У Прощену неділю Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

14 березня 2021 року, у Неділю сиропусну, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство монастиря.

За богослужінням молились численні парафіяни та паломники обителі, а також студенти Київських духовних шкіл.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

У неділю перед Великим постом Церква згадує вигнання Адама з Раю. Наші прабатьки через непослух втратили чистоту та здатність спілкуватись з Богом. Розум Адама і Єви затьмарився і вони не відразу усвідомили своє падіння. Адам бажав виправдати себе і звинувачував Єву і навіть самого Бога. Єва перекладала вину на змія. Опинившись поза райським блаженством, перші люди відчули віддаленість від Бога і свою тлінність без Бога. Це стало початком покаяння. Церква пропонує своїм членам поміркувати над цими подіями напередодні Великого посту, адже вони стосуються усіх. Кожному потрібно усвідомити свою неповноцінність без Бога та вибачити ближніх. Без цього християнин не прийде до покаяння, а саме покаяння є головною метою посту.

За Літургією піднесли особливі молитви про припинення епідемії коронавірусу, про одужання хворих та лікарів.

Блаженніший Митрополит Онуфрій рукопоклав у священника насельника Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря у Бортничах ієродиякона Далмата. Після Євхаристійного канону Архіпастир звершив дияконську хіротонію Василія Демчика, студента 4 класу Київської духовної семінарії.

Після відпусту Предстоятель привітав паству з Прощеною неділею. «Бажаю, щоб кожен з нас від серця простив своєму брату гріхи, якими брат согрішив проти нас, – побажав Архіпастир. – І хай Господь допоможе кожному з нас у міру своїх сил і можливостей трудитись постом і молитвою, готуючи себе до великого і спасительного свята Воскресіння з мертвих Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа».

Сьогодні увечері у храмі на честь преподобних Антонія та Феодосія Печерських (Трапезний храм) Блаженніший владика очолить вечірнє богослужіння з чином прощення. Зустріч Предстоятеля о 16:30.

Нагадуємо, що Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив паству на особливий молитовний подвиг під час Великого посту задля благословення Божого для Української землі та її народу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 872