч захисник масок, а також 1500 літрів дезінфікуючих засобів.

Для міських лікарень №4 та №6 була надана допомога на суму 66 тисяч грн. Київській міській дитячій клінічній лікарні №2 було передано понад тисячу захисних масок.

Храмом святих Косьми і Даміана для 10-ї міської клінічної лікарні був закуплений та переданий апарат ШВЛ.

Парафією на честь свт. Феодосія Чернігівського, що у Святошинському благочинні, було придбано та передано в медичний заклад прилад для діагностики та лікування офтальмологічних захворювань.

Парафія на честь свт. Григорія Богослова при 4-й Міській клінічній лікарні організувала пошив медичних захисних костюмів зі спеціальної тканини.

Для підтримки бездомних та соціально незахищених людей  в  благочиннях столиці організовано, а там, де це існувало до карантинних обмежень – реорганізовано роздачу гарячих обідів та засобів особистого захисту. Щодня понад 350 людей мають можливість безкоштовно обідати при храмах столиці.

Окрім того, молодіжна організація «Парасолька», яка діє при Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці, тричі на тиждень біля станцій метро «Вокзальна» та «Льва Толстого» роздає близько 200 гарячих обідів для бездомних та бідних. Також представники молодіжних волонтерських рухів роздають гарячі обіди на залізничному вокзалі три-чотири рази на тиждень.

Слід зазначити, що у 2020 році Київська єпархія надала допомогу у 17 соціальних закладів Київщини.

Загалом фінансова допомога надана на суму понад 915 тисяч гривень, роздано майже 5 тисяч продуктових наборів та понад 157 тон гуманітарної допомоги. Адресна допомога надана понад двом тисячам осіб.

На базі будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового за сприяння Благодійного фонду «Покров» організовано пункт підготовки та роздачі продовольчих наборів для благочинь столиці, котрі за допомогою волонтерів із числа парафіян столичних храмів організовують адресну доставку таких наборів ветеранам, інвалідам та нужденним м. Києва.

У звітному році Київською єпархією була також надана допомога погорільцям з Житомирщини. В результаті пожежі, яка тривала понад 10 діб, згоріло близько 4 тисяч гектарів лісу, вогонь знищив та пошкодив 38 жилих та 43 нежилих будинків місцевих жителів. Голосіївським, Дніпровським та Деснянським благочиннями разом з волонтерами було зібрано продукти харчування та кошти на придбання предметів першої необхідності постраждалим від пожеж.

У звітному році  Київська єпархія долучилася до загальноцерковного збору коштів для потреб Антіохійської Церкви, віруючі та храми якої постраждали від вибухів в порту міста Бейрут. Загалом в єпархіях УПЦ було зібрано і передано коштів на суму понад два мільйони гривень. Від Київської єпархії було передано понад 235 тисяч гривень. Найбільше коштів було зібрано в Чернівецько-Буковинській Єпархії — понад 500 тис. грн.

 Хай Господь дарує кожному, хто потрудився, Свою милість, щедроти та сили продовжувати й надалі звершувати богоугодні справи. 

Кадрові зміни і статистика

У звітному році Священним Синодом Української Православної Церкви було обрано три нових вікарних єпископи Київської Митрополії. Ними стали:

  1. Преосвященний Лавр, єпископ Ірпінський.
  2. Преосвященний Марк, єпископ Бородянський.
  3. Преосвященний Кирил, єпископ Бишівський.

Рішенням Священного Синоду вікарій Київської Митрополії Преосвященний архієпископ Боярський Феодосій призначений керуючим Черкаською єпархією. У зв’язку з цим,

На посаду Голови Єпархіального церковного суду призначено Преосвященного єпископа Вишневського Спиридона.

Ставленицьку комісію очолив Преосвященний єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій.

Відповідно до нашого розпорядження, до складу Ставленицької комісії включений благочинний Першого Дарницького благочиння протоієрей Василій Біляк.

У відповідь на прохання Преосвященного архієпископа Фастівського Даміана, його звільнено від керування Васильківським вікаріатством. Новим керуючим вікаріатством призначений єпископ Вишневський Спиридон.

Також відбулися зміни очільників єпархіальних відділів.

Протоієрей Владислав Доломанський призначений головою відділу з питань охорони здоров’я та медичних закладів.

Протоієрей Олексій Годун очолив єпархіальний відділ у справах сім’ї.

Головою єпархіального відділу по архітектурі, будівництву та охороні пам’яток церковної архітектури призначений протоієрей Костянтин Кватирко.

Новим благочинним Святошинського благочиння міста Києва став протоієрей Василій Алексик.

Станом на кінець грудня 2020 року в єпархії діє 397 парафій (162 в м. Києві та 235 в області).

У звітному році була зареєстрована 1 нова парафія на честь ікони Божої Матері «Відрада та утішення» с. Петропавлівська Бощагівка Києво-Святошинського району Київської області. Настоятель – протоієрей Василій Бабич.

На парафіях та в монастирях Київської єпархії несуть служіння 798 кліриків:

в м. Києві – 534 (446 священиків та 88 дияконів);

в області – 264 (239 священиків та 25 дияконів).

Це на 9 кліриків більше ніж у 2019 році.

За звітний період 5 кліриків Київської єпархії були почислені за штат та перейшли в інші єпархії: в Могилів-Подільську, Черкаську, Білоцерківську, Чернівецько-Буковинську та Берлінсько-Германську (Німеччина).

До кліру Київської єпархії прийнято 5 кліриків з інших єпархій: Ніжинської, Рівненської, Херсонської, Білоцерківської, Овруцької та Якутської Руської Православної Церкви.

Один заштатний клірик поновлений у штаті Київської єпархії.

Для Київської єпархії рукоположено 17 священиків та 13 дияконів. 

За ухилення в розкол та інші дисциплінарні порушення 5 кліриків єпархії заборонені у священнослужінні:

  1. Протоієрей Сергій Смориго (за ухилення в розкол)
  2. Протоієрей Богдан Огульчанський (за ухилення в розкол)
  3. Ієрей Сергій Висланько (за ухилення в розкол)
  4. Ієрей Володимир Писанюк (за ухилення в розкол)
  5. Протоієрей Віталій Гринюк.

У 2020 році померло 7 кліриків єпархії та 5 монахів у священному сані:

  1. Протоієрей Олександр Стороженко (+31 січня)
  2. Ієродиякон Лука (Колесников) (+5 травня)
  3. Протоієрей Миколай Чикарьов (+2 червня)
  4. Протоієрей Миколай Рішко (+4 червня)
  5. Протоієрей Всеволод Юрилов (+16 червня)
  6. Протоієрей Василій Флоря (+2 вересня)
  7. Архімандрит Аристарх (Лебедєв) (+4 листопада)
  8. Архімандрит Нектарій (Коваленко) (+12 квітня)
  9. Ієродиякон Наум (Федякін) (+13 квітня)
  10. Архімандрит Аврамій, в схимі Агапіт (Куява) (+20 вересня)
  11. Схиархімандрит Іов (Грищенко) (+6 листопада)
  12. Ігумен Аверкій (Процюк).

В єпархії діє 22 монастирі: 12 чоловічих (в тому числі Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) та 10 жіночих. В підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України перебуває 9 ставропігійних монастирів (серед яких Свято-Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).

У монастирях, в тому числі ставропігійних, у монашеському та іночеському чині несуть послух 1142 особи: 597 в чоловічих і 545 у жіночих. 341 насельник чоловічих монастирів є рукоположеними у священний сан.

Ось такими подіями жила наша Церква і єпархія впродовж 2020 року.

Рік, що минає, уже увійшов в історію як надзвичайно складний та непростий. Ми стикнулися з новими викликами, доводилось приймати складні нестандартні рішення. Хочеться сподіватись, що новий 2021 рік буде легшим. Що стосується релігійної ситуації, то ми дякуємо Богові за те, що завдяки зваженій політиці нинішньої влади до Церкви у багатьох місцях затихли сутички на ґрунті релігійних протистоянь. І ми дякуємо за це нашому Президентові.

Однак, на жаль, ще існують деякі проблеми, створені минулою владою. До цих пір державними органами не реєструються статути нашої Церкви, а також лишається невідміненим закон про примусове перейменування нашої Церкви, через який минула влада хотіла перекласти на нашу Церкву свої політичні помилки і прорахунки. Але ми впевнені, що в найближчому часі ця дискримінація наших вірних буде позитивно вирішена.

Також нас турбує те, що в Україну збирається приїхати Патріарх Константинопольський Варфоломій. Якщо це відбудеться, то нам слід чекати загострення і без того важкої ситуації з українськими розкольниками. Можлива нова хвиля провокацій, захоплення храмів, інформаційного тиску та чергових спроб дискредитації Української Православної Церкви. Тому що патріарх Варфоломій приїде не для того, щоб щось дати Україні, а для того, щоб щось взяти із України. Хотів би закликати всіх вас бути готовими до такого розвитку подій і в першу чергу – бути готовими духовно. Озброївшись молитвою, терпінням та любов’ю, захищати чистоту Православної віри, відстоювати свої християнські принципи, якими, на жаль, нехтує Патріарх Варфоломій і його послідовники та боронити свої Святині. Бажаю усім нам мужності та твердості у вірі, пам’ятаючи, що Бог не в силі, а в правді.

Вітаю дорогих владик, духовенство, чернецтво та усіх вірян нашої єпархії з грядущим празником Різдва Христового та Новоліттям. Бажаю Божого благословення у ваших трудах та великих милостей від Життєдавця Христа!

  Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5214