У Києво-Печерській Лаврі відбувся з’їзд представників захоплених храмів Української Православної Церкви (+відео)

22 лютого 2021 року в трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбувся з’їзд представників захоплених храмів Української Православної Церкви. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія форум очолив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Модерував зібрання заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У конференції взяли участь 338 священнослужителів та вірян з чотирнадцяти областей України, які найбільше постраждали від рейдерських дій прихильників «ПЦУ».

Розпочався з’їзд з особливого молебну на початок доброї справи та в підтримку віруючих, які в ці дні зазнають гонінь з боку представників «ПЦУ», та тих, хто їх підтримують.

Після спільної молитви Керуючий справами УПЦ передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви усім учасникам та оголосив звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«Бажаю, щоб нашим дороговказом на майбутнє стали слова святителя Іоанна Златоуста: «Церква — це не стіни і дах, а віра і життя. Не віддаляйся від неї, тому що нема нічого більш сильнішого, ніж Церква. Твоя надія — Церква, твій притулок — Церква». Нехай Всемилостивий Господь благословить сьогоднішнє зібрання і допоможе всім нам плідно попрацювати на славу нашої Української Православної Церкви та на благо нашого Українського народу», — побажав Архіпастир.

Далі митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звернувся до священнослужителів та вірян зі словом підтримки та розповів про роботу Церкви у справі захисту релігійних прав і свобод.

Про поточну ситуацію з порушення прав та захист віруючих нашої Церкви також розповів Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Після чого історіями про життя своїх парафій поділилися представники єпархій.

Першими виступили віруючі парафії на честь Архістратига Божого Михаїла буковинського села Задубрівка. Вірянка Української Православної Церкви з села Птича Рівненської області зазначила, що протягом шести років, у які тривають атака на їхній храм, жодна людина з релігійної громади не перейшла до розкольників.

Настоятель Георгіївського храму в с. Катеринівка Тернопільської області протоієрей Сергій Гладун розповів, що після рейдерського захоплення їхнього храму віра у людей стала ще міцнішою, а парафія — чисельнішою.

Настоятель Вознесенської релігійної громади села Оленівка Ніжинської єпархії ієрей Олександр Гладиж поділився власними переживання щодо ситуації з рейдерством представників новоствореної структури «ПЦУ» та розповів про новий храм, який парафіяни побудували власними силами.

Після завершення виступів представників єпархій, учасники з’їзду прийняли звернення до Президента України В. Зеленського, прем’єр-міністра Д. Шмигаля, голови Д. Разумкова та депутатів Верховної ради України.

На завершення віруючі Української Православної Церкви записали відеозвернення до Президента України та інших представників влади з проханням захистити їхні права, а також звернулися до Помісних Православних Церков з закликом про підтримку.

У коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ ієрей Сергій, клірик Успенського храму с. Михальча Сторожинецького району Чернівецької області зазначив, що попри тиск прихильників «ПЦУ» релігійна громада зберегла вірність своїй Церкві.

«Цього року, 10 лютого 2021 року, виповнилося два роки, як у нас розпочалося це все (спроби представників “ПЦУ” захопити храм УПЦ – Ред). Наша парафія стала на молитовне стояння, щоб підтвердити свою канонічність, те, що ми не зраджували своєї віри, що ми підтримуємо нашого Блаженнішого Владику Онуфрія».

Священик розповів, що провокації розкольників тривають, та зазначив, що чергову вони влаштували днями. «20 лютого 2021 року, цієї суботи, коли наша Українська держава згадувала день пам’яті Небесної сотні, представники «ПЦУ» зайшли до церкви й розпочали свою службу. І це попри те, що у нас була домовленість, що представники «ПЦУ» знаходяться у своїй палатці, а ми знаходимося в каплиці, де наші люди й чергують. Вони зібралися не для того, щоб помолитися за всіх тих людей, які загинули, а влаштувати провокацію», — переконаний він.

У своєму коментарі Голова Юридичного відділу УПЦ розповів, що на сьогодні зафіксовано близько 500 випадків захоплення або незаконної перереєстрації релігійних громад УПЦ: «З них ми подали близько 400 судових позовів щодо захисту своїх прав, а також було відкрито близько 250 кримінальних проваджень у зв’язку з незаконними діями, які спрямовані на захоплення храмів та незаконну перереєстрацію релігійних громад УПЦ».

Отець Олександр переконаний, що в Україні, як європейській країні, не має місця таким грубим порушенням прав громадян.

«Сьогодні відбувся з’їзд парафій, храми яких були захоплені. Люди поділилися своїми проблемами, своїм болем, своїми стражданнями. Адже ті утиски та порушення прав людей, які є на місцях, не повинні відбуватися в європейській країні. Були також прийняті ряд звернень до Президента України, до Прем’єр-міністра, до голови ВР, до депутатів з проханням захистити право на свободу віросповідання віруючих. А також прийнято відповідні дії в межах компетенції, щоб скасувати ті антиконституційні закони, які були прийняті у 2018 році», — підсумував юрист.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 7421