Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив вечірню та Чин прощення у Києво-Печерській Лаврі

14 березня 2021 року, у Неділю сиропусну, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив вечірню та Чин прощення у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Вечірнє богослужіння розпочалось з урочистої зустрічі Предстоятеля.

Разом з Блаженнішим владикою молились намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Фастівський Даміан, єпископ Баришевський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил та духовенство Лаври.

Після вечірні Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир дав настанови вірянам щодо різних аспектів посту.

«Піст – це час оновлення людини, духовного оновлення, – сказав Блаженніший владика. – Піст – це час, коли ми виліковуємо ті рани, які завдає нам гріх. Піст – це час, коли людина звільняється від влади диявола і робить себе вільною у Христі. […] Піст – це час, коли людина робить себе здатною знову увійти в Рай».

Предстоятель наголосив, що піст не є часом тільки скорботи. За словами Архіпастиря, єдина скорбота, яка може бути у час посту, це скорбота про свої гріхи. У всьому іншому християнин повинен бути бадьорим та великодушним.

Утримання від їжі необхідне під час посту, але складає лише маленьку його частину, підкреслив Блаженніший владика.

«Піст – це ще й утримання язика від злих слів, утримання рук від злих справ, це спрямування своїх ніг на шляхи правди», – наголосив Предстоятель. Саме такий піст «очищує людину від гріха і робить її здатною увійти в Рай, який Бог повернув нам через Своє славне Воскресіння».

Після слова настанови Блаженніший Митрополит Онуфрій прочитав особливі молитви з проханням про благословіння Боже на плідний подвиг під час Великого посту.

Потім Архіпастир, схилившись до землі, попросив прощення у своєї пастви. Блаженніший владика стояв на амвоні, приймаючи прощення, та прощав кожного, хто підходив до нього, доки не підійшли всі: архієреї, духовенство, братія монастиря, студенти Київських духовних шкіл, парафіяни та паломники Києво-Печерської обителі.

Нагадуємо, що Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив паству на особливий молитовний подвиг під час Великого посту задля благословення Божого для Української землі та її народу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 850