Це відсутність турботи про своїх виборців та провокування конфліктів — прот. Олександр Клименко про антицерковні законопроекти (відео)

«Україна недавно винесла електоральний вирок тому Президенту, який втручався в релігійний простір. Історія ніколи не «залишає без уваги» персон, які воюють проти Церкви. Дивно, що чинний Президент вирішив скористатися такою помилковою політикою», — сказав протоієрей Олександр Клименко у своєму інтерв’ю в прямому ефірі телеканалу «Наш» 4 квітня 2021 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами священика, після виборів Президента в Україні з’явилася надія на скасування антицерковної політики, але вона не виправдалася.

«Речі, які відбуваються зараз, – відгомін минулого. Ми думали, що дискримінаційні закони, які заважають діяльності релігійних громад, підуть з каденцією нового Президента. Цього не  відбулося, і ми побачили в останні місяці різку зміну від позарелігійності, яку декларував Володимир Зеленський», – зазначив священик.

Це виявилося зокрема в запрошенні Президентом на річницю святкування Незалежності в Україну патріарха Варфоломія.

Коментуючи ситуацію з дискримінаційними законами, які були прийняті минулою владою та законопроектами, які ініціюються теперішньою, отець Олександр сказав: «Ми не бачимо турботи про інтереси своїх виборців, громадян, які живуть у країні, коли вносяться такі завідомо конфліктні речі в простір існування тих, хто живе в країні».

Він наголосив, що важливо, щоб віруючим забезпечили умови, в яких вони могли б спокійно молитися.

«Завдання влади — щоб ми її не помічали, щоб ми звершували свої законні цілі спокійно, і держава це забезпечувала. Цього зараз не відбувається», – сказав він.

Страждають від такої дискримінаційної релігійної політики мільйони українців, про що свідчить 1 060 238 підписів, які нещодавно передали в Офіс Президента з вимогою скасувати антицерковні закони.

«Уявіть, яка це сила і яка величезна конфесія України, яка величезна кількість людей, а це були лише виборці, а там ще є діти, бабусі, ті, хто не підписали, бо в період карантинних обмежень не прийшли в храм, є постраждалими через таку релігійну політику», — підкреслив клірик УПЦ.

Також священнослужитель розповів про своє спілкування з українськими солдатами в зоні військового конфлікту: «Чому сьогодні православний священнослужитель, згідно з тими ж законами, не може бути капеланом  і опікуватися воїнами, які воюють на Сході України, хоча там якраз вірян нашої Церкви серед солдатів найбільше? Я був не раз там, і наші солдати заявляють про це, вони говорять, що «ми також дискриміновані»».

Протоієрей Олександр Клименко нагадав про ситуації у селах, де відбуваються рейдерські захоплення храмів у релігійних громад УПЦ, і де ані центральна, ані місцева влада жодним чином не захищає їх права.

«Наші віряни не можуть перебувати й місяця, тижня без молитви, тому (після захоплення їхніх храмів, — ред.) збираються в якійсь хатинці, хтось віддає свій зал, хтось віддає свою стару хатинку, яку переобладнують, — зазначив він. — Врешті-решт наші заяви на виділення якоїсь земельної ділянки (щоб побудувати новий храм, — ред.) лежать без відповіді. Й люди віддають свої приватні ділянки (під будівництво нового храму – ред.), бо не бачать жодної підтримки від влади».

За словами священика, «люди перестають вірити в те, що влада взагалі на щось спроможна».

«Тому що кожного разу, коли ми стикаємося з органами влади, ми отримуємо, на жаль, нерозуміння, відсутність підтримки та відсутність реалізації наших конституційних прав. І люди врешті-решт махають рукою на органи влади», — пояснив він.

Насамкінець отець Олександр звернув увагу, що навіть у такій складній ситуації наші віруючі не уподібнюються до тих, хто захоплює храми, не стають на шлях агресії, а збираються в інших місцях і продовжують молитися в Церкві, яка «просто хоче жити з Христом».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2168