Предстоятель про митрополита Никодима (Руснака): Його принициповість щодо вірності церковним канонам і сьогодні надихає (+відео)

13 квітня 2021 року у Харківській духовній семінарії пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція “Православ’я в Україні: виклики часу та історичні традиції”, присвячена 100-річчю від дня народження митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака) (1921 – 2011 рр.). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт КДАіС.

Благословення Предстоятеля Української Православної Церкви організаторам і учасникам форуму передав єпископ Баришівський Віктор. Владика зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у якому Його Блаженство зазначив: «Протягом свого багатовікового буття Православ’я в Україні неодноразово поставало перед викликами різних епох. Церковна історія ретельно зберігає пам’ять про мужність священнослужителів, монахів і простих віруючих людей, проявлену у часи серйозних випробувань, особливо коли сили зла намагалися зруйнувати Церкву Христову. Наслідуючи їхнього прикладу, і сучасне покоління не повинно впадати у відчай та страшитись викликів часу, адже святитель Іоанн Златоуст, говорячи про спасіння людей та надію на Бога, навчає нас: “Будемо очікувати всього доброго й великого, тому що головне ми отримали, якщо віруємо”».

За словом Архіпастиря, особливо символічно, що конференція проходить напередодні 100-річччя з дня народження видатного ієрарха Української Православної Церкви — приснопам’ятного митрополита Харківського та Богодухівського Никодима (Руснака). «Приклад його принциповості в питаннях вірності церковним канонам і сьогодні надихає єпископат, духовенство і мирян бути вірними Церкві Христовій, не йти на компроміси із совістю перед викликами цього світу».

Робота конференції розпочалася відкриттям виставки в архієрейській резиденції, присвяченій 100-річчю від дня народження митрополита Никодима (Руснака). Наукове зібрання відкрив митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій.

Участь у науковому форумі, як представники Київських духовних шкіл взяли доцент єпископ Баришівський Віктор та викладач Семінарії ієромонах Митрофан (Божко).

На пленарному засіданні єпископ Віктор виступив з доповіддю на тему: “Питання автокефалії Української Православної Церкви на Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви 31 березня – 5 квітня 1992 р.: аргументи «за» і «проти»”.

Під час пленарного засідання протоієрей Федір Воскобойніков презентував новостворений веб-сайт, присвячений пам’яті митрополита Никодима (Руснака), який містить фотоматеріали і спогади про видатного ієрарха Української Православної Церкви, а також готує до онлайн-публікацій його літургічні твори, проповіді та поезію.

На завершення пленарного засідання усі присутні вшанували пам’ять спочилого митрополита Никодима співом “Вічна пам’ять”.

В секції “Історичний шлях Православ’я в Україні” ієромонах Митрофан виступив з доповіддю на тему: “Через Голгофу до Воскресіння: сторінки біографії та мученицький подвиг священика Воскресенської церкви с. Зазим’я Броварського району Київської області Михаїла Под’єльського”, де висвітлив проблемні аспекти написання біографії новомученика.

Загалом науково-практична конференція об’єднала не лише викладачів і студентів духовних шкіл, але й світських науковців, педагогів, краєзнавців та всіх небайдужих до історії та сьогодення Православ’я в Україні.

Використано фото seminary.church.ua

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 742