«Погляньте уважніше на ікону Стрітення Господнього» – прот. Олександр Клименко (відео)

«Коли відбувається зустріч із Богом? Адже Стрітення і є “зустріч”. Відбувається тоді, коли в нас є готовність, як у св. Іосифа, служити Господу. Відбувається тоді, коли ти своїм життям засвідчуєш, неначе св. Симеон, що твоєю Втіхою і Радістю є сам Господь. Тоді Він може зустрітися з тобою – наживо, щодня… Через Причастя Тіла і Крові Христових ми не просто бачимося з Ним віч-на-віч, а носимо Його в собі… Стрітення – це не день, коли приходиш до храму, аби просто згадати давні події. Стрітення – це день, який підказує нам, що кожен із нас може пережити зустріч із Богом», – підкреслив о. Олександр, побажавши всім зустрічі зі Спасителем, та запропонував поглянути на «словесну картину» подій Стрітення Господнього іконописно.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено святу Стрітення Господнього.

Протоієрей Олександр Клименко нагадав головні події Стрітення Господнього та запропонував поглянути на цю словесну картину іконописно, як це рекомендував свого часу зокрема священник Георгій Чистяков.

«Дивіться, на цій іконі немовби прозирається декілька образів, – переповідає слова о. Георгія Чистякова о. Олександр.  – На першому плані – Немовля разом із Матір’ю та Симеон Богоприємець. З одного боку Симеона ми можемо побачити Анну пророчицю, а поруч ми можемо побачити Іосифа з Марією. Таким чином, ти дивишся на цю ікону іконописними очима і знаєш, чим завершується Євангеліє, тобто бачиш Хрест. Ці фігури, зокрема Немовля, яке знаходиться у самому центрі, формують Хрест. Хрест, який уже прозирається за цим Маленьким Дитятком. Без розуміння Хреста не можна зрозуміти, а чому Господь входить у цей світ. Ось ця історія з принесенням Богодитяти – це історія Хреста. Хрест з’явився ще тоді, коли Спаситель народжувався…».

Як пояснює отець Олександр, св. Симеон був тим праведником, який жив в очікуванні Месії, і його віра – це віра, яка очікує. «Він символізує всіх чоловіків Старого Заповіту, які ходили праведно перед обличчям Божим», – додає він.

У пророчиці Анни, яка прожила в храмі величезний період свого життя, за словами священника, також віра очікування, але ще віра молитви, віра посту, віра смирення. Вона також є образом всіх жінок Старого Заповіту.

«Їхня віра направлена на те, що ось-ось станеться. Вони неначе стають тими двома крилами того Хреста, якими підніме всю громаду гріха Господь і кров’ю  Своєю там її омиє», – поетично описав їх образи священнослужитель.

Він продовжив описувати ікону Стрітення та її сенс: «Стовпом цього Хреста є Матір Божа, сам Господь і Іосиф. Іосиф, який є тим піклувальником, путівником, який допомагає Марії з Богодитям увійти в цей переповнений біллю і стражданням світ, але пробує стати для них плечем. Він також є тим підмурком, на якому буде будуватись Хрест Спасительний Господній».

Протоієрей Олександр також звернув увагу на слова праведного Симеона про те, що «Ти нарешті відпускаєш мене, Владико, тому що мої очі бачили спасіння». За його словами, св. Симеон побачив, що все те, у що він вірив, на що уповав, здійснилося. А це є велике щастя так відходити в інший світ – з мудрістю, з усвідомленням того, для чого прожив свої роки на землі.

Крім того, священнослужитель зупинився на пророцтві праведної Анни, яка сказала Богородиці, що «Тобі, Богородице, і самій зброя, або меч, пронзе душу». «Можливо, це слово “і”, яке неначебто здається зайвим тут, насправді не є зайве, – продовжив о. Олександр. – Тому що коли Господь буде страждати на Хресті, який бачимо на цьому іконописному образі, “не лише Син буде страждати на Хресті, Ти (Богородиця) з роками також будеш дивитися на Свого Сина і розумітимеш щоразу більше, ніж бачила у перші дні… Врешті не лише Йому, а Тобі зброя пронзе душу. Але Він (Син Божий) не посоромить Твоїх страждань, а перетворить на Велику Втіху і Велику Радість, про яку говорив св. Симеон”».

Насамкінець протоієрей Олександр Клименко підіймає питання: «Коли відбувається зустріч із Богом?».

«Мабуть, тоді, коли в нас є готовність, як у св. Іосифа, служити Господу. Навіть попри певне нерозуміння того, Хто є перед тобою. Зустріч із Богом відбувається тоді, коли в тебе є праведність, коли ти всім своїм життям засвідчуєш, неначе праведний Симеон, що твоєю Втіхою і твоєю Радістю є сам Господь. Тоді Він може зустрітися з тобою – наживо, щодня… Через входження в область Причастя Тіла і Крові Христових ми не просто бачимося з Ним отак віч-на-віч, а носимо Його в собі…», – підкреслив о. Олександр та побажав кожному зустрічі з Богодитям.

«Стрітення – це не день, коли приходиш до храму, щоб згадати старі події, які були колись давно. Стрітення – це день, який підказує нам, що кожен із нас може пережити зустріч із Богом <…> Дай, Боже, щоб Господь був Головним Правилом і Головним Образом, і щоб до Нього линула наша душа», – підсумував він.

Просмотров: 466