«Слово Предстоятеля»: Про свт. Миколая Чудотворця та сучасне диво, творене ним (відео)

«Свт. Миколай є чудотворцем, тому що багато чудес звершив під час земного життя, а ще більше  звершив чудес, коли відійшов на небо. Він допомагає кожному з нас знайти ту дорогу, яка веде людину до спасіння».

22 травня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов одинадцятий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що 22 травня, в день перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських, християни всього світу вшановують його пам’ять.

«Святитель Миколай є чудотворцем, тому що багато чудес він звершив під час земного життя, а ще більше він звершив чудес, коли відійшов на небо. Він предстоїть перед Престолом Божим і допомагає з Божого благословення тим людям, які потребують допомоги та які звертаються до нього», — зазначив він.

Його Блаженство пригадав диво наших днів, пов’язане з ім’ям свт. Миколая.

До монастиря, в якому свого часу ніс послух Блаженніший Митрополит Онуфрій, приходила одна ревносна парафіянка, народжена в 20-і роки ХХ століття. Тому не дивно, що в молоді роки вона була комсомолкою, переконаною атеїсткою та познайомилася з одним комсомольцем грузином. У них з’явилася донька, але вже незабаром чоловік залишив її та поїхав до рідної Грузії.

«Згодом Ніна взяла свою малолітню дочку та поїхала знайти чоловіка, щоб примиритися з ним. Але Грузія велика, де його шукати, вона не знала, відомо їй було лише прізвище, — продовжив оповідь Архіпастир. — Вона ніде не знаходила слід свого чоловіка, але сталося так, що в одному місті, під мостом, зустріла якогось старця. Старець сказав, що вона не там шукає чоловіка, порадив їхати в одне село в горах та додав: “Але коли прийдеш, то вдома його не знайдеш, він пасе овець. Почекай його трохи”».

За словами Його Блаженства, жінка дійсно знайшла чоловіка в тому селі в горах, яке їй добре описав старець. Але поговоривши з чоловіком, вона все ж повернулася додому ні з чим і сама виховувала свою доньку.

«Через деякий час вона зайшла в дім до знайомої, яка була віруючою. На стінах висіло багато ікон… Але один святий образ привернув особливу увагу Ніни. “Я знаю цього дєдушку, – сказала вона. – Якщо ти знаєш, де він знаходиться, хто він, то я б хотіла йому подякувати”. А знайома розповіла, що це святий Миколай, який зараз на небі, що Бог посилає його людям, які потребують допомоги. Жінка зрозуміла, що вона Бога залишила, а Бог її не залишив, а Бог завжди визнавав її і допомагав, що послав їй свт. Миколая, щоб допомоги знайти чоловіка, а ще більше – щоб св. Миколай допоміг їй зрозуміти і знайти ту дорогу, яка веде людину до вічного життя і спасіння», — завершив історію Блаженніший Митрополит Онуфрій та додав, що так колишня атеїстка Ніна стала ревною християнкою.

«Для нас, монахів, вона була прикладом, як треба служити, трудитися заради свого спасіння. Нехай молитвами святителя Миколая Господь допомагає кожному з нас знайти ту дорогу, що веде людину до спасіння, до вічного життя», — побажав насамкінець він.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Просмотров: 537