Привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам та учасникам Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді»

Організаторам і учасникам Всеукраїнського форуму

«Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді»

Дорогі брати й сестри! 

Сердечно вітаю вас із відкриттям Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді», що організований офісом Президента України та Кабінетом Міністром України у співпраці з USAID, ЮНІСЕФ та ВООЗ. Українська Православна Церква завжди підтримувала діяльність наукових та суспільних форумів і конференцій щодо висвітлення проблем, які виникають в українському суспільстві, делегуючи до її складу своїх офіційних представників та надаючи сприяння у проведенні робочих зустрічей та зібрань.

Тема форуму є надзвичайно актуальною, адже загрози, створені всесвітньою пандемією, в першу чергу стосуються людського життя і здоров’я. Турбта про людське здоров’я – душевне, а разом із тим і тілесне  – була, є і буде одним із головних пріоритетів Церкви.

Біблійне, а отже церковне ставлення до медицини і людського здоров’я найповніше виражене в книзі Премудростей Іісуса, сина Сирахова: Шануй лікаря честю через потребу в ньому: бо Господь створив його, і від Вишнього зцілення… Господь створив з землі ліки, і розсудлива людина не нехтуватиме ними. Для того Він і дав людям знання, щоб прославляли Його в дивних ділах Його: ними Він лікує людину і знищує хворобу її. Той, хто виготовляє ліки, робить з них суміш, і справа його не закінчується, і через нього буває добро на землі (Сир. 38: 1, 6-8). 

Церква завжди з великою повагою ставиться до лікарської діяльності, в основі якої лежить служіння любові, спрямоване на запобігання людським стражданням і полегшення їх. Серед православних святих чимало було лікарів, які взяли на себе подвиг людського покликання як християнський обов’язок милосердя. Церква усвідомлює, що новий світовий виклик потребує від медиків високої концентрації сил, спонукає їх докладати великих зусиль, бути максимально уважними, зосередженими та обережними.

Українська Православна Церква за кожною літургією молиться за припинення згубної пошеті та за лікарів, які несуть на собі тягар подолання пандемії. Продовжуючи боротьбу проти коронавірусної інфекції, суспільство має усвідомити духовні першопричини всього того, що трапилось. Бог попускає нам випробування не за наші чесноти, а за наші гріхи і закликає боротися з гріхом саме покаянням. Сьогодні кожному з нас необхідно поглянути всередину себе і зробити правильні висновки. Це нове випробування протвережує нас та дає можливість більш правильно подивитися на життя, оцінити його і вибудувати його надалі правильно для того, щоб воно було корисне не тільки на землі, а і в майбутньому на небі.

Щиро вітаю усіх учасників цього важливого й актуального форуму та бажаю плідних дискусій. Сподіваюся, що результати роботи форуму допоможуть висвітлити і подолати проблеми, викликані пандемією у нашій державі.

Прикликаю на ваші труди Боже благословення. Нехай Господь наш Іісус Христос молитвами Пречистої Своєї Матері хворим подасть зцілення та укріпить усіх нас.

+ОНУФРІЙ

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

8 лютого 2021 року, м. Київ

 

Просмотров: 247