І в бідності не сумувати, і в багатстві не звеличуватися — митрополит Антоній пояснює складні місця Апостольських послань (відео)

Чому Бог допускає, щоб одні, навіть тяжко працюючи, жили в злиднях, а інші легко отримували блага життя? Тому що Бог піклується і про наші душі. Треба вміти і дати, і взяти, і здогадатися про нужду іншого, і попросити за необхідності самому.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує роздуми керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія над богословськими темами Апостольських Послань. У черговому випуску владика Антоній пояснює слова апостола Павла  з Другого послання до Коринфян (2 Кор. 9: 1-8).

Звертаючись до коринфських християн, святий апостол Павел у Другому Посланні пише:

Для мене, втім, зайве писати вам про службу святим, бо відаю вашу охоту і нею хвалюся за вас <…>. Отож, я надумався, що треба вблагати братів, щоб пішли перше до вас та приготували заздалегідь оголошений ваш щедрий дар, щоб був він приготований, як щедрий дар, а не річ примусова. А до цього кажу: Хто скупо сіє, той скупо й жатиме, а хто сіє щедро, той щедро й жатиме! Нехай кожен дає, як серце йому призволяє, не в смутку й не з примусу, бо Бог любить того, хто з радістю дає! А Бог має силу всякою благодаттю вас збагатити, щоб ви, мавши завжди в усьому всілякий достаток, збагачувалися всяким добрим учинком (2Кор. 9: 1-8).

Апостол Павел пропонує християнам Коринфа допомогти єрусалимським християнам. Апостол відразу ж зауважує, що це благословення, тобто вираження любові, а не побори. При цьому він каже: «Хто сіє скупо, той скупо й жатиме, а хто сіє щедро, той щедро й жатиме» (2Кор. 9: 6).

Що ж належить їм жати? Християни, які потребують допомоги, не зможуть ні повернути, ні віддячити – ні скупо, ні щедро. Про що ж тоді каже апостол? Про те, що Бог віддасть кожному. Він буде дивитися не на величину пожертвуваного, а на розташування серця. Хто з душею приділяє менше, маючи невеликий достаток, ніж інший, хто з великими можливостями, – не втратить нічого. Тому що Бог бачить все і дає кошти не для того, щоб дозволяти собі все, чого захочеться, а щоб було чим поділитися з бідними.

Чому Бог допускає, щоб одні, навіть стараючись і трудячись, майже жили в злиднях? У той час як іншим значно легше даються блага життя. Тому що Бог піклується ще й про наші душі. Треба вміти і дати, і взяти, і здогадатися про нужду іншого, і попросити за необхідності самому.

І в бідності не сумувати, і в багатстві не звеличуватися. І дати іншому потрібно так, щоб не образити, щоб не дорікнути, щоб не засмутити своєю добротою. Якщо доведеться просити, не дозволяти собі заздрощів, лестощів, підлабузництва й інших негативних якостей. Зазвичай саме у взаєминах розкривається характер людини, стає ясно, що не вистачає і з чим треба боротися.

Тому Господь і розділив дарування не тільки зовнішнього характеру, тобто достатку, а й внутрішнього. Спілкуючись один з одним, видніше кожному те, що зазвичай відкрито. Якщо це жадібність, ощадливість, прагнення до вигоди або добродушність, довірливість, співчуття, готовність відгукнутися на біду іншого, навіть не завжди на явну біду, але і на переживання, про які неохоче говорять, але багато страждають.

Раніше багато хто з наших співвітчизників відрізнялися добротою і милосердям. Тому що вони виховувалися в сім’ях переважно християнських, які керувалися Словом Божим. На жаль, у споживацьке століття багатьом чужі ці якості. Але ми повинні зрозуміти, що заклик Господа бути милосердним звернений до кожного з нас, і від нашої діяльної відповіді залежить наша вічна доля.

Читайте також: Які уроки дає Церква, говорячи про минуле апостола Павла?

Слухати і чути слова Божі

Від якого сну нам треба пробудутися та як?

Чому хвалитись успіхами не корисно і навіть небезпечно?

Як жити християнину?

Чому гріх блуду найбільш руйнівний?

Чому апостол Павел стверджує: “спасенні ви благодаттю”?

Яке головне багатство, що робить нас щасливими, дарує Бог?

Як стати своїми Богу?

“Закопати” свій егоїзм, щоб звільнити місце Господу

Яке світло ми повинні нести у світ?

Чому важливо охоче постити?

Як усе пробачити і полюбити ворогів?

Як стати зразковим вірним?

Бог є Любов — що це означає?

«Не восхищением непщева». Що мав на увазі апостол Павел? 

Не засмічувати й старанно берегти в собі храм Божий

Що є свободою для християнина?

Головні відмінності законів Мойсея і Христа 

У кожну людську душу Бог вкладає знання Себе 

Чотири ступені, які ведуть до відпадіння від Бога

Митрополит Антоній пояснює, яким чином гріх Адама вплинув на кожну людину

Людина відповідальна за страждання та тління усього створеного Богом

Чому неправі ті, хто кажуть, що віри достатньо для спасіння?

Як навчитися радіти вічною радістю? 

Для чого ми живемо? 

Благочестя — головна умова справжнього життя

Бути християнином — значить бути воїном Христовим

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 238