На Черкащині відбулася конференція, присвячена пам’яті свт. Луки (Войно-Ясенецького) (+відео)

20 березня 2021 року з нагоди 25-річчя з дня прославлення чудотворних мощей свт. Луки (Войно-Ясенецького) на Черкащині відбулася конференція, присвячена пам’яті видатного вченого-хірурга і подвижника Православ’я. Форум, в якому зокрема взяв участь архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій, була підготовлена Місіонерсько-просвітницьким відділом Черкаської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

У фойє була організована виставка документальних світлин і книг святителя Луки та про його подвижництво, виставлений портрет цього великого святого, подарований його правнучкою для села Деньги.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася одна з її організаторів, відома черкаська журналістка, дослідниця життя святителя Луки Галина Компанієць.

Потім слово для доповіді було надане архієпископу Феодосію.

Перед учасниками конференції виступили також міський голова м. Золотоноші та голова Золотоніської ОТГ Віталій Войцехівський, директор наукової бібліотеки ім. Михайла Максимовича ЧНУ ім. Б. Хмельницького, кандидат історичних наук, доцент Григорій Голиш, староста сіл Деньги та Хвильово-Сорочин Наталя Сергієнко, лікар Золотоніської районної багатопрофільної лікарні Віталій Побиванець.

Учасникам конференції був показаний документальний фільм про життєвий шлях святителя Луки та нерозривний зв’язок його долі з Черкащиною.

Організатори та учасники конференції подякували владиці Феодосію за його турботу про збереження пам’яті святителя Луки, а сам владика подарував всім присутнім виданий біографічний нарис із життя святителя та його святий образ.

Святитель Лука Кримський – видатний хірург і подвижник Православ’я. Свій благодатний слід він залишив і на Черкащині. У селі Деньги Золотоніського району Черкаської області в 1908 році свт. Лука (Войно-Ясенецький) працював у міській лікарні. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 382