У день свята Богоявлення в єпархіях УПЦ освятили води морів, річок і водойм — фото, відео (оновлено)

19 січня 2021 року, у день свята Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, єпископатом і духовенством Української Православної Церкви було звершено чин Великого освячення води Чорного и Азовського морів, озер, рік і джерел України, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на пресслужби єпархій.

Нагадаємо, цього дня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій освятив води Дніпра поблизу Свято-Покровського собору УПЦ в районі Оболонь м. Київ.

У ніч з 18 на 19 січня з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, архієпископ Южненський Діодор, вікарій Одеської єпархії, на пляжі «Золотий берег» звершив чин Великого освячення води. Відразу після освячення владика Діодор окропив усіх святою водою і благословив на водохресне купання в Чорному морі.

Захід пройшов за підтримки Київської райдержадміністрації, яка створила сприятливі умови для здійснення богослужіння і допомогла забезпечити чергування на березі моря бригад рятувальників-водолазів, «Швидкої допомоги», співробітників ДСНС і органів правопорядку. Всі, хто купався в морі, могли переодягнутися в теплих наметах. Всім бажаючим було запропоновано гарячий чай з польової кухні.

У день Хрещення Господа нашого Іісуса Христа в Севастопольській єпархії, після молебню і освячення води на площі Свято-Володимирського собору м. Херсонесу, духовенство і віруючі з  молитвами пішли до берега Карантинної бухти. Благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта у співслужінні духовенства звершив чин освячення вод Чорного моря. Потім, за традицією, віруючі з молитвою і хресним знаменням занурилися в освячені води морські.

Традиційно місце купання обладнано теплими наметами-роздягальнями, напередодні водолази служби МНС обстежують морське дно. У сам день Хрещення протягом усього дня чергують рятувальники і лікарі. Для всіх, хто прийшов в цей день розділити радість свята Богоявлення, працювали дві польові кухні.

За багаторічною традицією, в день Хрещення Господнього архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем у співслужінні духовенства Бердянської єпархії звершив освячення вод Азовського моря.

Духовенство і віряни пройшли хресним ходом від храму новомучеників і сповідників Бердянських до центрального пляжу. На березі моря було звершено чин Великого освячення води. Після освячення і проголошення многоліття Архіпастир звернувся до всіх зі словами проповіді і поздоровлень. Владика окропив усіх святою водою і благословив бажаючих зануритися в освячені води моря.

На пляжі чергувала карета швидкої допомоги, стежили за тими, хто купається також рятувальники і водолази.

У день святкування Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, у співслужінні херсонського міського духовенства, звершив Велике освячення вод Дніпра біля Георгіївського храму, розташованого на центральній міській набережній в Херсоні.

У своєму слові Його Високопреосвященство привітав усіх присутніх зі святом Богоявлення, побажав усім Божої допомоги, миру, доброго здоров’я, благополуччя та взаєморозуміння.

Традиційне освячення вод Дніпра відбулося в Запорізькій єпархії. Митрополит Запорізький і Мелитопольський у співслужінні духовенства Запоріжжя звершив чин Великого освячення вод річки Дніпро з дотриманням усіх карантинних норм.

У день свята Богоявлення, Хрещення Господнього митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив чин Великого освячення вод озера в с. Липів Ріг Ніжинської єпархії. Після освячення владика привітав вірних зі святом Хрещення Господнього та благословив усіх.

У Конотопській єпархії в день Хрещення Господнього архієпископ Конотопський і Глухівський Роман очолив Божественну літургію у Свято-Вознесенському кафедральному соборі та звершив велике освячення води у Вировці.

У Могилів-Подільській єпархії в день Хрещення Господнього митрополит Могилів-Подільський та Шаргородський Агапіт очолив Божественну Літургію у Лядовському Свято-Усікновенському чоловічому монастирі, а після звершив чин Великого освячення води та освятив води річки Дністер.

У Мукачівській єпархії у день Богоявлення Господнього, вже традиційно, митрополит Мукачівський і Ужгородський звершив Великий чин освячення води на річці Уж. Священнодія була звершена на лівому березі ріки, на Православній набережній.

У Сумській єпархії після звершення Божественної дітургії в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Сум, яку очолив митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, відбулася хресна хода до річки Псел (богомольці дотримувалися карантинних вимог, передбачених відповідною постановою Уряду України). Його Високопреосвященство традиційно звершив Чин великого водосвяття.

У день свята Богоявлення – Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, після звершення святкової Божественної літургії в храмі на честь ікони Божої Матері «Відрада і Втіха» м. Харкова, духовенство та віруючі хресним ходом пройшли до джерела на Саржиному Яру. Митрополит Харківський і Богодухівського Онуфрій звершив Велике освячення води.

У день свята Хрещення Господнього після звершення святокової Божественної літургії в одному з найдавніших храмів України – Спасо-Преображенському соборі м.Чернігова – митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій очолив традиційний хресний хід до Десни. Його Високопреосвященство у співслужінні духовенства Чернігова звершив чин Великого освячення вод річки.

Після звершення святкової Божественної літургії в Успенському соборі Святогірської Лаври хресним ходом братія і прочани обителі спустилися до водосвятної каплиці на річці Донець, де митрополит Арсеній звершив чин Великого освячення води. Особливість здійснення цього чину у Святогір’ї – дотримання старовинного звичаю, коли при кожному зануренні хреста в небо випускають білих голубів.

У день Святого Богоявлення – Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію та чин Великого освячення води в Піщанському чоловічому монастирі Ізюма. Його Високопреосвященству співслужили клірики монастиря та кафедрального собору. Після закінчення Божественної літургії митрополит Єлисей, клірики і парафіяни монастиря попрямували до святого джерела Божої Матері, де було завершено Велике освячення води.

У день Хрещення Господа нашого Іісуса Христа після закінчення святкової Божественної літургії у Свято-Микільському архієрейському соборі Донецька, яку очолив митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, був звершений хресний хід до місця освячення води. Всі присутні були окроплені святою агіасмою.

У день Святвечір Богоявлення єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії, освятив воду у скиту Святої праведної Анни. Після завершення Літургії владика звершив чин великого освячення води на джерелі Святої Анни і окропив усіх присутніх великою агіасмою. Наприкінці богослужіння ієрарх привітав паству зі святом Богоявлення.
У день свята Хрещення Господня, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, після богослужіння в кафедральному соборі Луганська, звершив Велике освячення води на території храму св. апостола Андрія Первозванного. Освятивши воду, владика привітав вірян зі святом і розповів, як ставитися до Хрещенської води, щоб вона слугувала для здоров’я душі і тіла.
Купіль має форму хреста, а для зручності охочих зануритися, були обладнані спеціальні приміщення, де можна зігрітися та переодягнутися. На честь свята, на польовій кухні був приготований куліш і гарячий чай, яким пригощали всіх бажаючих.

Просмотров: 779