Українці винесли вирок минулій владі та політиці втручання у релігійне життя, а нинішня продовжує її справи, — Ю. Решетніков

Державна влада України ігнорує понад мільйон звернень вірних Української Православної Церкви про проблеми в державно-церковних відносинах та зокрема саму позицію і права православних християн, що веде до поглиблення цих проблем. Про це 1 квітня 2021 року, під час прес-конференції “Звернення віруючих УПЦ до влади: дискримінаційні закони та утиски”, заявив Голова Державного комітету у справах національностей та релігій в 2009–2010 роках Юрій Решетніков, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Експерт наголосив на брутальному втручанні держави у внутрішні справи Церкви в останні роки та відзначив, що нинішня влада нічого не робить для виправлення зроблених помилок у державно-церковних відносинах представників попередньої влади та навіть більше – продовжує вести антиконституційну політику щодо Української Православної Церкви.

«У 2019 році 73% українських громадян абсолютно чітко висловили своє ставлення до дій попередньої влади, власне вирок і незгоду з діями у сфері державно-конфесійних відносин, проголосувавши проти попередньої влади. Але, на жаль, ми бачимо продовження цього. Адже проблеми у державно-конфесійних відносинах на нинішньому рівні так і не вирішуються», – зазначив він.

На думку Ю. Решетнікова, одним зі шляхів виправлення помилок, що призвели до проблем у державно-церковних відносинах, було б рішення Конституційного суду, а також скасування антиконституційних, протиправних законопроектів рішенням Верховної Ради нинішнього скликання. «Однак цього ми не бачимо, – відзначив він. – Нинішня влада не тільки не виправила помилок попередньої влади, але й ігнорує ці проблеми. А ігнорування цих проблем веде лише до поглиблення цих проблем».

Він додав, що влада зокрема ігнорує звернення вірних УПЦ, а за законом протягом місяця очільники державної влади мали надати відповідь. За його словами, на сьогодні «кількість звернень про проблеми в державно-конфесійних відносинах вже перевищує 1 мільйон, і так само ігнорується позиція понад 1 мільйона громадян України».

«На жаль, ми говоримо не тільки про ігнорування ранішніх проблем, бачимо також продовження сумнівної законотворчої діяльності з боку нинішньої більшості Верховної Ради України та депутатів партії “Слуга народу”», – продовжив свою думку екс-глава Держкомрелігій України.

Експерт зупинився на тій важливій проблемі, що наразі продовжує діяти Закон № 2662-VIII про так зване «перейменування».

«Жодна з 13 000 релігійних організацій зі складу УПЦ не може внести зміни до статуту, легалізувати зміну настоятеля свого храму тільки тому, що наприкінці 2018 року комусь в Раді захотілося перейменувати найбільше релігійне об’єднання нашої країни», – сказав він.

Також він звернув увагу на протиправні законопроекти 5135, №5143 і №5144 про так званий «колабораціонізм», який насправді, на його переконання, «зазіхає на права мільйонів громадян, які не з власної вини опинилися на непідконтрольній території України та які зокрема є вірними УПЦ …і, між іншим, представниками інших конфесій».

Далі Юрій Решетніков згадав про законопроект №4626 щодо служби військового капеланства, який теж має підводні камені: «Цей закон продовжує дискримінацію віруючих УПЦ, позбавляючи їх права душпастирської опіки священиками своєї Церкви. При цьому служити вірні УПЦ у Збройних силах України можуть і мусять».

Окрім того, екс-глава Держкомрелігій акцентував увагу ще на двох законопроектах, які спрямовані на засудження так званої «ідеології руського міра» №5258 і 5259, що нині також активно просуваються певними політичними силами.

«Два моменти, які викликають схвилювання: це розширення прав РНБО та фактично розширення її позасудових дій, – зокрема відзначив експерт два такі небезпечні нюанси. – Власне пропонується надати РНБО, без всякого судового рішення тощо, право припиняти діяльність певних ЗМІ, суб’єктів господарювання і т.д., які начебто пропагують ідеологію “руського міра”».

При цьому підпасти під дію таких звинувачень може будь-хто, будь яка організація, без реальних на те причин.

Підбиваючи підсумок, Юрій Решетніков виголосив припущення, що одним із прагнень авторів цих законопроектів є дестабілізація ситуації в країні.

«Тому що в Україні зареєстрована єдина Церква під назвою «Українська Православна Церква», яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. І заперечення незалежності УПЦ, звинувачення її вірних у непатріотизмі та в тому, що вони представляють нібито якусь колону когось, веде до дестабілізації ситуації в Україні», – наголосив він.

Насамкінець експерт висловив сподівання, щоб у цей складний час, маючи такі небезпечні зовнішні виклики, нинішня влада не допустила розколу ще й всередині країни.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1858