В єпархіях УПЦ помолилися за загиблих та живих воїнів-інтернаціоналістів (фото, відео, оновлено)

У 2021 році – 32-а річниця виводу радянських військ з Афганістану.

15 лютого 2021 року в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах і монастирях Києва у цей день були піднесені молитви за загиблими, а також за живих учасників вищезгаданих бойових дій. Також вшанували пам’ять загиблих та помолилися за живих афганців у Вознесенській, Волинській, Мукачівській, Сєверодонецькій, Джанкойській, Запорізькій, Ізюмській, Олександрійській, Харківській, Сумській, Кременчузькій, Бориспільській єпархіях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Напередодні у Київській єпархії опублікували тексти особливих молитов.

Текст прохання на заупокійній ектенії:

Еще молимся о упокоении рабов Божиих христолюбивых вождей и воинов в стране Афганстей и инех странех живот свой положивших и о еже проститися им всякому прегрешению, вольному же и невольному.

Текст прохання на сугубій ектенії:

Еще молимся о христолюбивых вождех и воинах в стране Афганстей и инех странех ратный подвиг совершавших, о еже податися им здравию непоколебимому, миру, долгоденствию во благо страны и Церкви нашея, прилежно молим ти ся, услыши и помилуй.

Вікарій Київської митрополії єпископ Білогородський Сильвестр звершив Божественну літургію в Академічному храмі Воскресіння Христового у Києві (храм пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану). Його Преосвященству співслужили настоятель храму протоієрей Сергій Ющик, а також клірики храму.

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви на Малому вході владика Сильвестр удостоїв кліриків храму церковних нагород. Відповідно до благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, за богослужінням були піднесені сугубі молитви про здоров’я воїнів-афганців та їх сімей, а також за упокій спочилих військовослужбовців-інтернаціоналістів.

За богослужінням молились студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму, а також воїни-афганці та їхні родини.

Наприкінці богослужіння владика Сильвестр звершив освячення свічок, після чого у співслужінні духовенства звершив заупокійну літію за всіма спочилими в Афганістані воїнами-інтернаціоналістами біля пам’ятника Афганцям.

Наостанок, Його Преосвященство передав благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, привітав присутніх зі святом Стрітення Господнього, а воїнів-афганців – з пам’ятною річницею.

15 лютого керуючий Мукачівською єпархією, митрополит Феодор звершив панахиду за загиблими воїнами- інтернаціоналістами в центрі міста Мукачева.

Подія відбулася біля меморіалу загиблим побратимам з нагоди 32-ї річниці виведення військ з Афганістану.

В річницю виведення військ з Афганістану митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив заупокійну літію біля Свято-Георгіївської каплиці на території Христо-Різдвяного кафедрального собору м. Сєвєродонецька.

Були присутні керівник Луганської обласної ВЦА С. В. Гайдай, керівник ВЦА Сєвєродонецька А. С. Стрюк, ветерани. Після закінчення мітингу-реквієму його учасники поклали квіти до каплиці.

13 лютого з благословення архієпископа Вознесенського і Первомайського Алексія протоієрей Георгій Вільчинський відслужив заупокійні літії на могилах загиблих воїнів інтернаціоналістів.

А 15 лютого благочинний міста Первомайськ протоієрей Анатолій Нирко відслужив заупокійну літію за загиблих воїнів-інтернаціоналістів в каплиці на честь святого мученика Іоанна Воїна. Йому співслужили: протоієрей Георгій Стояновський, протоієрей Іоанн Стояновський, настоятель каплиці протоієрей Георгій Вільчинський, протоієрей Євген Ліпанов.

Після закінчення літії духовенство взяло участь в міських урочистостях на території Меморіалу загиблих воїнів-інтернаціоналістів.

14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та згадування 32-ї  річниці виведення військ СРСР з Республіки Афганістан, у місті Луцьку помолились за упокій усіх спочилих учасників бойових дій того тривожного десятиліття. Панахиду на Меморіалі Слави провів настоятель Свято-Покровського храму УПЦ села Озеро протоієрей Михайло Журомський, котрий також є учасником бойових дій в Афганістані.

На панахиді були присутні благочинний Луцького кафедрального округу протоієрей Вадим Лебедь та священники кафедрального благочиння м. Луцьк.

Участь в афганській війні коштувала Радянському Союзу великих втрат. У цій операції за десять років взяли участь понад 160 тисяч уродженців України, з них загинули більше 3-х тисяч осіб, ще 3560 стали інвалідами, 72 пропали безвісти.

Завтра 15 лютого, молитви за загиблими буде піднесено в усіх храмах Волинської єпархії УПЦ.

З благословення митрополита Джанкойського і Роздольненського Аліпія, благочинний Нижньогірського округу протоієрей Олександр Похожай взяв участь у пам’ятному заході біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам в селищі Нижньогірському.

Біля меморіалу була відслужена панахида за всіма загиблими під час виконання військового обов’язку. У мітингу взяли участь також представники районної адміністрації, ветерани-інтернаціоналісти, родичі солдатів, які не повернулися з Афганської війни, жителі селища. Пам’ять полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання.

У Запоріжжі відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника воїнам, загиблим в Афганістані та локальних війнах за кордоном, який знаходиться на Алеї Трудової Слави. З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки в ній взяли участь клірики єпархії: благочинний Покровського церковного благочиння, настоятель Покровського архієрейського собору протоієрей Олег Семенчук і священик храму на честь святої рівноапостольної княгині Ольги протоієрей Геннадій Елін. Від імені духовенства та віруючих Запорізької єпархії УПЦ вони поклали квіти до монумента.

“Міркувати ж про те, чи повинні були статися бойові дії в Афганістані, зараз заняття марне, залишимо це на розсуд істориків. Незаперечним залишається факт, що ця війна залишила незгладимий відбиток на долях наших молодих співвітчизників: багато хто з них не повернулися з тієї війни, до кінця виконавши свій інтернаціональний обов’язок. Завдання Церкви та кожного з нас сьогодні полягає в тому, щоб молитися за упокій їхніх душ, невпинно просити Господа про те, щоб він прийняв їх жертву й упокоїв в Царстві Небесному”, – зазначив протоієрей Олег Семенчук.

15 лютого благочинний церков Кам’янсько-Дніпровського церковного округу протоієрей Олег Чіквашвілі зустрів ветеранів Афганістану в старовинному храмі Різдва Пресвятої Богородиці міста Кам’янка-Дніпровська. Після панахиди за загиблими воїнами-інтернаціоналістами священик, ветерани Афганістану та влада міста урочистою ходою пройшли головною вулицею міста.

Після мітингу учасники зустрічі в Парку Перемоги поклали квіти до обеліска загиблим воїнам.

Щорічно у день виведення військ з Афганістану ветерани-інтернаціоналісти приходять в Спасо-Преображенський храм м. Ізюма, щоб помолитися за упокій своїх бойових товаришів, передають в Ізюмській єпархії. Панахиду про всіх загиблих в гарячих точках воїнів і про всіх покійних учасників, які виконували інтернаціональний обов’язок звершив архімандрит Симеон (Негрецький).

Священик привітав усіх присутніх зі Стрітенням Господнім і побажав здоров’я, міцності духу і чистоти серця, щоб приймати Господа, як прийняв Його праведний Симеон Богоприїмець.

15 лютого з благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа духовенство Олександрійської єпархії взяло участь у заходах до Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав. Зокрема, цього дня вітали учасників війни в Афганістані. Традиційно звершили панахиди за тих, хто віддав своє життя у цих війнах.

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія священнослужителі Харківської єпархії взяли участь в пам’ятних заходах в сквері Воїнів-інтернаціоналістів біля храму ікони Божої Матері “Взыскание погибших” міста Харкова.

15 лютого з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія протоієрей Євгеній Феденко, керівник єпархіального відділу по роботі з військовослужбовцями звершив панахиду за  загиблими афганцями на місці меморіалу пам’яті в Сумах. 

Цього ж дня у стінах Сумської духовної семінарії була піднесена заупокійна молитва за загиблими воїнами. Літію очолив черговий вихователь-помічник проректора з навчально-виховної роботи протоієрей Василій Пилипів. Піснеспіви виконував семінарський хор.

Раніше, 12 лютого, в Будинку культури с. Василівка на Сумщині відбувся захід до Дня виведення радянських військ з Афганістану. На запрошення організаторів настоятель місцевого Свято-Троїцького храму протоієрей Геннадій Забуга взяв участь у вшануванні воїнів-інтернаціоналістів.

15 лютого у парку «Воїнів інтернаціоналістів» Кременчука відбувся меморіальний захід із нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З благословення митрополита Кременчуцького і Лубенського Миколая панахиду за загиблими воїнами відслужили секретар єпархії протоієрей Віктор Капертехов та протоієрей Анатолій Дружко. Біля меморіалу «На Афганській стежині» зібралися представники міської громади на чолі з головою Віталієм Малецьким.

У Свято-Успенському храмі м. Березань Київської області благочинний Березанського округу Бориспільської єпархії архімандрит Назарій (Омеляненко) у співслужінні настоятеля храму ієрея Димитрія Бондара та ієродиякона Никона (Згурського) звершили заупокійну літію за воїнами-інтернаціоналістами до річниці виводу радянських військ із Афганістану.

За богослужінням молилися заступник Березанського міського голови Хруль Р. Ф., голова Березанської афганської спілки Нипорка Ярослав, члени спілки та віряни усіх храмів міста.

Звертаючись до присутніх, отець Назарій закликав до заупокійної молитви за спочилими та до молитви за припинення бойових дій на території нашої Вітчизни. По закінченні літії до могил воїнів-афганців були покладені квіти.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 776