Голова Юридичного відділу УПЦ закликав правоохоронців розслідувати заклики до релігійної ворожнечі радника мера Івано-Франківська

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов закликає правоохоронні органи дати належну оцінку закликам радника мера Івано-Франківська з питань безпеки та правопорядку Назарія Кішака, які розпалюють релігійну ворожнечу, а також відкрити кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального Кодексу України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на law.church.ua.

На думку протоієрея Олександра Бахова, поява публікації Назарія Кішака, в якій він 21 квітня 2021 року заявив про необхідність “зачистити” монастирі УПЦ, може бути пов’язана з намаганням відвернути увагу громадськості від скандалу в ЗМІ щодо ситуації з рекордною кількістю радників у мера Івано-Франківська та непомірними на фоні дефіциту бюджету витратами на їх утримання.

«Радник мера Івано-Франківська Назарій Кішак на своїй сторінці у фейсбук розмістив заклик «почистити всі московські монастирі», при цьому він вказує адресу, за якою розміщено Спасо-Преображенський храм УПЦ у Франківську, й прикріплює фотографію людей зі зброєю і хештегом “смерть ворогам”, — розповів юрист. — Таким чином пан радник закликає до протиправних та насильницьких дій щодо віруючих та установ Української Православної Церкви. Вважаємо, що дані заклики прозвучали з метою відвернути увагу від ситуації навколо надвисоких витрат на заступників і радників мера міста. Як стало відомо з відкритих джерел, попри дефіцит бюджету 500 млн грн, на їхнє утримання витрачається 730 тис. грн щомісяця».

Голова Юридичного відділу УПЦ закликав правоохоронців дати належну оцінку діяльності Н. Кішака, а мера міста звільнити його з посади радника.

«Які б не були мотиви у пана Кішака, ми розцінюємо його заклики, як реальну загрозу, і звертаємося до  правоохоронних органів надати належну оцінку цим закликам та відкрити кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального Кодексу України розпалювання релігійної ворожнечі. Також вважаємо, що особа, яка закликає до насилля та розпалювання релігійної ворожнечі, не може займати таку відповідальну посаду. Закликаємо міського голову Івано-Франківська Руслана Марцінківа звільнити радника з питань безпеки та правопорядку Назарія Кішака», — зазначив юрист.

Окрім того, протоієрей Олександр звернувся до представників органів державної влади з проханням утриматися від будь-яких провокацій на релігійному грунті у дні Страсної седмиці.

«Ці дні Страсної неділі є дуже важливими і святими для віруючих людей. Просимо хоча б на цей час утриматися від провокацій та не розпалювати релігійної ворожнечі», — сказав священнослужитель.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 650