Пасха – найбільш шановане свято для українців — соціологія

За результатами всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус», що проводилося впродовж 5-7 лютого та 16-22 квітня 2021 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), найбільш шанованими в Україні святами є Великдень та Різдво Христове (72% та 63% відповідно опитаних). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт КМІС.

Загалом дослідження показало, що українці ставляться до свят з любов’ю та повагою; лише 2% опитаних не ставляться до певних офіційних свят як до важливих або улюблених.

Як зазначено у звіті генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто, за останніми даними, найбільш шанованими в Україні є Різдво Христове та Пасха Христова (66% та 65% відповідно), слідом за ними йде Новий рік (58%). Найменш популярним є День праці (9%).

“За останні 10 років ієрархія свят радикально не змінилася. Три найбільш улюблених свята українців – Різдво, Великдень і Новий рік (70-80%), потім йдуть Міжнародний жіночий день і День перемоги (30-40%). Покращилося ставлення до Дня незалежності України (з 15% до 31% у лютому). Потім Трійця і День захисника України (20-30%), щодо Дня захисника України є невелика позитивна динаміка,   найменш улюблені свята – День праці і День конституції (9-12%).  Щодо ставлення до Дня Перемоги є певне зниження, 10 років тому це було улюбленим святом для 50% українців”, – зокрема такі результати показало останнє опитування українців.

Крім того, у квітні 2021 відносна більшість  українців, 41% (рік тому було 39%) підтримують відзначення в Україні обох дат: Дня пам’яті та примирення – 8 травня та Дня перемоги – 9 травня.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано у лютому 2005 респондентів і у квітні 2003 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 419