Обрано нового Патріарха Сербської Православної Церкви

18 лютого 2021 року Архієрейський Собор Сербської Православної Церкви обрав нового Патріарха. Предстоятелем Сербської Церкви став митрополит Загребсько-Люблянський Порфирій. Вибори відбулися в кафедральному соборі Святого Сави в Белграді, як повідомили на офіційному сайті Сербської Православної Церкви, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Новообраний Предстоятель народився 22 липня 1961 року в місті Бечеї (Сербія). Початкову школу закінчив у Чурузі, а гімназію в Новому Саді.

У Фомину неділю 1985 року прийняв чернецтво від свого духовного отця – ієромонаха Іринея (Буловіча) в монастирі Високі Дечани.

У 1986 році закінчив Богословський факультет Белградського університету. У тому ж році висвячений у сан ієродиякона єпископом Рашсько-Призренським Павлом (Стойчевичем) в Троїцькому монастирі в селі Мушутиште. Після цього навчався в Афінах в аспірантурі.

У 1990 році повернувся до Сербії і вступив до братії монастиря Святих Архангелів в селищі Ковиль.

21 листопада 1990 року був висвячений у сан пресвітера. Незабаром був поставлений ігуменом Ковильского монастиря.

14 травня 1999 року рішенням Архієрейського Собору СПЦ був обраний єпископом Єгарським, вікарієм Бачської єпархії. Архієрейська хіротонія відбулася 13 червня того ж року.

У 2004 році на Богословському факультеті Афінського університету успішно захистив докторську дисертацію.

У травні 2014 року обраний митрополитом Загребсько-Люблянським.

18 лютого 2021 року на Архієрейському Соборі Сербської Православної Церкви був обраний архієпископом Печським, Митрополитом Белградсько-Карловацьким, Патріархом Сербським.

Нагадаємо, 22 листопада 2020 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія  Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь с обзорі Святого Сави в Белграді у відспівуванні спочилого Патріарха Сербського Іринея, який відійшов до Бога 20 листопада. Напередодні Блаженніший Митрополит Онуфрій направив співчуття Священному Синоду Сербської Православної Церкви у зв’язку з кончиною Святішого Патріарха Іринея.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1956