Предстоятель УПЦ висловив співчуття у зв’язку з кончиною почесного Патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Філарета (Вахромєєва)

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій висловив співчуття Високопреосвященному Митрополиту Мінському і Заславському, Патріаршому екзарху всієї Білорусі Веніаміну у зв’язку з кончиною почесного Патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Філарета (Вахромєєва).

Його Високопреосвященству,
Високопреосвященному Веніаміну,
Митрополиту Мінському і Заславському,
Патріаршому екзарху всієї Білорусі

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико!

Прийміть сердечні співчуття у зв’язку з кончиною почесного Патріаршого екзарха всієї Білорусі Високопреосвященнішого митрополита Філарета (Вахромєєва).

Митрополит Філарет був видатним ієрархом і богословом, якого добре знали та цінували в усьому православному світі. Дороги життя і служіння покійного Владики не були простими, але ніякі скорботи й випробування не відлучили його від любові Божої. З гідністю стоячи на високому свічнику Предстоятельського служіння на Білоруській землі, він навчав про Христа Воскреслого, свідчив близьким і далеким про те, що Христос Спаситель — Бог крепок, Властитель, Начальник мира (Іс. 9,6).

Мені, грішному, випала честь навчатися в Московській Духовній Семінарії в той час, коли Ректором Академії і Семінарії був тоді ще молодий єпископ Філарет. Ми, вихованці, дуже любили свого Ректора за його духовну мудрість, простоту і доступність. Владика Ректор був для нас добрим наставником і люблячим батьком. Він вчив нас любити Бога не тільки своїм духовним словом, але і прикладом свого благочестивого життя. Через владику Ректора Господь поставив мене, недостойного, на першу ступінь священнослужіння: єпископ Дмитровський Філарет висвятив мене в сан ієродиякона. Почитаю це для себе великою честю.

Епоха служіння митрополита Філарета назавжди залишиться світлою сторінкою історії Білоруської Православної Церкви. За роки його Предстоятельства збільшилося число храмів, виросло нове покоління архіпастирів і духовенства, які є окрасою Білоруської землі. Живим словом, повним духовної мудрості, він торкався самої душі людини, спонукаючи її переглянути своє життя і направити свої стопи в слід за Христом. Владика Філарет, за словом апостола Павла, був всем для всех (1 Кор. 9:22).

Нині Господь покликав владику митрополита Філарета, свого вірного служителя, в Небесні селища, які Господь приготував люблячим Його, і ми віримо, що там новопреставленного Владику очікує вінець правди який Господь, Праведний Суддя приготував «всем возлюбившим явление Его» (2 Тим. 4: 8 ).

Вічна пам’ять померлому Владиці.

З любов’ю у Христі

+ ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

12 січня 2021 року

Просмотров: 353