Голова Юридичного відділу УПЦ спростував заяву «ПЦУ» про те, що «Верховний Суд ухвалив важливе рішення» на їх користь

8 квітня 2021 року на офіційних ресурсах «ПЦУ» з’явилося повідомлення про те, що буцімто «Верховний Суд ухвалив важливе рішення у питаннях зміни релігійними громадами свого підпорядкування».

Посилаючись на результати засідання Великої Палати Верховного Суду з розгляду справи щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці Хмельницької області свого підпорядкування від 6 квітня 2021 року, в «ПЦУ» голосно заявили, що вперше найвищою судовою інстанцією України було підтверджено законність такої зміни підпорядкування. З їх слів, це рішення тепер стане прецедентом «у питаннях зміни релігійними громадами свого підпорядкування». 

У своєму коментарі Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов у відповідь на ці заяви «ПЦУ» закликав дочекатися повного тексту судового рішення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на law.church.ua.

«Будь-які висновки у справі №910/10011/19 без повного судового рішення передчасні, адже станом на сьогодні рішення суду не оприлюднено, а також відсутнє в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Ми не знаємо причин та мотивів, за яких суд відмовив у задоволенні позову  релігійній громаді Свято-Покровської парафії села Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви, адже були випадки коли відмовляли у зв’язку з тим, що звернулись не до того суду».

Отець Олександр також поділився: «І наскільки мені відомо, Велика палата Верховного Суду мала нарешті визначити із підсудністю такої категорії справ. Тому що впродовж багатьох років не було однозначного розуміння, які суди можуть захищати права віруючих УПЦ під час захоплення їхніх храмів та незаконній перереєстрації релігійних громад УПЦ».

Голова Юридичного відділу УПЦ нагадав, що раніше «Господарський суд м. Києва та Північний апеляційний господарський суд повністю задовольнили позов громади УПЦ та ухвалили відповідні рішення, зі змістом яких кожен бажаючий може ознайомитися на сайті за посиланням. Суди підтвердили недійсність розпорядження Хмельницької обласної державної адміністрації № 213/2019-р від 27.03.2019 “Про реєстрацію статуту релігійної організації “Релігійна громада Свято-Покровської парафії Православної церкви України с. Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області” у новій редакції».

На переконання юриста, нашій державі не слід копіювати властивості судового прецеденту в правовій системі загального права, оскільки в Україні є власні традиції правотворчості та правозастосування.

«Кожна справа щодо зміни конфесійної підпорядкованості має свою специфічну особливість та вимагає не шаблонного, а об’єктивного судового розгляду, мета якого захист порушених прав. Шаблонність та уніфікованість під час розгляду релігійних справ недопустима, держава зобов’язана забезпечити реальну незалежність судової гілки влади, всебічність та об’єктивність розгляду справ і, безперечно, законність та обґрунтованість прийнятих судових рішень», — сказав він.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 864