На свято Торжества Православ’я в єпархіях відбулися хресні ходи з молитвою про мир в Україні (оновлено, фото, відео)

21 березня 2021 року, в Неділю 1-у Великого посту, Торжества Православ’я, в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви були звершенні Літургії святителя Василія Великого і чин Торжества Православ’я. Після чого за церковною традицією відбулися хресні ходи зі святими іконами вулицями міст і сіл, а також навколо храмів з молитвою про мир в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій звершив Літургію у Благовіщенському кафедральному соборі Харкова. Його Високопреосвященству співслужило духовенство міста.

На сугубій єктенії було піднесено прохання про припинення згубної пошесті, про мир і любов. Наприкінці Літургії владика звершив чин Торжества Православ’я.

На завершення богослужіння відбувся хресний хід з молитвою про мир в Україні від собору до Покровського чоловічого монастиря.

На монастирській площі біля пам’ятного хреста був піднесений молебний спів до Пресвятої Богородиці.

Неділя Торжества Православ’я пов’язана з VII Вселенським Собором 787 року, який встановив у Православній Церкві шанування ікон після тривалого періоду іконоборства. Саме ж свято виникло у 843 році і було присвячене остаточній перемозі над єрессю іконоборства. Тим самим в Церкві закінчився період формулювання православного вчення про Христа, а ікона таким чином стала останнім наочним свідченням реальності Боговтілення. З тих пір відзначати Торжество Православ’я стали в першу неділю Великого посту, так як найперше його святкування у 843 році припало саме на цей день. Особливе богослужіння цієї неділі - чин Торжества Православ’я, основа якого була закладена у ІХ столітті, потім доповнювалось та змінювалось аж до ХХ століття. Постійними складовим чину, які зберігаються і зараз, є проголошення Православної віри, вічної пам’яті її проповідникам і захисникам та многоліття усім членам Церкви.

У Запоріжжі відбувся Хресний хід вулицями міста, який очолив митрополит Запорізькій і Мелітопольський Лука.

Митрополит Могилів-Подільський та Шаргородський Агапіт очолив традиційний Хресний хід вірян Могилів-Подільської єпархії.

Духовенство та віруючі з молитвою та шанованими іконами пройшли хресним ходом від храму Параскеви Сербської с. Немія до поклінного хреста с. Бронниці Вінницької області.

Митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона, за якою Його Високопреосвященству співслужили соборні клірики.

На завершення було звершено молебень по чину Торжества Православ’я і хресний хід навколо храму, після якого для молитовного почитання був опущений шанований образ Спаса Нерукотворного, що знаходиться над царськими вратами центрального вівтаря кафедрального собору.

Також з нагоди Торжества Православ’я цього дня відбулися хресні ходи в парафіях Херсонської єпархії.

Богослужіння в день Торжества Православ’я звершив митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим в честь Різдва Христового кафедральному соборі Сєвєродонецька.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва з проханням про припинення епідемії коронавірусу. Після закінчення Літургії було звершено чин Торжества Православ’я і хресний хід, у якому взяв участь також єпископ Новопсковський Іринарх.

Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію і чин Торжества Православ’я в Вознесенському кафедральному соборі Ізюма, після чого відбувся хресний хід навколо храму.

Наприкінці Божественної літургії студенти Київських духовних шкіл звершили Хресну ходу, яку очолив ректор єпископ Білогородський Сильвестр, навколо Академічного храму на честь Різдва Божої Матері. Після закінчення ходи в Академічному храмі був звершений чин Торжества Православ’я.

Митрополит Каменський та Царичанський Володимир очолив Божественну літургію в Миколаївському кафедральному соборі м. Кам’янське. У цей день по благочестивій традиції для поклоніння були ізнесені безліч святих ікон і мощей з ризниці собору, з архієрейської ризниці і привезені святині з парафіяльних храмів.

Після богослужіння був звершений традиційний Хресний хід вулицями міста з численними святинями які перебували в цей день в соборі. Під час Хресного ходу підносилися молитви за Вітчизну, за місто та його заступників, про позбавлення від шкідливої пошесті, на вулицях міста читалося Євангеліє.

По завершенні хресного ходу всі присутні мали можливість вклонитися святиням.

Після завершення Божественної літургії у кафедральному Архангело-Михайлівському соборі м. Черкаси віряни на чолі з архієпископом Черкаським і Канівським Феодосієм, разом з вікарним єпископом Золотоніським Іоанном та духовенством пройшли Хресним ходом, продемонструвавши свою вірність канонам своєї віри та Православній Матері-Церкві. Також у молитовній ході, що проводилася цього дня в Черкасах вперше, взяли участь ігумені та черниці з монастирів Черкаської єпархії.

Попереду урочистого шестя священики несли ковчег із частками святих чудотворних мощів, ікони Божої Матері «Черкаська», святого преподобномученика Макарія, мученика Даниїла Мліївського, новомучеників та сповідників Черкаських та інші святі образи.

Під час Хресної ходи її учасники зупинялися для молитви біля каплиці, зведеної на честь святих новомучеників і сповідників Черкаської землі, біля Хреста жертвам Голодомору та політичних репресій, біля церкви Спаса Нерукотворного у пам’ять жертвам Чорнобильської катастрофи та біля пам’ятника святителю і сповіднику Луці (Войно-Ясенецькому).

На завершення біля кафедрального собору пролунала архієрейська молитва за Україну, припинення війн, захисту від небезпечної вірусної хвороби, за процвітання та мир у нашій державі.

У Неділю торжества Православ’я вулицями Бердянська пройшов загальноєпархіальний хресний хід зі святинями Бердянської єпархії. З молитвою на вустах і святинями в руках віруючі пройшлися вулицями міста від Нікольського храму (біля старого кладовища) до кафедрального собору Христового Різдва.

Хресний хід було здійснено з особливо шанованими в єпархії іконами Божої Матері: «Троєручиця-Бердянська», «Почаївська», «Скоропослушниця», «Спорительница хлібів», «Серпнева», «Успіння Божої Матері», «Хлібна», «Володимирська», «Всецариця», «Казанська», а також іконами святих з частками мощей.

Хода проходила з узгодження з місцевою владою і в супроводі правоохоронців, з урахуванням дотримання карантинних правил. На час руху вулицями міста віруючих рух транспорту було призупинено.

У кафедральному соборі було звершено Чин Торжества Православ’я, під час якого кожен бажаючий отримав можливість вклонитися великим православним святиням і молитовно попросити у святих допомоги і заступництва.

Після закінчення богослужіння архієпископ Єфрем звернувся до присутніх зі словами проповіді та настанови.

Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин очолив у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у м. Біла Церква чин Торжества Православ’я з хресною ходою з іконами та іншими святинями. Після хресної ходи митрополит Августин звершив Божественну літургію та виголосив проповідь.

Хресний хід із молитвою за мир, суспільну злагоду та порозуміння у Неділю Торжества очолив митрополит Сумський і Охтирський Євлогій разом із духовенством м. Суми. Богомольці пройшли з молитвами та піснеспівами від кафедрального Спасо-Преображенського собору до поклонного хреста на площі Незалежності, де відбувся молебень. Сумський Архіпастир окропив усіх присутніх освяченою водою.

У Свято-Троїцькому храмі митрополит Кременчуцький і Лубенський Миколай звершив Божественну літургію, а після – з преднесенням ікон та Хреста Господня – очолив молитовну Хресну ходу духовенства і вірян Кременчуцької єпархії.

Хресна хода розпочалася від Свято-Троїцького храму, рушила вулицями Троїцькою та Коцюбинського, дійшла до площі Перемоги. На площі Перемоги було звершено святковий молебень на честь Торжества Православ’я. Учасники Хресної ходи підносили молитви до Господа за мир в Україні, за благочестивий народ нашої країни. Особливо гаряче підносилась молитва про зцілення хворих та допомогу Божу лікарям і всім, хто докладає зусиль для боротьби з пандемією коронавірусу COVID-19.

Насамкінець митрополит Миколай виголосив проповідь, у якій нагадав історію, а також розповів духовне значення свята Торжества Православ’я, щиро подякував усім священикам та вірянам за спільну соборну молитву, привітав усіх з великим святом та побажав і надалі бути вірними Українській Православній Церкві.

В усіх храмах Вознесенської єпархії було звершено “Послідування Неділі Православ’я” і Хресні ходи.

В Ніжинській єпархії у місті Прилуки відбувся Хресний хід з чудотворними іконами та мощами святих до центральної площі міста. Там перед монументом святителя Іоасафа Бєлгородського відбувся традиційний молебень з Чином торжества Православ’я, який очолив Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент у співслужінні вікарія Ніжинської єпархії Єпископа Ладанського Феодосія, духовенства, чернецтва та понад тисячі вірян Ніжинської єпархії.

Усі присутні мали можливість вклонитися перед чудотворною Борзнянською іконою Пресвятої Богородиці, чудотворною Коропською іконою Святителя Миколая з часткою його мощей, мощами святого великомученика і цілителя Пантелеімона та багатьма іншими святинями, котрі віряни привезли з різних куточків Ніжинської єпархії.

Наприкінці молебню владика Климент звернувся до присутніх з архіпастирським словом, у якому закликав і надалі утверджувати своїм життям Православну віру й оберігати свою Церкву від зазіхань слуг антихриста, які сьогодні постають проти єдиної канонічної Української Православної Церкви, яку ми отримали від святителів Феодосія Чернігівського, Іоасафа Білгородського та багатьох інших поборників канонічного Православ’я, іменами яких на віки прославлена Чернігівська земля.

По завершенні молебню прилучани пригостили паломників пісними стравами та смачним чаєм із запашних трав.

Успенська парафія с. Гринява Івано-Франківської єпархії, у якої представники “ПЦУ” у січні минулого року відібрали храмовий комплекс, відзначила свято Торжества Православ’я Хресним ходом та молитвою у пристосованому приміщенні. Богослужіння звершив благочинний  Верховинського благочиння протоієрей Михаїл Дутчак.

Після молебню чину Торжества Православꞌя, який відбувся в Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці, священнослужителі і прочани Благовіщенського храму м. Кропивницький звершили традиційний автомобільний Хресний хід навколо обласного центру.

Дорогою та біля поклонних Хрестів при вꞌїзді в місто підносилися молитвослів’я з особливими проханнями за мир в Україні та про припинення епідемії. Закінчилася автомобільна молитовна хода у фортеці святої Елисавети.

З благословення митрополита Джанкойського і Роздольненського Аліпія, в Неділю Торжества Православ’я в храмах Джанкойської єпархії були звершені статутні богослужіння і хресні ходи.

Традиція звершувати молитовні хресні ходи існує не менше п’ятнадцяти століть. Спільна народна молитва не раз приносила добрі плоди в годинни лихоліття на нашій землі. 

Нагадаємо, минулого року у Вінниці, Могилів-Подільську, Одесі, Рівному, Чернігові, Дніпрі, Запоріжжі, Кам’янському, Ужгороді  участь у Хресних ходах взяли десятки тисяч вірян УПЦ.

Цього року у ряді областей України традиційні Хресні ходи не проводилися у зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 8965