Вийшов перший з циклу фільм митрополита Антонія — про священномученика Олександра Глаголєва (відео)

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній представив цикл фільмів про новомучеників, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Під час криз і катастроф люди часто губляться. Чуючи про гоніння на Церкву Христову багато хто бентежиться і впадає у відчай. Але досвід новомучеників показує, як можна пережити переслідування і залишитися з Христом. Про це — цикл фільмів митрополита Антонія (Паканича)», — йдеться в анонсі.

Перший з циклу документальний фільм — про життя, випробування й останні дні видатного вченого, відомого київського священика, доброго пастиря священномученика Олександра Глаголєва — вже опубліковано на YouTube-каналі «ВИТРАЖИ: о вере в красках».

«Кого уявляють собі люди, коли чують про святих? Поставте це питання будь-якому перехожому на вулиці, і вам майже завжди дадуть відповідь, що мова йде про якихось пустельників. Але що б ви сказали, якщо дізналися, що святий є вашим сучасником, жив в одному з вами місті, ходив одними з вами вулицями і навіть купував подарунки для своєї дружини і трьох дітей? Що б ви сказали, якщо цей святий –  вчений, знав 18 стародавніх і нових мов, читав Біблію давньоєврейською, знався на таких культурологічних і філологічних тонкощах, про які люди не знають і не підозрюють? Якщо ви хочете дізнатися про такого святого – не жителя пустелі, зниклої з географічної карти 1000 років тому, а сучасника киянина, то перед вами священномученик Олександр Глаголєв», – розпочав документальну стрічку митрополит Антоній.

У фільмі зокрема згадується справа №627 НКВС УРСР про звинувачення О. Глаголєва, за скупими рядками якої насправді ціле життя неймовірної людини і видатного священика Олександра Глаголєва, його подвиг і останні дні з вірою в серці у Христа.

Також про священномученика Олександра Глаголєва розповідає у стрічці його онучка Марія Олексіївна та дослідник життя і творчості М. Булгакова, один із засновників і перший директор музею письменника в Києві Анатолій Кончаковський, який, до слова, знав особисто матінку о. Олексія (сина священномученика).

Нагадаємо, Священний Синод Української Православної Церкви від 3 квітня 2019 року ухвалив причислити до лику місцевошанованих святих Київської єпархії професора КДАіС протоієрея Олександра Глаголєва.

«Життя о. Олександра Глаголєва демонструє нам найважливіший християнський принцип: любов до ближнього, незалежно від його статусу, положення або конфесії. Люди, безумовно, не додають актом канонізації великої слави святому, але вони говорять цим, що дивлячись на незрівнянну людину, вони бачили те світло, за яким кожен знає, що Бог ніколи не залишить цей світ, що життя має сенс для добрих людей і що всякий раз врешті-решт все виявиться правильним, тому що у Бога для людини немає нічого поганого, і ніяке зло не в силах скасувати те щастя, яке від початку світу готує людині Бог», – підсумував митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Просмотров: 457