В ООН розповіли про порушення прав парафій УПЦ через прийняття антицерковного закону про перейменування

Відносно УПЦ звучить риторика ненависті в ЗМІ, а також заяви деяких чиновників і політиків свідчать про розпалювання релігійної ворожнечі, що викликає крайню стурбованість і вимагає реакції з боку міжнародного співтовариства.

Про це заявив глава правозахисної організації НВО Public Advocacy («Громадський правозахист») Олег Денисов 11 травня 2021 року на міжсесійній нараді Ради з прав людини ООН. Він розповів про формування в суспільно-політичній сфері України негативного образу віруючих Української Православної Церкви та порушенні прав громад УПЦ через прийняття Верховною Радою так званого закону про перейменування. Про це повідомляється на сайті Public Advocacy, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Правозахисник зазначив, що зараз спостерігається тенденція втручання деяких держав у справи релігійних конфесій, що порушує основоположні права людини та підриває основи суспільної стабільності, а в ряді випадків створює загрозу релігійному миру.

«Зокрема, в Україні, Північній Македонії, і до недавнього часу – Чорногорії – органи центральної державної влади на рівні законопроектів, а також законів, які набрали чинності, заохочують нерівність між релігійними конфесіями, а в ряді випадків – здійснюють відкриту дискримінацію, надаючи переваги окремим конфесіям і обмежуючи в законних правах інші», – розповів він на нараді в ООН.

У його заяві говориться, що в Україні зі вступом в силу так званого Закону про перейменування, понад 12 тисяч релігійних організацій фактично позбавлені права вільно розпоряджатися своїм майном, відкривати банківські рахунки, вносити зміни до своїх статутів, оскільки, згідно із законом, їх установчі документи визнаються недійсними в частині найменування. «Тому громади, хоча і не втратили свого статусу юридичної особи, проте фактично обмежені в цивільних правах, позбавлені можливості бути повноцінними учасниками громадянського обороту», – йдеться в документі.

Він заявив в ООН, що зобов’язання змінити найменування релігійної організації всупереч вільної волі її учасників порушує канонічну, історичну і релігійну ідентичність віруючих, а також право на свободу віросповідання, яка гарантована міжнародним правом. «Без сумніву, віруючим повинно бути збережено право зберегти історичні назви своїх релігійних громад, а держава не може втручатися в цю сферу церковного життя», – підкреслено в заяві.

Правозахисник звернув увагу дипломатів на те, що в ряді міжнародних документів, зокрема, в Керівництві з аналізу і профілактиці геноциду, розробленому канцелярією Генерального секретаря ООН, – таргетування та маркування певної частини населення як потенційної жертви або цілі, засноване на расових, етнічних або релігійних ознаках – свідчить про високий ризик масових порушень прав людини в країні.

«У зв’язку з цим формування в суспільно-політичній сфері України негативного образу віруючих Української Православної Церкви як прихильників Російської Федерації, визнаної в Україні державою-агресором, поєднане з риторикою ненависті в ЗМІ та заявами чиновників і політиків різного рівня – свідчить про розпалювання релігійної ворожнечі по відношенні до цієї групи віруючих, що викликає крайню стурбованість і вимагає реакції з боку міжнародного співтовариства», – підсумував глава НВО Public Advocacy.

  Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 970