Смирення допомагає долати те, через що інші «ламаються» — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді 17 лютого 2021 року та розповів, що нас робить сильними та недоторканними для гріха, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель наголосив, що людина, яка виконує волю Божу, набуває найголовнішої та найсильнішої чесноти – смирення. А смирення робить нас по-справжньому сильними.

«На зовнішній вигляд, для людського розуму смиренна людина здається слабкою, бо вона підкоряє себе Богові. Мовляв, ми маємо свої принципи відстоювати, а не Божі. Насправді смиренна людина підкоряється сильному Богові й таким чином сама стає сильною. А людина, яка підкоряється своїй нікчемності, сама стає нікчемою», – спростував переконання про «сильних і слабких світу» Архіпастир.

Як зауважив Його Блаженство, людина має вести старанну боротьбу зі спокусами: і внутрішніми, і зовнішніми. А вийти переможцем із цієї боротьби допоможе саме смирення.

«Є внутрішні боріння, що від людських помислів, почуттів, бажань, які розходяться з заповідями Божими. Людина старається їм протистояти, а вони проти неї борються. Є зовнішні випробування, які людина зустрічає у стосунках один з одним, у відношеннях із природою, зі світом, – сказав зокрема владика. – Гріх – це такі тенета, що обплутують не тільки окрему людину, а й весь світ. Для того, щоб із тенет вирватися, щоб вони не заплутали й не згубили людину, людина повинна змирятися».

Блаженніший владика пригадав, що прп. Антоній Великий теж переймався питанням, хто може уникнути тенет гріха. Якось у своєму видінні він почув відповідь: «Смиренномудріє позбавляє тенет диявола, смиренномудріє робить людину невразливою, невловимою для цих тенет».

«Смиренна людина – це сильна людина, яка може не тільки себе перемогти, а й яка може бути недоторканною для цих тенет, які для багатьох людей є тенетами загибелі», – додав Предстоятель.

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в кожну епоху людство долає певні труднощі й випробування. Та головне – не загубити при цьому чистоти Православної віри, яка й навчає нас смирення, та жити за Божими заповідями.

«Треба виконувати Божественні заповіді, в яких Господь говорить: “Шануй батька й матір, не вбивай, не кради, не перелюбствуй, будь милосердний і т.д.”. Піст і молитва теж є заповідями Божими. Якщо людина старається виконувати ці Божі заповіді, то вона йде шляхом смирення і стає сильною. Вона може сама не розуміти, яка її накриває Божественна благодать, що допомагає переносити їй те, перед чим інші “ламаються”, бути переможцем над тим, що інші не можуть перемогти. А головна перемога в нас – над дияволом, над гріхом, що заважають людині в найголовнішому, у справі вічного спасіння… Навіть якщо хтось буде сміятися з нас чи не так ставитися до нас, ми повинні жити з Богом. Тоді будемо сильними та зможемо подолати всі ті перешкоди, які стають перед нами в нашому земному мандруванні, і свого часу сподобимося бути спасенними на небі во Христі Іісусі Господі нашому», – підсумував Владика.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 546