Вітальне слово Предстоятеля організаторам та учасникам конференції «Православ’я в Україні: виклики часу і історичні традиції»

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ОНУФРІЮ,

МИТРОПОЛИТУ ХАРКІВСЬКОМУ І БОГОДУХІВСЬКОМУ,

РЕКТОРУ ХАРКІВСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ

 

ОРГАНІЗАТОРАМ ТА УЧАСНИКАМ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ

НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«ПРАВОСЛАВ’Я В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ ЧАСУ І ІСТОРИЧНІ ТРАДИЦІЇ»

 

 

Ваше Високопреосвященство!

Шановні отці, брати і сестри!

Щиро вітаю організаторів та учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Православ’я в Україні: виклики часу і історичні традиції».

Протягом свого багатовікового буття Православ’я в Україні неодноразово поставало перед викликами різних епох. Церковна історія ретельно зберігає пам’ять про мужність священнослужителів, монахів і простих віруючих людей, проявлену у часи серйозних випробувань, особливо коли сили зла намагалися зруйнувати Церкву Христову. Наслідуючи їхнього прикладу, і сучасне покоління не повинно впадати у відчай та страшитись викликів часу, адже святитель Іоанн Златоуст, говорячи про спасіння людей та надію на Бога, навчає нас: «Будемо очікувати всього доброго й великого, тому що головне ми отримали, якщо віруємо».

Особливо символічно, що ця конференція проходить напередодні 100-річччя з дня народження видатного ієрарха Української Православної Церкви — приснопам’ятного митрополита Харківського та Богодухівського Никодима (Руснака). Приклад його принциповості в питаннях вірності церковним канонам і сьогодні надихає єпископат, духовенство і мирян бути вірними Церкві Христовій, не йти на компроміси із совістю перед викликами цього світу. Подвиг його мужнього стояння за Святе Православ’я та єдність Церкви повністю вкладається в слова нашого Спасителя: Пастир добрий життя своє покладає за овець (Ін. 10:11).

Закликаю Боже благословення на організаторів та учасників конференції. Нехай ця науково-практична конференція принесе щедрі плоди для розвитку богословської науки в славу Господа Бога та Його Церкви!

 

 

 

+ОНУФРІЙ 

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

13 квітня 2021 року

м. Київ

Просмотров: 208