Відійшла до Господа настоятелька Кременецької Богоявленської жіночої обителі ігуменя Маріонілла

21 березня 2021 року, в день Торжества Православ’я, на 89 році життя, відійшла до Господа настоятелька Кременецької Богоявленської жіночої обителі Маріонілла (Панасюк). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Народилася ігуменя Маріонілла (в миру Марія Петрівна Панасюк) в селі Обич Шумського р-ну Тернопільської обл. в сім’ї благочестивих батьків Петра і Неоніла 20 січня 1933 року, в день пам’яті св. Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна.

З благословення батьків, Марія в 17-річному віці, у 1950 році, вступає в число насельниць Свято-Нікольського жіночого монастиря в селі Обич.

У 1953-му, після закриття радянською владою Обичської обителі, перейшла до Кременецького Богоявленського монастиря, в якому несла послух 6 років. У 1959-му році Кременецька обитель також була закрита владою, і матінка разом з іншими начальницями монастиря переїхала в Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир. У цій обителі вона прийняла чернечий постриг 5 квітня 1983 року.

26 серпня 1990 року, після рішення держави про повернення Кременецького Богоявленського монастиря Церкві, монахиня Маріонілла разом з декількома сестрами повернулася до Кременця для відродження рідної обителі.

Ігуменя Маріонілла двічі відвідала Святий Град Єрусалим.

У 1993 році вона була нагороджена наперсним хрестом.

6 листопада 1996 року архієпископом Тернопільським і Кременецьким Сергієм черниця Маріонілла була возведена в сан ігумені Кременецької Богоявленської обителі.

У 2000 році з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви матінка була нагороджена правом носіння хреста з прикрасами.

У 2001 році вона була удостоєна ордена великомучениці Варвари, а 21 січня 2010 року – ордена Почаївської ікони Божої Матері.

17 лютого 2021 року, на честь 30-річчя несення ігуменського послуху, під час архіпастирського відвідування обителі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій удостоїв матінку ігуменю ордена преподобного Іова Почаївського.

Проживши довге і подвижницьке життя, матінка Маріонілла до останнього дня ревно дотримувалася правил чернечого життя і церковного уставу. Ці якості вона поєднувала з любов’ю до сестер і щирою гостинністю до всіх прочан і гостей ввіреної їй обителі.

Відійшла до Господа матінка ігуменя, удостоївшись мирної та безболісної смерті, прийнявши таїнства Соборування і Святого Причастя Тіла і Крові Христових. Напередодні своєї смерті вона простилась з усіма сестрами обителі, надавши їм своє ігуменське благословення.

Нехай Господь упокоїть вірну рабу Свою новопреставлену ігуменю Маріоніллу в Вічних обителях праведних.

Відспівування новоспочилої матінки-настоятельки відбудеться у вівторок, 23 березня, в Богоявленському храмі Кременецької обителі, після завершення уставного богослужіння.

Просмотров: 3978