Подумай і покайся, перш ніж пірнати — протоієрей Олександр Клименко (відео)

«Божу благодать ми маємо відчути в день свята Богоявлення, а не шкірні рефлекси від пірнання», – наголосив о. Олександр та закликав розпочати цей святковий день у храмі зі Сповіді і Причастя та «не розміняти його на народні звичаї, натомість принести у дар Господу своє серце, своє покаяння, свою милостиню і радість розділення Вечері Господньої».

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено тлумаченню Євангелія від Марка про Хрещення Іоанна Предтечі й покаяння (Мк. 1: 1-8) та сенсу свята Богоявлення.

За словами протоієрея Олександра Клименка, слова Іоанна Предтечі з Євангелія від Марка нагадують нам про глибину смирення та глибину покаяння, що спонукають нас «до розуміння того, а Ким же є Христос».

Священник розповів про істинний сенс Богоявлення.

Він звернув увагу на той прикрий факт, що переважна більшість людей не сприймають Богоявлення передусім як явлення Святої Трійці, яка явила себе на річці Іордан, не йдуть навіть до храму, а просто як звичай пірнати у Хрещенську воду.

Клірик УПЦ відзначив, що змінити людину та очистити від гріхів може тільки покаяння, а аж ніяк не пірнання в крижану воду. Він процитував слова прп. Ісаака Сирина про те, що досконалість – це глибина смирення, та закликав до смирення й покаяння.

«Якщо врешті-решт ті люди, які зараз готуються сходити до водоймища України, пірнути у воду без зміни власного розуму, надіючись тільки на зцілення тілесне, то, звісно, таке пірнання нічого не дасть, – зазначив о. Олександр. – Адже для чого нам це зцілення тілесне, якщо ми не збираємося змінювати своє життя, для чого нам продовжувати тривалість років перебування на цій землі, якщо це перебування буде беззмінне, гріх буде наріжним каменем нашого життя, а не Христос?! Якщо ж підходити до цього дня з відчуттям того, що саме Сповідь і Причастя Таїнств Христових є вершиною входження у таїну Богоявлення, яке з’явиться в наших душах після цих двох Таїнств, то тоді зрозуміємо, що у пірнанні самому по собі вже й немає сенсу».

Священнослужитель наголосив, що «Господь потребує твого серця, омивання душі від скверни», а не простого занурення в ополонку.

«Якщо покаяння не відбулося насправді, то ніяке пірнання не допоможе», – додав він.

А якщо день Хрещення Господнього, як продовжив протоієрей Олександр Клименко, людина розпочне у храмі зі сповіді та Причастя, тоді вона дійсно відчує входження Христа у свою душу.

Як додав о. Олександр, Божу благодать ми маємо відчути в день свята Богоявлення, а «не шкірні рефлекси від пірнання».

Підсумовуючи сказане, о. Олександр закликав: «Не розміняти цей день на народні звичаї, а найголовніше – принести у дар Господу своє серце, своє покаяння, свою милостиню і радість розділення Вечері Господньої».

Просмотров: 676