Великий піст 2021: підготовчі неділі

Великий піст у 2021 році розпочнеться 15 березня, але йому передує кілька підготовчих неділь. У чому зміст їхніх назв? Які особливості богослужінь і постові приписи у ці дні?

21 лютого — Неділя про митаря і фарисея

Зміст назви

На Літургії читається уривок Лк. 18: 10-14, у якому митар уособлює собою грішника, який щиро кається, а фарисей — людину зовні благочестиву, але таку, що не бачить своїх гріхів і уявляє себе праведним.

Богослужбові особливості

У звичний порядок служб поступово вплітаються піснеспіви з Пісної Тріоді — збірки великопісних гімнів і молитов. Наприклад, на недільній утрені співаються стихири «Покаяния отверзи ми двери».

22 лютого — 27 лютого — Суцільна седмиця

Постові приписи

Скасовуються будь-які види посту.

28 лютого – неділя про блудного сина

Зміст назви

На Літургії читається уривок Лк. 15: 11-32 про блудного сина, який залишив рідну домівку, але потім розкаявся і повернувся. Притча нагадує нам про нашу власну неміч і велике милосердя Боже, оскільки алегорично описує ставлення Бога до людини, яка оступилася.

Богослужбові особливості

Активніше використовується Пісна Тріодь, на утрені неділі вперше співається 136-й псалом «На реках вавилонських», який нагадує людині про те, що вона — бранець гріха і що звільнення від цього рабства відбувається тільки за допомогою рішучої боротьби з ним.

6 березня — Вселенська поминальна субота

Зміст назви

Церква молиться про християн, які відійшли у Вічність, а особливо — про людей, які померли насильницькою смертю і не отримали звичайного відспівування.

Богослужбові особливості

Богослужіння поминальне, відбувається лише кілька разів на рік. Велика кількість заупокійних текстів, але вони не сумні, а радісні, сповнені надії на загальне воскресіння.

7 березня — Неділя про Страшний суд, М’ясопусна

Зміст назви

На Літургії читається уривок Мф. 25: 31-46. Віруючим нагадується про друге пришестя Христа і майбутній Страшний суд.

Постові приписи

Заговини на м’ясо. Останній день перед Великоднем, коли на трапезі дозволяється м’ясо.

Богослужбові особливості

На утрені співаються суто великопісні тексти з Покаянного канону Андрія Критського — «Помощник и Покровитель…». Підготовка до посту підходить до свого завершення. Богослужіння пронизане ідеєю загальної відповіді за всі свої вчинки перед Богом.

13 березня — Сирна седмиця, Масляна

Постові приписи

Немає харчових обмежень на вживання яєць, риби, а також молочних продуктів — сиру, масла, сметани, а також — риби. Звідси й назва.

Богослужбові особливості

Молитви з Пісної Тріоді згадуються щодня. У середу і п’ятницю Літургія не звершується, у ці дні вперше читається молитва Єфрема Сирина «Господи и Владико живота моего», яка є однією з найважливіших молитов поста.

14 березня — неділя Сиропусна, Прощена неділя. Спомин Адамового вигнання

Зміст назви

На Літургії читається уривок Мф. 6: 14-21, в якому Христос говорить про необхідність прощати всіх. Ключова ідея — туга за раєм, який був втрачений людьми після гріхопадіння Адама.

Постові приписи

Заговини на будь-яку їжу тваринного походження.

Богослужбові особливості

Після вечірні (в парафіяльній практиці іноді цей чин здійснюють після Літургії) здійснюється чин прощення: подібно древнім ченцям, люди просять один в одного вибачення за всі образи, щоб з мирною душею увійти в піст. Останній раз співається 136-й псалом. У текстах служби чітко звучить нагадування про мету майбутнього посту — зустрічі Великодня. На вечірні священники переоблачаються в шати чорного кольору.

За матеріалами «Фома в Україні»

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 9464

Залишити відповідь