Екс-митрополит УПЦ Олександр (Драбинко) провів некоректну аналогію з «болгарським сценарієм» подолання розколу

Колишній митрополит УПЦ Олександр (Драбинко), а тепер “ієрарх ПЦУ”, під час свого виступу в ефірі телеканалу «Суспільний» 1 лютого 2021 року спробував провести паралель між лікуванням розколу в Болгарії та діями патріарха Варфоломія в Україні. «Там також була анафема і всі були відлучені, але прийняті в сущому сані. У тому числі згоду дав і московський патріарх на цю подію», — зазначив він.

«Паралель абсолютно некоректна і розрахована на людей, які не знайомі з церковною історією», — проаналізували це порівняння в телеграм-каналі Правблог, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«По-перше, болгарські розкольники принесли покаяння.

По-друге, подолання розколу у 1998 році здійснювалося на всеправославному рівні, за участю представників усіх (!) Автокефальних і автономних церков, а не шляхом одностороннього втручання Фанару. І звичайно ж – за згодою самої Болгарської Церкви.

По-третє, розкольникам не дали якийсь окремий канонічний статус паралельно з канонічної Болгарської Православної Церквою. Ні у кого навіть в думках не було дати їм автокефалію, а єпископів БПЦ оголосити титулярним. Вони, як і годиться, повернулися в ту структуру, від якої відкололися.

По-четверте, окремі розкольники, які не погодилися принести покаяння, були видворені владою з храмів. Тобто влада виступала не на стороні розколу, а на стороні канонічної Церкви. Після цього ще одна група розкольників принесла покаяння.

По-п’яте, серед болгарських розкольників не було самосвятів, наскільки нам відомо. На відміну від «ПЦУ», де є група кліриків, що мають самосвятську лінію «рукоположень».

Тільки в контексті всіх цих пунктів можна розуміти, чому розкольники були прийняті в сущому сані. Тому абсолютно неможливо порівнювати «болгарський» і «український сценарій», реалізований Фанаром. Це «небо і земля»!», — йдеться у повідомленні.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4509