Сербський Патріарх: Дії Константинополя в Україні не узгоджуються з переданням Церкви

Сербська Православна Церква завжди на стороні порядку і канонів, а дії Константинопольської патріархії в Україні «не узгоджуються з переданням Церкви». Про це Сербський Патріарх Порфирій сказав у своєму першому великому інтерв’ю як Предстоятеля Церкви центральному сербському каналу РТС 2 березня 2021 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Відповідаючи на питання про суперечку, яка виникла між Москвою і Фанаром через автокефалію «ПЦУ», Сербський Патріарх зазначив, що «нашу Церкву часто визначають як Церкву, яка іноді підтримує, з одного боку, Москву, а з іншого боку — Константинополь».

«І в цьому випадку, як і в принципі, ми завжди на боці канонів і на стороні порядку. Вважаємо, що в цей момент, коли мова йде про дії Константинопольської Патріархії в Україні — вони не узгоджуються з переданням Церкви».

Відзначивши наявність прецеденту, кореспондент запитала, чи є у Патріарха побоювання, що після Києва буде видаватися автокефалія іншим церквам, які цього зажадають.

«Я не пророк, — відповів Патріарх Порфирій, — але все-таки сподіваюся, що до аналогічних вчинків, як ми бачили в Україні, не дійде тому, що стало очевидно, що це викликало великі потрясіння у відносинах між Помісними Церквами. Це стане уроком, який зможе протверезити всіх».

Нагадаємо, що 18 лютого 2021 року Архієрейський Собор Сербської Православної Церкви обрав нового Патріарха. Предстоятелем Сербської Церкви став митрополит Загребсько-Люблянський Порфирій. 19 лютого Блаженніший Митрополит Онуфрій надіслав привітання Святішому Патріарху Сербському Порфирію. Пізніше на офіційному сайті Сербської Православної Церкви ім’я Блаженнішого Онуфрія було згадано серед глав Православних Церков, від яких надійшли привітання новообраному Сербському Патріарху Порфирію. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3902