В єпархіях УПЦ випікають, роздають та освячують тисячі великодніх пасок нужденним

У рамках Великодніх благодійних акцій 10 тисяч пасок для нужденних і людей з обмеженими можливостями спекли в Одеській та Мукачівській єпархіях та кількасот великодніх пасок виготовлено і доставлено пацієнтам лікарень у Могилів-Подільській єпархії. Також аби ті, хто через пандемію змушені залишатися вдома цими днями, теж змогли відчути Пасхальну радість, звершено освячення пасок на хлібопекарнях у Запорізькій, Полтавській, Ізюмській та в інших єпархіях Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

29 квітня у Мукачівській єпархії стартував благодійний проект «Христос Воскрес – радійте всі». В перший день проекту молодь єпархії роздала 5000 пасок. Загалом, за словами організаторів проекту, в передпасхальні та пасхальні дні волонтери мають намір роздати понад 10 тисяч пасок.

Вже кілька років поспіль Іршавська молодіжка спільно зі Свято-Іоанно-Богословським чоловічим монастирем, що в с. Сільце, та Молодіжним відділом єпархії до свята Воскресіння Христового безкоштовно роздає власноруч випечені паски та продуктові набори.

Благодійний проект діє з благословення керуючого Мукачівською єпархією митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, за ініціативи голови Молодіжного відділу архімандрита Агапіта (Шпиняка).

Зокрема молодь із волонтерами вже відвідали соціальні заклади області, а саме: Мукачівський дитячий будинок-інтернат, де опікуються дівчатами із вадами розумового та фізичного розвитку; Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги (Обласний кризовий центр); Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з ФО; Ужгородську в’язницю (УВП №9); Мукачівський обласний центр реабілітації дітей та молоді; Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Крім того, молодь роздала пасхи безхатченкам Мукачева і Ужгорода.

До роздачі мало захищеним верствам населення пасок долучились волонтери благодійного фонду «Серце до серця», жіноча ініціатива «Наш хід».

В Одеській єпархії, в рамках проекту «Добро об’єднує», з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела понад 10 тисяч великодніх пасок спекли черниці Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря.

Тисячі формочок, запашне тісто і аромат ванілі – з початку Страсного тижня в трапезній жіночого монастиря кипить робота: пасок має вистачити для всіх бажаючих. Всю ароматну випічку з Михайлівського монастиря, як зазначила настоятелька обителі ігуменя Серафима (Шевчик), передадуть у соціальний відділ Одеської єпархії, де напередодні Великодня всім нужденним будуть роздані святкові паски.

У Могилів-Подільській єпархії, в рамках благодійної акції «З турботою про кожного», 26 квітня сестри монастиря Різдва Пресвятої Богородиці с. Теклівка передали для хворих Шаргородської лікарні декілька сотень власноруч виготовлених великодніх пасок, а 27 квітня – пацієнтам Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування.

У Полтавській єпархії, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, на запрошення директора Полтавського хлібокомбінату «Кулиничі» О. Козуби прес-секретар єпархії протоієрей Миколай Довганич здійснив чин освячення великодніх пасок. Та 28 квітня, на запрошення адміністрації пекарні «Щербанівський хліб», настоятель храму на честь Архистратига Божого Михаїла священик Олександр Чупіка освятив великодні паски.

У Запорізькій єпархії митрополит Запорізький і Мелітопольский Лука звершив освячення великодніх пасок на запорізькому хлібозаводі №3 (ТМ «Хлібодар»).

Після освячення Його Високопреосвященство звернувся до співробітників підприємства і всіх присутніх на заході зі словами архіпастирського повчання.

«Напередодні Світлого Христового Воскресіння ми звершили освячення великодніх пасок. У зв’язку з цим мене не полишають два почуття. З одного боку, я дуже радий, що люди, незважаючи на ті чи інші обставини, які ми сьогодні переживаємо, отримають можливість навіть таким чином порадіти освяченій пасці. Але, з іншого боку, в моїй душі присутня і певна скорботу. Скорбота від того, що коронавірусна інфекція від нас нікуди не пішла. І тому багато людей, особливо представники старшого покоління, не зможуть прийти в храм, як вони звикли це робити раніше, і освятити там свої великодні приношення», – сказав владика та привітав їз прийдешнім Торжеством.

Також благочинний храмів Мелітополя протоієрей Максим Смирнов освятив паски на Мелітопольському хлібокомбінаті.

В Ізюмській єпархії митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей очолив чин освячення великодніх пасок на хлібозаводі «Кулиничі».

Після закінчення чину владика звернувся до працівників хлібозаводу, привітавши їх з прийдешнім святом Пасхи Христової, побажав усім, щоб світло Христового Воскресіння просвітило душу кожної людини, наповнило любов’ю, терпінням і радістю, і щоб Господь відвів від нас вірусні загрози.

Просмотров: 307