Творимо добро правильно. Три головні принципи (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео з циклу проекту «Духовний імунітет» зі священником Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

У природі людини закладена доброта і спрага за добрими справами. Але дуже часто ми впадаємо в марнославство, кладемо на багаття своєї гордині наші найдрібніші «добрі справи», — пояснює отець Ростислав і розповідає, як творити добро, що не буде згубним для нас, а буде корисне ближнім та благословенне Богом.   

«‎‎“Віра без діл мертва” (Іак. 2: 14), — розпочав випуск, присвячений добрим справам, словами апостола Іакова священник Ростислав Валіхновський. — У природі людини закладена доброта і спрага за добрими справами. Як дихання, як функціональний процес. Коли ми дихаємо, то не помічаємо ані вдиху, ані видиху. Без дихання ми не можемо жити. Так само — без добрих справ».‎‎‎

Саме тому, як наголосив священнослужитель, необхідно творити добрі справи з почуттям великої радості та молитвою. «‎Адже всі наші можливості творити добрі справи даровані Господом Святим. Господь нам дав сили, тіло, здоров’я, дав можливість щоденно працювати во Його славу і для блага наших близьких. Тому, безумовно, перед кожною доброю справою необхідна молитва, треба просити у Творця сили для добродіяння»‎.

При цьому, на переконання отця Ростислава, важливо, щоб ми не величались та не гордилися своїми добрими справами, а постійно трудилися на славу Божу.

Священник-лікар пояснив, що робити, аби добрі справи були корисними і для нас, і для інших людей. «‎Ми пам’ятаємо слова царя Давида: “Уклонися від зла і сотвори благо” (Пс. 33: 15). Не можна творити одночасно і злі, і добрі справи. Необхідно служити Богу Єдиному, не можна служити і Богу, і мамоні. Ця двоякість життя і душі веде в нікуди, веде до катастрофи», — підкреслив він.‎

Священник Ростислав Валіхновський також нагадав слова прп. Ісаака Сирина про те, що якщо чесноти і труд не ведуть до смирення, то вони є марними, більш того, можуть зашкодити нам та викликати гординю в нашій душі — хворобу з усіх хвороб.

Він навів три головні принципи творіння добрих справ, побудовані на настановах святих отців.

«‎По-перше, творімо їх таємно. “Ліва рука не повинна знати, що робить права” (Мф. 6: 3). Ми повинні розуміти, що добрі справи мають відразу забуватися нами, як дихання. Ми ж не пам’ятаємо про вдих і видих, — зазначив о. Ростислав. — По-друге, необхідно творити всі наші справи во славу Божу, во ім’я Господа нашого Іісуса Христа. Тільки тоді вони будуть дуже корисними як для нас, так і для оточуючих. По-третє, добрі справи треба творити, йдучи вузьким шляхом. Адже вузький шлях — це шлях до Царства Небесного. Ми не повинні говорити про суму добрих справ за так звану “індульгенцію”, яку нам дарує Царство Небесне».

Разом із тим, він нагадав, що в рамках проекту «‎Духовний імунітет» ми вже говорили про життя за Євангельськими істинами, про важливість читання Святого Євангелія та його тлумачення святими отцями, про щоденну щиру молитву, у планах – випуск про участь у Таїнствах Церкви. А сьогодні (саме після випуску про старанну молитву) ми говоримо про добрі справи як про одну зі складових стяжання Духа Святого.

«‎Чому про добрі справи говоримо після молитви?», — запитує о. Ростислав та відповідає: «‎Тому що тільки в покаянному серці, з молитовним зверненням до Господа Бога Святого ми можемо отримати благословення на дійсно добрі справи, які не будуть згубними для нас. Адже ми можемо, не дай Боже, впасти в марнославство, хизуватися своїми так званими “добрими справами”, коли їх кладемо на багаття нашої гордині. Уявіть собі: наприклад, людина — олігарх, має колосальні можливості, та не знаючи Істини, може творити добрі справи на шкоду і собі, і оточуючим».

Священнослужитель застеріг від так званих «‎благих намірів, якими вистелена дорога у пекло», та пояснив, які наші справи є дійсно благими.

«‎Скільки було благих намірів в історії людства! І до чого вони призвели?! Так звані революції… Цей розбрат, ці смерті братів і сестер. Страшно говорити про те, що людське життя дуже дискретне, дуже коротке. Пам’ятаємо слова пророка Давида про те, що “дні життя нашого — сімдесят років, якщо у силах — вісімдесят років, і більшість із них – це труд і хвороби… Швидко промайнуть вони, і ми відходимо”. Саме тому, ще раз повторю, добра справа повинна творитися таємно, повинна славити Бога Святого і повинна забуватися. Три таких базових принципи. Ми не маємо ми бути “важкоатлетами” або брати на себе квазі, мега, гіга ношу. Почнемо з маленьких справ, із добрих справ, які будуть дійсно корисними для нас і для оточуючих», — закликав він.

Водночас священник навів важливі для духовного зростання слова великого подвижника гори Афон прп. Паїсія Святогорця про дві радості: радість людську і радість Божественну. «‎Дві радості є у людини: одна — коли він приймає, й інша — коли дає. Радість, яку відчувають ті, хто віддають, незрівнянна з тією, яку відчувають ті, хто щось приймають… Той, хто щось бере, приймає радість людську. Той, хто дає, приймає Божественну радість», – процитував великого святого о. Ростислав та пояснив сенс його слів: «‎Усе, що ми робимо, ми робимо во славу Божу, але і від самого Господа маємо можливість отримати добро. Тому треба зважати на кожну нагоду, аби створити більше добра, як дар від Бога, а таким чином можемо стати через творення добрих справ кращими. І те, що ми даємо милостиню, творимо добру справу для наших близьких, необхідно сприймати саме як велику радість, як велику справу нашого життя, життя людини, яка йде стопами Святого Господа».

А в тому випадку, якщо ми сприймаємо можливість надати допомогу іншому не як дарування Боже, а як т.зв. “гуманітарні проекти”, як механіку, то це може призвести до трагедії, впевнений отець Ростислав. «‎Тому що відкупитися добрими справами або потрапити на “маркет добрих справ” як на прощення чи сплату своїх гріхів — це шлях у нікуди», – додав він.

Окремо священнослужитель звернув увагу на спокусу, коли за добро іншим ми отримуємо несподівано відплату злом. Як це сприймати?

Священник Ростислав Валіхновський зауважив, що Господь всемогутній і всезнаючий, і Його воля щодо нашого спасіння — отримати нашу безсмертну душу убіленою, кращою. «‎У Царстві Небесному, звичайно, оплата таких добрих справ відбувається, якщо ми за добру справу отримали негатив або злу реакцію від оточення, від світу, — заспокоїв він. — Тому не впадаємо у відчай, не сумуємо, не опускаємо голову й не вішаємо носа, навпаки — радіємо. Коли ми на добро отримуємо у відповідь негатив, то це означає, за словами святих отців, що добра справа почута Богом і до скарбнички небесної потрапила».

Священник-лікар порадив звернутися до житій і трудів святих отців: «‎Почитайте, дорогі й рідні, житія відомих людей. Часто буває, що дійсно велика історична постать, яка зробила дуже багато для людей, для суспільства, для свого народу, часто залишається у час свого життя обпльованою, збезчещеною і, як іноді, закинутою камінням. Сьогодні — “Осанна!”, а завтра — “Розіпни!”. Цим шляхом ішов і показав нам його сам Іісус Христос, що ми бачимо у Святому Євангеліє. Ми знаємо, що святі отці, великі подвижники благочестя і християнства закінчили своє життя подвигом, подібним до подвигу Господа нашого Іісуса Христа, — вони ставали мучениками і йшли тернистою дорогою каміння і розп’яття в прямому чи переносному сенсі».

Насамкінець ієрей Ростислав пригадав слова Спасителя, якими Він звертається безпосередньо до наших сердець, зазначаючи, що в кожній людині ми повинні бачити нашого Спасителя: “Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в’язниці Я був і прийшли ви до Мене” (Мф. 25: 35-36).

«‎Добрі справи особливо важливі! Їхня ціна неоціненна (даруйте за тавтологію) під час випробувань! Саме зараз такі часи в житті нашої рідної Матері — Української Православної Церкви. Тому по-справжньому доброю справою буде справа підтримки один одного, нашого священноначалля, наших духовних наставників, наших братів і сестер, тих, хто навколо є нашою великою християнською православною родиною. Безумовно, і в юридичному аспекті, і у фізичному аспекті нам треба більше читати, навчатися, говорити один одному про сенс сьогоднішніх днів. Тому що саме сьогодні потрібне наше велике гуртування, велика спільнота справжніх дітей Христових, які зібрані в Українській Православній Церкві у тому числі», — підсумував о. Ростислав Валіхновський.

Дивіться також інтерв’ю: Священник-лікар Ростислав Валіхновський: Головні ліки — Кров і Тіло Христові

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 786