У Запоріжжі протягом декількох днів напали з ножем на двох священнослужителів УПЦ

16 січня 2021 року в Запоріжжі невідомий зловмисник, озброєний ножем, звершив напад на диякона Української Православної Церкви і його сім’ю. Раніше, 12 січня, у цьому ж районі  міста невідомий наніс ножове поранення у голову священнику Запорізької єпархії. Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор звертає увагу влади на можливі наслідки таких «тривожних тенденцій» в суспільстві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні увечері (16 січня), після закінчення Всенічного бдіння була здійснена спроба нападу на нашого о. диякона Георгія Черпакова. Вони йшли з матінкою та дитиною в тому ж районі де й о. Володимир Гуменюк. Отець Георгій був одягнений у підрясник. Злочинець так само намагався їх порізати ножем, слава Богу все обійшлося, відбулися переляком. Поліцію викликали та все зафіксували», – написав у своєму телеграм-каналі завідувач канцелярії Запорізької єпархії УПЦ протоієрей Геннадій Єлін.

Раніше, 12 січня, стало відомо про те, що священника Запорізької єпархії протоієрея Володимира Гуменюка поранили ножем в голову. За словами самого потерпілого отця Володимира, «ніж потрапив в скроневу частину, при цьому нічого важливого не зачепив». Священнослужитель також розповів, що нападали на нього «мовчки», без спроби пограбування, з невідомою метою. Прессекретар Запорізької єпархії протоієрей Олександр Овчаренко згодом повідомив про ускладнення «все-таки потрібна операція з видалення гематоми та, можливо, друга з імпланта кістки».

Він підкреслив, що «мотиви нападу так і не зрозумілі», оскільки отець Володимир «йшов у мирському одязі, не в рясі. Просто або хуліганство або хвора людина. Поки так».

Стосовно ж нападу на диякона Георгія Черпакова та його сім’ю, прессекретар Запорізької єпархії згодом розповів, що на відміну від недавнього нападу на священника Володимира Гуменюка, «який йшов у мирському одязі, отець диякон Георгій був у підряснику».

«Схоже на серію, як хотілося б помилятися. Нещодавно було опубліковано список країн, в яких найважче бути християнином. України там не було. Поки», – зазначив протоієрей Олександр Овчаренко.

17 січня Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор у своєму блозі на сторінках видання «Кореспондент» прокоментував ці напади на кліриків Запорізької єпархії Української Православної Церкви.

Єпископ Віктор нагадав, що «кілька днів тому відома міжнародна правозахисна організація «Open Doors» у своєму щорічному звіті «World Watch List» опублікувала список країн, в яких найвищий рівень гонінь на християн». Ієрарх зазначив, що Україна в цей список країн не потрапила. Однак, за його словами, «тривожні тенденції, що спостерігаються в нашому суспільстві, свідчать, що в майбутньому така ситуація може змінитися».

«З останнього особливу тривогу викликають збройні напади (з інтервалом у два дні) на протоієрея Володимира Гуменюка та диякона Георгія Черпакова в Запоріжжі, а також акт вандалізму стосовно розміщених на білбордах фотозображень нашого Блаженнішого Митрополита Онуфрія», – написав владика.

За його словами, «удар ножем в голову отця Володимира і спроба нанесення ножових поранень диякону Георгію свідчить про небувалий рівень озлобленості в українському суспільстві. І в цьому контексті важливим є не тільки той факт, що напали на священників УПЦ, але те що на їх місці може опинитися будь-хто з нас».

«Абсолютно очевидно, що безпека не може бути гарантована, якщо не вживати заходів щодо запобігання злочинів. Іншими словами, завдання влади – максимально сприяти зниженню рівня агресії в суспільстві, а отже, законними методами реагувати на будь-які прояви ненависті та злоби, в тому числі й на акти вандалізму. І для цього не потрібно вигадувати якісь особливі засоби, достатньо виконувати основний закон держави – Конституцію», – підкреслив владика.

Але, звертає увагу Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях, «на жаль, останнім часом в Україні ми надто часто стаємо свідками протилежного. Державна влада дозволяла собі безцеремонно втручатися у справи Церкви, визначати “правильну” і “неправильну” Церкву, віддавати перевагу одним і дискредитувати інших. В демократичному європейському суспільстві, до якого прагне Україна, такого бути не повинно».

«Саме тому, читаючи звіти міжнародних правозахисних організацій про гоніння на християн, нам варто замислитися про те, щоб у них не значилася Україна. Досягти цього можливо тільки одним способом – жити згідно з Євангелієм, навчитися поважати один одного, виключити риторику ненависті на всіх рівнях і виконувати Конституцію. І тоді наша рідна Україна стане процвітаючою державою, а не країною, де людину можуть на вулиці просто так вдарити ножем у голову…», – зазначив ієрарх УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 895