В єпархіях УПЦ молитовно вшанували живих і загиблих учасників ліквідації Чорнобильської трагедії (фото, відео, оновлено)

26 квітня 2021 року, у день 35-х роковин Чорнобильської трагедії, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви було звершено молитовний передзвін та піднесено молитви за живих і загиблих  під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС або від її наслідків. Також духовенство єпархій УПЦ взяло участь у державних заходах із нагоди роковин трагедії, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.  

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив молебень разом з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції у храмі на честь св. Іоанна Богослова м. Вінниці.

Також архієрей звершив заупокійну літію за загиблими учасниками і жертвами тієї страшної техногенної катастрофи, що відбулась 35 років тому.

Після завершення молитви архієрей подякував присутнім за їх подвиг і нагородив ліквідаторів трагедії орденами і Грамотами Предстоятеля УПЦ.

Того ж дня секретар Вінницьцкої єпархії архім. Аркадій (Сенчуківський) і завідуючий канцелярієюпрот. Володимир Пучков взяли участь у поминальних заходах і покладанна квітів  до меморіалу «Героям-чорнобильцям» із нагоди 35-х роковин Чорнобильської трагедії.

Священики вшанували пам’ть жертв аварії на Чорнобильській АЕС, поспілкувались із ліквідаторами аварії і передали співчуття від митрополита Варсонофія.

Архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій і духовенство Первомайського благочиння Вознесенської єпархії взяли участь в заходах, приурочених до 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС біля меморіалу загиблим ліквідаторам.

Перед початком мітингу була звершена заупокійна літія за загиблими у катастрофі, після чого відбувся урочистий мітинг за участю мера м. Первомайська Олега Демченка і адміністрації міста.

Вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій у співслужінні кліриків єпархії звершив панахиду за ліквідаторами та жертвами катастрофи біля пам’ятного знаку “Жертвам Чорнобиля” на Меморіальному комплексі “Вічна Слава” м. Луцька.

Після завершення заупокійного богослужіння пролунав поминальний набат — 35 ударів, кількість яких дорівнює кількості років, що відділяють нас від тієї страшної катастрофи.

Наостанок єпископ Афанасій та священнослужителі єпархії поклали квіти до пам’ятного знаку “Жертвам Чорнобиля”.

Біля меморіалу пам’яті жертв катастрофи в Дружківці Горлівської єпархії, з благословення митрополита Горлівського і СЛов’янського Митрофана, благочинний Дружківського округу, настоятель Миколаївського храму протоієрей Микола Мельничук у співслужінні духовенства звершив заупокійну літію.

Після закінчення літії священик звернувся з проповіддю до присутніх та висловив слова подяки героям-ліквідаторам, побажав їм здоров’я, міцності духу і многая літа. Потім було покладено квіти до пам’ятника героям-чорнобильцям.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звершив поминальне богослужіння, у співслужінні священнослужителів Дніпра, у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Дніпропетровської єпархії.

Під час панахиди було піднесено особливе прохання за загиблих і постраждалих від катастрофи Чорнобильської аварії. Також були піднесені молитви про атомників, ліквідаторів аварії і мирних жителів, які отримали опромінення радіацією і продовжують боротися з недугами.

За поминальним богослужінням митрополит Іриней звернувся до присутніх з архіпастирським словом, в якому закликав не забувати загиблих і спочилих героїв, які проявили високу мужність і любов, і завжди молитовно згадувати про них.

Нагадаємо, у ніч на 26 квітня 2021 року, в 35-у річницю Чорнобильської катастрофи, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим очолив Божественну літургію у Свято-Іллінському кафедральному соборі Чорнобильської зони відчуження.

У день 35-річчя Чорнобильської трагедії в Покровському архієрейському соборі м. Запоріжжя пролунав поминальний дзвін у пам’ять про загиблих у цій трагічній події.

Після молитовного передзвону у пам’ять про ліквідаторів Чорнобильської трагедії настоятель Свто-Володимирського храму протоієрей В’ячеслав Гончаренко з парафіянами біля пам’ятного знака звершив панахиду за загиблими ліквідаторами аварії, після чого були покладені квіти.

З благословення митрополита Джанкойського і Роздольненського Аліпія, в день 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС благочинний Красноперекопського округу Джанкойської єпархії прот. Ігор Околита взяв участь в міському мітингу-реквіємі. До пам’ятного знаку «Ліквідаторам Чорнобильської аварії» було покладено квіти. Священик звернувся до присутніх із пастирським словом.

Також у с. Нижньогірському благочинний Нижньогірського округу прот. Олександр Похожай звершив літію за всіма жертвами аварії біля меморіалу жертвам Чорнобильської катастрофи. Після до пам’ятника були покладені квіти.

З благословення митрополита Ізюмського і Куп’янського Єлисея, клірик Спасо-Преображенського собору м. Ізюма протоієрей В’ячеслав Солоха з архієрейським чоловічим хором Ізюмської єпархії біля меморіалу Чорнобильцям Ізюмщини звершив заупокійну літію, під час якої було вшановано всіх загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Захід був організований ізюмської міською адміністрацією та за участю її представників.

Після урочистих слів організаторів заходу і хвилини мовчання всі присутні поклали квіти до меморіалу.

Також в усіх храмах Ізюмської єпархії і на меморіалах пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи були відслужені панахиди, в присутності родичів і учасників цієї техногенної трагедії.

Напередодні Дня Чорнобильської трагедії, 23 квітня, у Голосіївському благочинні Київської єпархії було звершено молебень за здоров’я ветеранів-чорнобильців та панахида за загиблими ліквідаторами.

Під час богослужіння молилися керівництво та особовий склад пожежної частини Голосіївського району. Благочинний і настоятель Свято-Вознесенського храму протоієрей Павел Кирилов звернувся до рятівників зі словами настанови. Вогнеборцям були вручені подячні листи, а ветерани району отримали подарункові набори.

У день роковин трагедії духовенство Деснянського благочиння Східного київського вікаріатства взяло участь у вшануванні пам’яті жертв Чорнобильської аварії та ліквідаторів з нагоди 35-ї річниці катастрофи.

У Деснянському районі на території Меморіального комплексу «Героям Чорнобиля» серед учасників також були Посол Республіки Куба в Україні Натача Діас Агілера, заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко, депутати Київської міської ради Михайло Іщенко, Юрій Зубко, т.в.о. голови Деснянської райдержадміністрації Ірина Алєксєєнко, голова Товариства ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на ЧАЕС Володимир Кобчик, активісти чорнобильських та громадських організацій, представники Громадської ради при Деснянській райдержадміністрації, небайдужі деснянці.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи і ліквідаторів, після чого священики Свято-Троїцького храму та храму на честь ікони Божої Матері «Всецариця» звершили панахиду за загиблими. Завершився захід покладанням квітів до пам’ятного знаку.

Нагадаємо, 26 квітня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, вікарій Київської Митрополії архієпископ Васильківський Миколай взяв участь у Києві в мітингу-реквієму, присвяченому вшануванню пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з нагоди 35-ї річниці з дня трагедії.

Крім того, в Академічному храмі на честь Різдва Божої Матері Київської духовної академії і семінарії завідувач заочного відділення та духівник архімандрит Маркел (Павук) звершив заупокійну літію за загиблими внаслідок Чорнобильської аварії, також було здійснено поминальний передзвін.

З благословення Митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема, настоятель  Свято-Миколаївського храму м. Кривий Ріг ієромонах Єрмоген (Салатюк) взяв участь у заході, присвяченому 35-й річниці аварії на Чорнобильській  АЕС, що пройшов в ПК «Центральний».

Серед присутніх  були представники районної влади, ветерани-ліквідатори, вдови загиблих ліквідаторів та духовенство.

Отець Єрмоген виголосив вітальну промову та нагородив медаллю Криворізької єпархії святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких ІІ ст. Тягнирядно Віктора Григоровича, також благословенними Архієрейськими Грамотами було відзначено ряд ветеранів Чорнобиля.

 

Клірики Дрогобицького благочиння Львівської єпархії протоієрей Діонісій Буренко та диякон Андрій Лазарчук помолилися за упокій всіх спочилих ліквідаторів та запалили лампади біля пам’ятного знаку в м. Борислав.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією митрополита Феодора, священнослужителі м. Чоп  звершили поминальну молитву за спочилими ліквідаторами та жертвами катастрофи поблизу пам’ятного знаку жертвам трагедії на ЧАЕС.

Наостанок присутні на заході поклали квіти та свічки до пам’ятного знаку.

Також в усіх храмах і монастирях Мукачівської єпархії було звершено передзвін у пам’ять про загиблих внаслідок цього лиха.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп і священство Олександрійської єпархії помолилися про героїв Чорнобиля.

Архієпископ Боголєп нагородив ліквідаторів АЕС єпархіальними нагородами.

Також зокрема благочинний Петрівського округу єпархії, настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Димитрій Городецький та настоятель Свято-Вознесенського храму  протоієрей Михаїл Царук взяли участь у мітингу-реквієму з нагоди 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС та звершили молитву за загиблими.

Після до пам’ятного знака учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були покладені кошики та букети квітів.

Митрополит Полтавський и Миргородський Филип після звершення Божественної літургії звершив чин освячення ікони «Чорнобильський Спас» для храму Різдва Христового м. Зіньків.

До спільної молитви долучилися ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, а також родичі спочилих ліквідаторів.

З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа в Полтавській єпархії вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Клірик храма Різдва Пресвятої Богородицї м. Полтави протоієрей В’ячеслав Кондратенко взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника «Жертвам Чорнобильської катастрофи» та настоятель Свято-Троїцької церкви Диканьки протоієрей Євгеній Полтавець поклали квіти до пам’ятника загиблим ліквідаторам та подякували живим. На заходах були присутні представники влади та чорнобильських організацій.

Настоятель храму Різдва Христового м. Зіньків протоієрей Іоанн Бабич взяв участь у мітингу посвяченому 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС, звершив заупокійну літію за спочилими та поклав разом з зінківськими ліквідаторами квіти до пам’ятного знаку.

Клірик храму Різдва Богородиці смт. Великої Багачки ієрей Віталій Фазан відслужив поминальну панихиду за загиблими внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Учасники зібрання вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника. Героїв-«чорнобильців» нагородили пам’ятними медалями до 35-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Після учасники заходу висадили біля пам’ятника алею дерев як символ перемоги життя над жахіттям найстрашнішої екологічної катастрофи.

У Карлівці біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи о 20:00 годині відбулося урочисте покладання квітів та вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. У рамках заходу благочинний Карлівського округу ієрей Богдан Довбака відслужив заупокійну літію.

Учасникам ліквідації наслідків катастрофи було вручено пам’ятні відзнаки “35-та річниця аварії на Чорнобильській АЕС”. Присутні долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку в пам’ять Чорнобильської трагедії».

З благословення митрополита Сарненського і Поліського Анатолія, духовенство Сарненської єпархії взяло участь у мітингу-реквіємі, приуроченому до 35-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

Спільна поминальна молитва духовенства, влади та ліквідаторів відбулася біля пам’ятної стели жертвам Чорнобильської аварії у парку біля Свято-Покровського кафедрального собору м. Сарни.

Участь у заходах взяв архімандрит Феофан (Федюкевич) – секретар Сарненського єпархіального управління та представники влади, ліквідатори аварії на ЧАЕС. У наданому слові секретар Сарненської єпархії передав слова подяки Митрополита Анатолія ліквідаторам аварії на ЧАЕС за їхній жертовний подвиг, котрий вони звершували по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

З благословення митрополита Сєверодонецького і Старобільського Никодима, єпископ Новопсковський Іринарх, вікарій Сєверодонецької єпархії, у співслужінні духовенства м. Сєверодонецька звершив заупокійну літію та взяв участь у мітингу-реквіємі.

У мітингу також взяли участь очільники та представники обласної і міської влади.

У Свято-Миколаївському соборі м. Євпаторія Сімферопольської єпархії в рамках загальноміських заходів, присвячених 35-й річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, була звершена заупокійна панахида за спочилими жертвами і ліквідаторами. Богослужіння очолив старший священик собору – протоієрей Георгій Дік, який висловив слова співчуття всім, хто став жертвою страшної аварії на Чорнобильській АЕС.

На богослужінні були присутні представники Євпаторійської міської громадської організації «Пам’ять Чорнобиля» та родичі спочилих і загиблих.

Цього дня для молитовного вшанування на великий аналой була винесена соборна ікона «Чорнобильський Спас». Оригінал ікони знаходиться в Чорнобильському Свято-Іллінському храмі.

Також благочинний I Сімферопольського церковного округу протоієрей Богдан Северин, благочинний II Сімферопольського церковного округу протоієрей Іоанн Шимон і сімферопольське духовенствоу взяли участь у траурній літіїі і церемонії покладання квітів до меморіалу жертвам Чорнобильської катастрофи в парку імені Ю. Гагаріна у м. Сімферополь. Також були присутні представники влади і громадськості, учасники ліквідації катастрофи на ЧАЕС, кадети та школярі.

Під час траурної церемонії була відслужена заупокійна літія за героїчно загиблими ліквідаторами техногенних катастроф, після чого присутні поклали вінки і квіти до меморіалу жертвам Чорнобильської катастрофи.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія було звершено молитовний передзвін та в храмах Сумської єпархії були піднесені заупокійні молитви за спочилих ліквідаторів аварії, а також за здоров’я постраждалих від наслідків аварії.

Також благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець відслужив біля пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської аварії заупокійну літію. «Не бажання стати героями, а любов до свого народу спонукала звичайних людей до самопожертви. Це саме та любов, яка спасе світ!» – сказав священик і закликав щирими молитвами подякувати ліквідаторам.

Благочинний Білопільського церковного округу протоієрей Олександр Кривохижа, вшановуючи пам’ять загиблих, відслужив біля обеліску пам’яті ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС заупокійну літію та поклав квіти. Та настоятель Вознесенського храму м. Лебедина протоієрей Роман Андрухів звершив панахиду, за якою молилися ветерани і вдови загиблих ліквідаторів.

Напередодні роковин Чорнобильської трагедії, 25 травня, в Мінську в концертній залі державної філармонії відбулася прем’єра симфонічно-хорової поеми “Чорнобильська літургія” митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, присвячена пам’яті героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

У залі були присутні: митрополит Мінський і Заславський Веніамін, Патріарший Екзарх Білорусі, Генеральний директор Білоруської державної філармонії Микита Олександр Іванович; директор Мінського духовного училища протоієрей Іоанн Задорожін, ветерани ліквідації Чорнобильської аварії, представниці Білоруського союзу жінок, а також духовенство, парафіяни храмів та жителі міста.

Після закінчення прем’єри в режимі телефонного відеоспілкування Патріарший Екзарх Білорусі привітав митрополита Іонафана з успішним виконанням Чорнобильської літургії і благословив йому відвідати Білорусь. Митрополит Іонафан сердечно подякував за благословення виконати Чорнобильську літургію в Мінську і просив владику-екзарха молитися за мир в Україні.

Також у день 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи в усіх храмах Тульчинської єпархії були піднесені молитви за живих і загиблих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

З благословення митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, настоятель Свято-Миколаївського храму м. Тульчин протоієрей Роман Рудаков звершив панахиду за спочилими ліквідаторами наслідків аварії, а також молебень за здоров’я живих. Після молебню отець Роман освятив нове приміщення Музею чорнобильців.

Також у залі засідань Тульчинської райради відбулося засідання, присвячене пам’яті трагедії, на якому ліквідаторам-чорнобильцям були вручені церковні і державні нагороди.

З благословення митрополита Уманського і Звенигородського Пантелеімона, секретар Уманської єпархії прот. Олександр Смагло, прот. Олександр Чучалін та духовенство Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Умані взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника загиблим чорнобильцям. У вшануванні пам’яті загиблих ліквідаторів також брали участь керівники міста і району, представники громадськості.
Також цього дня в усіх храмах Уманської єпархії було звершено панахиди за загиблими ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій зранку звершив панахиду біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, що встановлений у Соборному парку м. Черкаси навпроти Архангело-Михайлівського кафедрального собору та поклав квіти до пам‘ятника.

Також цього дня пізніше благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак із благословення архієпископа Феодосія взяв участь у покладанні квітів до цього знаку разом із представниками обласної та міської влади.

Після цього у храмі на честь ікони «Чорнобильський Спас», що у Соборному парку Черкас, відбувся молебень і зустріч владики Феодосія з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС. Владика щиросердно подякував героям за звершений ними подвиг заради спасіння життів мільйонів людей і вручив благословенні Грамоти Черкаської єпархії групі присутніх на цьому молитовному заході.

Очільники черкаської обласної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля вручили нагрудні знаки групі духовенства Черкаської єпархії за активну допомогу і духовне піклування про ліквідаторів.

Митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн у співслужінні кліриків міських храмів Херсона звершив заупокійну літію за всіма загиблими в результаті цієї техногенної катастрофи.

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, священнослужителі Харківської єпархії взяли участь в пам’ятних заходах і поклали квіти до пам’ятника жертвам і ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС в Молодіжному парку Харкова.

Поминальні заходи також пройшли в адміністративних районах Харкова, Харківської області.

З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела вікарій Одеської єпархії архієпископ Овідіопольський Аркадій вшанував пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС.

 

Просмотров: 470