Митрополит Антоній — про дискримінаційні закони і про сучасних політиків (+відео)

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній розповів про мотиви, якими керуються українські політики під час прийняття антицерковних законів, і про те, до яких згубних наслідків це може призвести нашу державу і суспільство. Про це владика сказав 8 квітня 2021 року під час прес-сніданку в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Антоній підкреслив, що спрямовані проти Української Православної Церкви законопроекти суперечать Конституції України й обов’язково потягнуть за собою дестабілізацію у суспільстві, а тому не мають права на життя.

Керуючий справами пояснив, навіщо деякі політики сьогодні просувають антицерковні законопроекти. Він, зокрема, підкреслив, що таким чином вони сподіваються вплинути на майбутні вибори і прикрити економічні невдачі.

«Напевно, є кілька мотивів. Одні експерти стверджують, що таким чином політичні сили хочуть зацікавити певний сегмент виборців, які будуть за них голосувати. Інші експерти кажуть, що, можливо, такими законами політичні діячі намагаються прикрити невдачі в економічній сфері держави, створити певну хвилю, аби відвернути увагу людей від економічно-соціальних проблем», – зазначив владика.

А, між іншим, як додав Його Високопреосвященство, політики повинні усвідомлювати, що всі ми – люди тимчасові в цьому житті, і політичне життя не триває вічно. При цьому їм варто не забувати про те служіння державі й суспільству, на яке їх обрав народ.

Керуючий справами УПЦ порівняв державу з кораблем, а його керманичами є обрані народом депутати.

«Адже народ обирає їх для того, щоб дати певні владні важелі. І Бог дає інструменти, щоб корабель плив правильно, не заплив на рифи і досяг тієї пристані процвітання держави, що закладено в наших бажаннях. Проте складається враження, що деякі політики, замість того, щоб керувати кораблем, довбають дно, аби туди просочилася вода. Але потрібно розуміти, що якщо корабель буде тонути – він буде тонути з усіма: не тільки з простими людьми, а й з політиками», – зазначив ієрарх УПЦ.

Тому, як продовжив митрополит Антоній, слово Церкви політикам – це «слово про те, щоб вони були відповідальні за своє служіння, бо Господь завжди спитає».

«Ми намагаємося зустрічатися з політиками різних політичних течій, щоб донести нашу думку, наші переконання і достукатися до совісті людської. Тому що політик, навіть якщо він не віруючий і не визнає християнських канонів, від своєї совісті нікуди не втече», – додав він.

Керуючий справами також прокоментував питання журналістів про те, чи очікують в Українській Православній Церкві посилення антицерковної роботи влади.

«Ми не знаємо, як себе поведе наша влада. Внутрішньої потреби в ускладненні суспільного життя – а релігійне життя є частиною суспільного – у нашої влади на сьогодні немає. Інше питання, що специфіка релігійного життя така тоненька. І ми бачимо, що в Україні відбуваються ті рухи, надходять ті імпульси тиску на Церкву не зсередини, а з-за кордону», – звернув увагу владика.

Також архієрей зауважив, що питання українського Православ’я і тиску на УПЦ – не релігійне, а політичне.

«Якщо Господь благословить нас потерпіти ще якісь такі труднощі, ми приймемо це як хрест. Але з точки зору забезпечення наших прав, як громадян України, ми вживемо всіх заходів, щоб захистити наших людей, наші парафії, наші монастирі і саму Церкву. Ми – громадяни своєї Батьківщини, України, і нашу внутрішню українськість ніхто не забере, ми завжди будемо жити на своїй землі, будемо працювати, щоб вона прикрашалася, щоб була перспектива розвитку, і ми робимо все для розвитку країни. При цьому найголовніша наша мета – це спасіння душі людської, не замикатися на землі, а вести душі до Вічності», – резюмував владика.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 369