Прихильники «ПЦУ» на Полтавщині та Рівненщині тиском та погрозами намагаються змусити священиків та віруючих УПЦ перейти в їх структуру

У релігійної громади УПЦ в селі Келеберда Полтавської області, які відмовилися переходити в «ПЦУ», меценат відбирає, побудований з його допомогою Спасо-Преображенський храм та вимагає від священика звільнити парафіяльний будинок, в якому він проживає зі своєю сім’єю. У селі Нова Мощаниця Рівненської області активіст «ПЦУ» погрожує настоятелю захопленого Різдво-Богородичного храму УПЦ та пише скарги в Рівнеобленерго і Рівнегаз, з вимогою відключити світло і тепло в будинку священика. 

Підприємець Олександр Мороз, який побудував храм в Келеберді, вирішив передати його «ПЦУ» — громаді, зареєстрованій в Горішніх Плавнях – в 10 км від села. Тим самим фактично виганяючи віруючих канонічної Церкви на вулицю. До цього він запропонував релігійній громаді і її настоятелю, протоієрею Михайлу Павлюку, перейти в розкольницьку структуру, на що отримав відмову.

І ось, як розповіла прихожанка Ірина Переміна, «в семиденний термін наша громада повинна звільнити приміщення храму, а настоятель – парафіяльний будинок, в якому проживає зі своєю сім’єю».

Про історію будівництва сільського храму і нинішньої ситуації навколо нього віруючі Келеберди розповіли в проекті «Дозор» на «Першому Козацькому».

За словами прихожан, раніше на території села, яке в минулому було одним з форпостів Запорізької Січі, було сім кам’яних православних церков, але всі вони були зруйновані.

«У 1998 році з’явилося дуже велике бажання у нашої громади побудувати хоча б одну церкву, – розповіла прихожанка Спасо-Преображенського храму Тетяна Марченко. – Спочатку створили і зареєстрували релігійну громаду Української Православної Церкви, потім відбулася зустріч з одним із підприємців міста Комсомольськ, нині – Горішні Плавні, Морозом Олександром Григоровичем. Він з радістю запропонував допомогу у зведенні храму. Замовником будівництва виступав Свято-Миколаївський собор УПЦ Комсомольська. Були великі баталії через виділення земельної ділянки, тому що на цьому місці хотіли побудувати кафе. З 1999 по 2005 рік відбувалося активне будівництво за кошти мецената. Але і жителі села не були осторонь – активно брали участь у всіх підсобних роботах».

Освячення храму було звершено в 2005 році. Меценат будівництва оголосив його подарунком православній громаді села, і віруючі, на чолі з родиною священика, приступили до облаштування церковної та прилеглої території.

«У 2009 році, з невідомої нам причини, нотаріальна контора перереєстровувала храм на ім’я мецената Олександра Мороза, – зазначила віруюча УПЦ Галина Чеснокова. – Але ніхто навіть в страшному сні не міг собі уявити, що в цьому році храм у нас відберуть і передадуть без нашого відома іншій конфесії. Таким чином, ми змушені покинути стіни цього будинку. Ми не можемо перебувати на службі з розкольниками. У кожної людини є свої цінності – сім’я, Батьківщина, віра. Зараз за нас вирішують, якою мовою нам молитися і в якій конфесії перебувати».

У тому ж 2009 році громада УПЦ і Олександр Мороз уклали договір про оренду приміщення храму, дзвіниці, парафіяльного будинку.

І ось, як розповіла прихожанка Ірина Переміна, настоятелю храму офіційно повідомили, що 31 березня 2021 року спливає термін договору і власник бажає його розірвати.

Віруючі підкреслили, що на території села Келеберда немає іншої релігійної громади, люди не хочуть нічого змінювати у своєму духовному житті і залишаються вірними канонічній Українській Православній Церкві.

При цьому громада «ПЦУ» є в місті Горішні Плавні – в 10 км від Келеберди. За словами віруючих УПЦ, «саме з цією громадою планують укласти договір на звершення богослужінь в нашому храмі».

«Наша громада не бажає ставати на шлях Іуди заради якихось земних багатств або ще чогось. Краще залишити будівлю і не зрадити Бога, тому що гріх розколу, за вченням святих отців, не змивається навіть кров’ю», – підкреслила прихожанка Спасо-Преображенського храму УПЦ Оксана Задворна.

Водночас колишній фельдшер, а нині затятий «активіст ПЦУ» продовжує розпалювати міжконфесійну ворожнечу в Новій Мощаниці на Рівненщині, погрожуючи настоятелю захопленого Різдво-Богородичного храму УПЦ, повідомляє сайт СПЖ.

На минулому тижні протоієрею Ігорю Гнатишину, настоятелю Різдво-Богородичної парафії УПЦ, подзвонили відразу з двох установ, щоб попередити про скарги, що надходять від жителя Нової Мощаниці Леоніда Куцеля. У них активіст вимагає відключити будинок, в якому проживає сім’я священнослужителя УПЦ, від електромережі та теплопостачання.

«Кожен раз, як нам сказали, він вказує в своїх скаргах, що будинок нам не належить, – розповіла дружина священика, матінка Наталя Гнатишина. – Ми вже виграли суди тричі: Здолбунівський та Рівненський заборонили виселяти родину з дому, а Київський навіть не взявся розглядати справу. Будинок наш. Скільки ще треба пройти інстанцій, щоб припинити це неподобство?»

Але Куцеля не зупиняє ані українське законодавство, ані судова система. Як розповіли віруючі УПЦ, проти нього вже порушено кілька кримінальних справ за розпалювання міжконфесійної ворожнечі і участь в силовому захопленні храму.

«Спочатку він погрожував випустити батюшці кишки – ця загроза зафіксована на відео. Потім вирішив довести батюшку до дурдому, приходячи щоночі до будинку і залякуючи. Тепер вдався до шантажу Рівнегазу і Рівнообленегро. Як на мене, тут вже повинні б втрутитися і пастирі з ПЦУ, якщо вони себе такими вважають, і пояснити людині, що таке добро, а що таке зло», – додала матінка Наталя.

Нагадаємо, храм Різдва Богородиці в Новій Мощаниці прихильники «ПЦУ» захопили 3 березня 2019 року. Захопленням керував колишній голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук. Пізніше прибічники «ПЦУ» побили чоловіка за те, що він став на захист священика УПЦ і не дозволяв вигнати його з села.

Після силового захоплення храму, віруючі разом з настоятелем, облаштували молитовну кімнату в будинку священика. На початку цього року релігійній громаді невідомий благодійник подарував приміщення старого радянського магазину, щоб вірні канонічної Церкви могли облаштувати його для богослужінь. Всім, хто хоче допомогти парафії в цьому, можуть перераховувати пожертви на карту Приватбанку 5168 7554 5736 7551 (Гнатишина Наталія Арсентіївна).

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 1043