Господь попустив Українській Православній Церкві випробування, але і послав справжнього подвижника Предстоятеля — ієрарх Болгарської Церкви

«У вас вибрали дійсно подвижника в такий найважчий час», — сказав ієрарх Болгарської Православної Церкви митрополит Ловчанський Гавриїл про Блаженнішого Митрополита Онуфрія в інтерв’ю прес-службі Полтавської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами митрополита Гавриїла, скорботи, які Господь допускає для Української Православної Церкви, корисні – навіть якщо ми поки не можемо до кінця зрозуміти їх зміст. Однак є і видима користь від труднощів.

По-перше, це свідчення істинності УПЦ в ситуації, коли людині важко розібратися, яка християнська спільнота дійсно є Церквою.

«Святі отці кажуть, що якщо хочеш дізнатися, де справжня Церква, то дивись на ту, яку гонять, – нагадав болгарський митрополит. – Так що Господь любить Україну».

Крім того, підкреслив ієрарх, Бог не тільки допустив українцям терпіти скорботи, а й дав їм Свою допомогу.

«Бачите, у вас зараз такий Блаженніший – владика Онуфрій, – сказав болгарський ієрарх. – Я знаю його ще з Троїце-Сергієвої лаври. Господь дав, щоб у вас вибрали дійсно подвижника в такий найважчий час. Тобто Господь допустив труднощі, але дав і можливості їх подолати».

На його переконання, труднощі загартовують віру, загартовують людей, зазначив митрополит Гавриїл і стає зрозуміло хто є хто.

«Без таких випробувань іноді можна дізнатися, що в людині глибоке. Ось в такий час людина показується – хто справжній, і хто тільки прикидався і користувався», – сказав владика.

«Я, коли служив в Києво-Печерській Лаврі, там було багато ієрархів, я мав почуття, що перебуваю серед сповідників, які пройшли дуже важкий час, особливо коли проголосили цю розкольницьку церкву, — зазначив митрополит Гавриїл. — Раніше ж ще й залякували архієреїв, ми це знаємо. Їм говорили: “Якщо ви не підете, то у вас все відберуть”. І ці люди вистояли. Це зміцнило їх віру. За це Господь дав їм благодать».

Ієрарх Болгарської Церкви розповів про свої спостереження в Мгарському монастирі перед святковою службою в день пам’яті святителя Афанасія, Лубенського чудотворця.

«Я вийшов раніше прогулятися, десь було 7 годин з гаком, – поділився він. – І я побачив, ці люди вже йшли, рано приходили в храм. Уже в той час приходили. Ну хто так просто буде рано приходити, якщо у нього дійсно не горить в душі, щоб прийшов і помолився на свято! Це відчувається, це видно по виразу облич, по очах. Потім всі якось хотіли отримати благословення».

За спостереженням архієрея, в цих людях є велика церковність – незалежно від труднощів в країні.

«Це справжні люди православні, – зазначив він. – Я думаю, не кожна Церква може похвалитися такою паствою, такими віруючими».

Митрополит Гавриїл закликав священнослужителів УПЦ берегти свою паству, яка «хороша і шукає Бога».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1750