Під натиском прихильників «ПЦУ» у Волинській ОДА фактично «дали добро» на рейдерське захоплення храму УПЦ (оновлено)

Два дні, 3 та 4 лютого 2021 року, представники «ПЦУ» на чолі з їх «священником» пікетували в стінах Волинської обласної держадміністрації з претензією до дій місцевої влади щодо нереєстрації документів на заволодіння ними храмом прп. Сергія Радонезького, який досі належить релігійній громаді УПЦ села Галинівка Володимир-Волинського району. Тиском та погрозами їм вдалося домогтися бажаного. Реєстрація статуту відповідальними працівниками ОДА відбулася, що надає їм можливість претендувати на храм УПЦ та стане виправданням під час рейдерського захоплення останнього.

Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ розповів благочинний Володимир-Волинської єпархії протоієрей Сергій Гуз, зазначивши, що ці події «стали красномовним свідченням того, що завдяки незаконним діям представників «ПЦУ», в церковну сферу проник і активно реалізується більшовицько-безбожний принцип «відбирай і владарюй»».

«Прихильники «ПЦУ» домагалися зустрічі з головою ОДА Юрієм Погуляйком, невдоволені тим що не відбувається реєстрація статуту їх громади, розпорядження на реєстрацію якого було підписане першим заступником голови ОДА Сергієм Мовенком, під час відсутності губернатора», — розповів отець Сергій.

Він звернув увагу, що «дійсний і діючий, тобто ніким не анульований статут, а також всі документи на законне право володіння храмом Сергія Радонезького та церковною землею, досі знаходяться у настоятеля храму протоієрея Юрія Татунчака, тобто у релігійної громади УПЦ села Галинівка, які вже пів року смиренно моляться під стінами рідного храму, зачиненого владою на замок до з’ясування законного права на його приналежність».

Священник нагадав, що у жовтні 2020 року представники «ПЦУ» зробили спробу обманним шляхом через оголошення у номері газети «Волинь»  повідомити про начебто втрату старого статуту. «Це б розв’язало їм руки виробити новий. Але обман було викрито, оскільки статут релігійної громади з храму Сергія Радонезького нікуди не зникав. Редакція «Волині» змушена була опублікувати спростування, — розповів благочинний. — То де ж тепер взявся новий статут галинівської громади «ПЦУ», реєстрацію якого так настійно вимагали її представники, завітавши цими днями до Волинської ОДА?».

Тиском та погрозами прихильники «ПЦУ» змусили чиновників вдатися до незаконних дій.

«Залучення до акції преси, підтримка деяких депутатів обласної ради та юристів, погрози представників «ПЦУ» вдатися до більш рішучих дій, красномовно зафіксованих на відео, зробили свою справу. Реєстрація статуту відповідальними працівниками ОДА відбулася. Люди, зокрема і ті, які позиціонують себе як віруючі православні християни, ступили на відвертий шлях неправди. Далеко можна цим шляхом зайти, а от чи вдасться назад повернутися?», — зазначив протоієрей Сергій Гуз.

Настоятель храму прп. Сергія Радонезького села Галинівка протоієрей Юрій Татунчак повідомив, що насильницька перереєстрація громади УПЦ на користь “ПЦУ” не змусить припинити діяльність релігійної громади УПЦ і тепер настоятель разом з парафіянами буде вирішувати питання, де молитися далі, передав сайт СПЖ слова священника.

Фото bug.org.ua

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1200