У Київській духовній академії відкрилась виставка до 150-річчя від дня народження Лесі Українки (+відео)

25 лютого 2021 року у Київській духовній академії відбулося відкриття  виставки “Того великого вогню і смерть не погасила!” на присвяту 150-річчя від дня народження великої української поетеси та письменниці Лесі Українки. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На виставці представлені прижиттєві видання Лесі Українки, поетичні збірки  початку ХХ сторіччя з її творами, старі листівки та портрет поетеси у виконанні знаменитого художника Михаїла Жука, інші експонати, що розповідають про її життєвий і творчий шлях.

Виставку відкрили проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій (Вайнагій) та голова Синодального відділу УПЦ “Місія Церква і культура” ігуменя Серафима (Шевчик).

“Виставку присвячено поетесі, філософу, мисткині, людині надзвичайної долі, надзвичайної сили, виставку присвячено 150-річчю Лесі Українки (Ларисі Петрівні Косач). Чому важливо, що “Ларисі”? Тому що ми молимося про неї, в наших храмах лунає молитва за цю християнку. Хоча віра її була не простою, життя було буремне і погляди її були надзвичайно широкими. Творчий шлях Лесі Українки вражає нас, людей, які живуть у ХХІ ст. Це не твори минулого, це те, що живе поруч із нами, це те, що бентежить наші душі, сучасників, людей, що дивляться в майбутнє. Отож, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія ми знову і знову молитовно звертаємося до її творчості, до її спадку, тому що він бентежить і хвилює нас”, – звернулась з такими словами до присутніх ігуменя Серафима.

Ігуменя Серафима (Шевчик) розповіла, про що саме експонати виставки, в чому їх унікальність: “Наприклад, це видання 1912 року, в якому розміщено два вірші Лесі Українки, присвячені Кобзареві – Тарасу Шевченку, та інші давні книги. Чим ще унікальна наша виставка? Кожен може підійти до експонатів та взяти старовинні книжки до рук, погортати їх сторінки та відчути подих часу”.

Своєю чергою єпископ Згурівський Амвросій подякував за організацію виставки та відзначив: “Вражаєшся, дивлячись на терпеливу душу, терпіння тих страждань тілесних, яка при всьому тому бачила красу світу, творіння Божого та описувала в поезіях, піснях, у віршах. Це має велике значення у розвитку як нашого суспільства, так і становлення душі. Тому що терпіння утоншує серце, внутрішнє життя, внутрішній порив, при цьому відбувається пошук Бога і благословіння Боже”.

Також у відкритті виставки взяв участь завідувач академічного музею та бібліотеки архімандрит Дамаскін (Лебедь).

Участь у заході взяли студенти і вихованці Київських духовних шкіл, які продекламували вірші відомої поетеси.

Виставка організована Синодальним відділом Української Православної Церкви «Місія Церква і культура» та Київською духовною академією і семінарією й сформована на основі фондів Церковно-археологічного музею Київських духовних шкіл, музею УПЦ “Православна Україна”, приватних зібрань краєзнавців Тараса Максимюка та Анатолія Дроздовського.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 480