Захистити віру та храми від рейдерства: відбувся брифінг за підсумками з’їзду вірних УПЦ (відео)

338 священнослужителів і вірян захоплених храмів Української Православної Церкви з 14 областей України, які вже роками відстоюють своє конституційне право на віросповідання, виступили ініціаторами з’їзду, щоб обговорити спільні проблеми, поділитися болем через втрату храму та розробити план дій на майбутнє. Про це, а також про висновки з’їзду під час брифінгу за його підсумками розповіли заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. Відео з брифінгу опублікували на YouTube-каналі «Перший козацький».

«Це була ініціатива саме людей. Вони зверталися до Блаженнішого Владики з різних парафій, і Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив проведення такого з’їзду. Вони приїхали для того, щоб побачити один одного, щоб поспілкуватися, щоб обговорити ситуацію, яка склалася, і щоб поділитися думками з приводу того, як жити далі, в майбутньому», – зазначив протоієрей Миколай Данилевич.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ  підкреслив: «З 2014 року і до сьогоднішнього дня наша Церква переживає непрості часи: тиск, дискримінацію, захоплення храмів».

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов додав, що віруючі УПЦ зібралися обговорити всезагальну проблему. «Починаючи з 2014 року, у протиправний спосіб і незаконно відбувається захоплення храмів релігійних громад Української Православної Церкви. Ці дії також було підкріплено законодавчими ініціативами в 2018 року, що дозволило не тільки в незаконний спосіб, а навіть без відома самої релігійної громади проводити її перереєстрацію», – пояснив він.

Голова Юридичного відділу УПЦ зазначив, що масштаби проблеми захоплень храмів УПЦ вражають.

«Ми зафіксували близько 500 конфліктних випадків, які пов’язані з рейдерськими захопленнями і перереєстрацією релігійних громад УПЦ. З цих 500 випадків у суди було подано близько 400 позовів, щодо незаконних дій представників “ПЦУ” і органів державної влади. Було відкрито близько 250 кримінальних проваджень», – розповів він.

Протоієрей Олександр Бахов також відзначив, що особливо важко боротися правовими або юридичними методами в тій ситуації, яка має політичне підґрунтя. Саме тому, за його словами, розгляд справ про захоплення храмів просувається дуже повільно, а в деяких випадках суди навіть не підійшли до розгляду справи по суті.

«Такий стан справ склався через певну позицію Верховного суду та інших судових органів, які до цього часу сперечаються про те, який суд має розглядати позови УПЦ, – додав о. Олександр. – Є ряд позовів, які дійшли до Верховного суду, і зараз ми очікуємо остаточного рішення про те, який суд нарешті буде розглядати наші справи».

Як підкреслив Голова Юридичного відділу УПЦ, в результаті з’їзду були прийняті звернення до Президента України В. Зеленського, прем’єр-міністра Д. Шмигаля, голови Д. Разумкова та депутатів Верховної ради України щодо порушення конституційних прав віруючих УПЦ.

Протоієрей Миколай Данилевич наголосив, що на з’їзді представники гнаних парафій поділилися своїми історіями. Після чого надав слово вірянам.

Зокрема парафіянка УПЦ з с. Птича Рівненської єпархії Марія Форманець розповіла, що після захоплення храму рейдерами «ПЦУ» попри усі труднощі, «наша віра стає ще міцнішою».

«Перше протистояння у нас почалося ще в 2014 році. Уже шість років ми молимося в гаражі. Йшли суди, прийняли рішення на нашу користь, але без нашого відома громаду перереєстрували в “ПЦУ”. Хочу звернутися до влади: не захоплюйте наші храми! Будуйте свої», – сказала парафіянка й додала — З цими протистояннями наша віра стає ще сильнішою, ще міцнішою. Навіть я хочу їм подякувати, тому що завдяки їм ми стали більше молитися, більше ходити до церкви».

Вірянин з с. Успенка Олександрійської єпархії Андрій Ялов розповів про ситуацію з незаконною перереєстрацією храму їхньої парафії.

Він зауважив, що в 2020 році у релігійної громади УПЦ с. Успенка забрали храм, опечатавши його, представники «ПЦУ» за підтримки влади, поліції та спецпідрозділу «ТОР» та додав, що віруючі відтоді моляться у хатинці.

Подібних історій безліч. Схема церковного рейдерства дуже схожа: нібито приймається рішення про перехід у «ПЦУ», після чого відбувається перереєстрація – і храм захоплюють. При цьому думка релігійної громади УПЦ насправді не враховується.

Від рейдерства страждають навіть діти, чиї батьки залишилися вірними канонічній Церкві.

«Почалося цькування в школі. І цькування відбувалося не тільки стосовно мене, а й вірних канонічної Церкви, – поділилася своїм болем юна Христина Велущак з с. Задубрівка Чернівецької єпархії. – Ця проблема досі актуальна, і діти дуже страждають через це. Деякі батьки були навіть змушені забрати своїх дітей зі школи, бо вони просто не витримують цих дій… Ми подавали заяву директору школи з підписами батьків, але він на це ніяк не відреагував, мовляв, такого не може бути».

Вірянка з с. Задубрівка мама Христини Кароліна Велущак додала, що через останні події в селі просто немає вільного життя, ти «не відчуваєш себе громадянином рідної держави», адже порушені твої конституційні права. За її словами, не можна не тільки молитися в рідному храмі, а й просто вільно пересуватися вулицею, тому що через провокації в селі постійно присутня поліція, Нацгвардія.

Як наголосила під час брифінгу адвокат трьох громад УПЦ в Кіровоградській області Наталія Богачова, у справах про захоплення храмів держчиновники постійно порушують закон.

«Коли мене попросили захистити інтереси цих храмів, я зрозуміла одну систему, – поділилася правозахисниця. – І вона, на жаль, діє на території всієї Україні: у нас зовсім не діє право в тих рамках, в яких воно повинна діяти», – розповіла адвокат та зауважила, що така система певним чином склалася в Україні через інформаційну війну.

«Сьогодні для того, щоб захистити храми, можливо, навіть не потрібно йти до крайньої точки – суду. Потреба в тому, щоб у ЗМІ було висвітлено те, як діє сьогодні місцева влада», – додала вона.

Також Наталія Богачова запросила журналістів на засідання Господарського суду Кіровоградської області 25 лютого, на якому буде вирішуватися доля храму УПЦ в с. Успенка. Захисниця впевнена, що у суддів уже є готове рішення, що є, між іншим, «повністю порушує права і повністю порушує закон». Такий висновок вона зробила, проаналізувавши попереднє рішення щодо засобів забезпечення позову, яке винесла голова суду.

Юрист закликала ЗМІ до співпраці: «Тільки гласність змусить чиновників приймати правомірні рішення».

«Ми тут миттєво: сьогодні є, а завтра нас немає. А перед Господом ми станемо всі: я – як адвокат, а ви – як журналісти, і зобов’язані відстояти цю дівчину, цих бабусь, які не можуть пройти вулицею. Вони моляться і борються за нас», – сказала вона.

Підсумовуючи сказане, Голова Юридичного відділу УПЦ зазначив, що учасники з’їзду представників парафій захоплених храмів Української Православної Церкви прийняли звернення до державної влади з проханням створити рівні і безпечні умови життя в Україні, викорінити будь-які види насилля над віруючими людьми та не допустити прийняття законів, що порушують права віруючих громадян, які належать до Української Православної Церкви.

«Ми також просимо владу в межах своєї компетенції скасувати ті закони, які не відповідають сьогоднішній Конституції України, та ініціювати нові закони, які б відновили в правах віруючих УПЦ та надали право вільно молитися в тому храмі, в якому бажають сами віруючі, та не примушувати проти їх волі змінювати свою підлеглість до “ПЦУ”», – сказав він.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 911