Звільнення полонених є запорукою припинення війни на Донбасі, – ієрарх УПЦ про роль Церкви в об’єднавчому процесі

Українська Православна Церква неодноразово наголошувала на необхідності припинення вогню на Донбасі та демонструвала готовність виступити в якості посередника у процесі обміну полоненими, а зокрема завдяки Предстоятелю і Священному Синоду було звільнено десятки військовополонених українців. Про це голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор написав у своєму Telegram-каналі, коментуючи тези, що прозвучали під час діалогу Президентів України та Франції, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

По-перше, за словами єпископа Віктора, під час діалогу В. Зеленського і Е. Макрона мова йшла про припинення вогню. «І в цьому сенсі наша Церква може тільки підтримати подібну ініціативу держави, озвучену посадовою особою країну»,  – відзначив владика, нагадавши, що Предстоятель і Священний Синод УПЦ неодноразово підкреслювали необхідність і важливість припинення вогню на Донбасі.

«Україні потрібен мир – це те, до чого ми повинні прагнути спільно, – наголосив ієрарх УПЦ. – Збройне протистояння вже забрало тисячі життів, і будь-яка смерть в зоні ООС – це біль і сльози матерів, дружин і дітей. Місія Церкви в подібній ситуації полягає в заклику до миру і припинення війни. Ще раз підкреслюємо, що УПЦ – це та сила, яка має потенціал об’єднати розірвану ненавистю і агресією країну».

По-друге, важливою тезою, озвученою прес-секретарем Президента, на думку архієрея, є активізація процесу обміну полоненими «всіх на всіх». При цьому, як зауважив владика, УПЦ неодноразово демонструвала готовність виступити посередником у цьому процесі. «Завдяки нашій Церкві і безпосередній участі Блаженнішого Митрополита Онуфрія були звільнені десятки військовополонених українців», – додав він.

Єпископ Віктор також нагадав слова-заклик до миру Блаженнішого Митрополита Онуфрія, що були висловлені ним у різні роки.

Так, як зазначив владика, в 2019-му році Предстоятель сказав, що «наша Церква займається питанням звільнення військовополонених вже кілька років… Ми не занурюємося в юридичні глибини, наскільки хто винний і перед ким, ми говоримо так: ми всі живемо перед Богом, ми всі винні перед Богом – немає людини, яка б не була винною перед Богом. Він нас прощає? Прощає. От простіть і ви один одному, як Бог нас прощає. Це наш принцип, за яким ми досягаємо звільнення наших військовополонених».

Раніше, в 2017 році, під час звільнення 73 полонених українських солдатів завдяки УПЦ, Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив, що обмін полоненими – це перший крок до того, щоб припинилася війна на Донбасі. «Церква працює тільки у сфері милосердя, якщо його не буде, то й ніяких успіхів у нас не матимемо. Ми маємо вибачити один одного – і це буде запорукою того, що полонені будуть звільнені і повернуться до своїх родин, і запанує мир в нашій державі… Уже пробита та стіна, яка стояла між нами, українцями, і ділила нас на дві частини. Ця стіна пробита і, дай Бог, щоб вона була знищена», – сказав Архіпастир тоді.

«До цих слів Блаженнішого не можна не дослухатися. Прощення, милосердя і єдність – ось ті принципи, які можуть допомогти нам не тільки звільнити полонених, але й припинити війну на Донбасі», – підсумував ієрарх УПЦ.

Нагадаємо, Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній закликав усі сторони конфлікту докласти всі можливі та неможливі зусилля для запобігання розгортання нової війни.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 317