Сербський Патріарх: Наша Церква буде підтримувати УПЦ на чолі з Митрополитом Онуфрієм (відео)

«Для нас дуже важливо, щоб канонічний порядок, який сьогодні в України перебуває у кризі, був убезпечений. Юрисдикція Української Православної Церкви на чолі з Митрополитом Онуфрієм буде підтримуватися з боку нашої Церкви й це буде свідченням єдності, яка є між православними».

Про це сказав Святіший Патріарх Сербський Порфирій за підсумками зустрічі з Керуючим справами Української Православної Церкви митрополитом Бориспільським і Броварським Антонієм у Бєлграді 19 травня 2021 року.

Сьогодні ми мали велике благословення і велику радість, сьогодні нас відвідав митрополит Антоній з Української Православної Церкви. Це перший візит одного з єпископів іншої Помісної Православної Церкви, відколи ми зійшли на Престол Сербського Патріарха. Ми говорили про багато проблем, з якими сьогодні зустрічається Православна Церква вцілому, але також і про ті проблеми, з якими зустрічається православний світ і дійшли висновку, що саме зараз світові більш ніж будь-коли потрібен Христос – Розп‘ятий і Воскреслий, як Той, що є Миром і без Якого не може бути миру ні з собою самим, ні з творінням Божим, ні з іншими людьми. Тільки тоді, коли ми досягнемо миру із Христом, ми можемо очікувати, що в усілякому іншому плані почне реалізовуватися мир і любов з усім, що є творінням Божим.

Так само, ми констатували, що невимірно важливо для нас мати єдність віри, щоб ми мали єдність догматів. Але водночас умовою єдності й збереження істинної православної віри є збереження канонічного порядку Церкви. Наша Церква, здебільшого соборно, але й вустами нашого блаженноспочилого Патріарха Іринея висловлювала свою стурбованість за Православну Церкву в Україні та церковний порядок в Україні. Ми – православні серби, сприймаємо православний український народ і всіх православних, як своїх братів. Поміж тим, стурбованість порядком не є вираженням нашого ставлення до когось із більшою, а до когось із меншою симпатією. Канонічний порядок є умовою, без якої ми, як православні християни, не можемо свідчити у правильний спосіб Господа Спасителя нашого. Тому, для нас дуже важливо, щоб канонічний порядок, який сьогодні в України перебуває у кризі, був убезпечений. Юрисдикція Української Православної Церкви на чолі з Митрополитом Онуфрієм буде підтримуватися з боку нашої Церкви і це буде свідченням єдності, яка є між православними.

Також, радіючи цій зустрічі, молимо Бога, щоб Господь подав свій мир усьому світові, мир серед людей, який перебуває під загрозою. Щоб мир у вужчому сенсі цього слова, для усіх людей був ціллю, але став і реальністю, щоб ми, православні християни свідчили істину Євангелія. Бо всі люди є братами, незалежно від того, до якого народу вони належать і того, в який спосіб вони моляться Богу і чи моляться вони Богу взагалі. Ми покликані кожну людину сприймати як ікону Божу, як свого ближнього, як свого брата і перед усім світом свідчити Розп‘ятого і Воскреслого Христа як Носія життя, як Джерело життя, як Переможця над усяким супротивником, а звичайно найбільше над ворогом людини – сатаною. Віруючи у Христа, ми не позбавлені перспективи і надії, тому що ми завжди наповнені повнотою життя, повнотою радості і любові тут і зараз, що є запорукою того, що у вічності очікує на нас – усі святі навколо Христа, які разом з ангелами співають справді радісну пісню, яку ми співали цим днями: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах життя дарував!».

Христос воскрес! Мир і любов Божа нехай будуть з усіма братами і сестрами, православними християнами в Україні і з усіма іншими людьми доброї волі. А тим, які не доброї волі, молимося, щоб Господь подав їм добру волю! Благословення Боже на всіх!

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 663