Предстоятель прочитав першу частину Великого канону у Києво-Печерській Лаврі

15 березня 2021 року, у перший день Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону преподобного Андрія Критського у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Разом з Предстоятелем молилась братія обителі, студенти Київських духовних шкіл, парафіяни та паломники Києво-Печерської Лаври.

Після завершення Великого канону Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир нагадав, що мета посту полягає в тому, щоб повернутись до втраченого Раю. А правильний шлях до Раю – це шлях спасительних заповідей Божих. Піст і молитва є помічниками нам на цьому шляху, наголосив Блаженніший владика.

Архіпастир також зазначив, що Господь любить нас. «Навіть найніжніша мати не може так любити свого сина чи дочку, як Бог любить кожного з нас, – сказав Предстоятель. – І коли ми постимо, то Богу це приємно. Не тому що Йому потрібен піст – нам потрібен піст. Але, оскільки Він нас любить, то Він радіє, коли ми постимо».

Блаженніший владика навів вірянам приклад того, як Господь любить тих, хто поститься.

«Один духовний старець проходив через село і побачив похоронну процесію, – розповів Предстоятель. – Несли померлу людину. І він бачив, що за тілом померлого йдуть два ангели. Старець здивувався, що начебто проста людина, а таку честь має від Бога. І він захотів дізнатися, що ж такого людина зробила, що заслужила таку честь від свого Творця.

І він кликнув до Господа: “Господи, відкрий, що це за людина, що він зробив, що Ти такі милості йому посилаєш!”.

Господь почув молитву старця і ангели підійшли до нього і один сказав: “Я – ангел середи”. Другий каже: “Я – ангел п’ятниці. Цей чоловік у своєму житті намагався дотримуватися посту в середу і п’ятницю. І навіть коли він був хворий, лежав на смертному одрі, йому було дуже важко, але він все одно намагався дотримуватися посту в ці дні. І тому, коли він помер, Господь послав нас, щоб ми проводили його тіло в землю, а душу – на Небо “.

І старець здивувався, як Господь благоволить до тих людей, які намагаються дотримуватися посту, змушують себе дотримуватися посту», – завершив Блаженніший владика.

Архіпастир наголосив, що добро не робиться легко. «Щоб робити добро, треба себе змушувати, напружуватися, – сказав він. – Пусте саме прилипає до людини, а добро треба змушувати себе робити. І Бог любить, коли ми змушуємо себе робити добро. А одна з найбільших добрих справ – це піст і молитва».

Насамкінець Блаженніший владика побажав вірянам, щоб вони «в міру своїх сил дотримуватися посту, приєднуючи молитви, і – може повільними кроками, не семимильними, а такими маленькими кроками, дитячими – а все-таки йти тим шляхом, який веде людину до втраченого Раю і Царства Небесного».

Напередодні Предстоятель очолив вечірню та Чин прощення у цьому ж храмі. 

Просмотров: 1012