Голова юридичного відділу УПЦ дав оцінку заявам «ПЦУ» про «захоплення» їх храмів

25 травня 2021 року Голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов розповів, що заява синоду “ПЦУ” про нібито регулярні захоплення їх храмів з боку парафіян УПЦ є черговою маніпуляцією, в якій «чорне називається білим і навпаки». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт СПЖ.

Отець Олександр зазначив, що у своїй заяві синод “ПЦУ”, опублікованій 24 травня, не вказав жодного випадку захоплення їхнього храму прихожанами УПЦ, оскільки їх просто немає. А як раз те, що вони намагаються видати за «перехід громади в ПЦУ», фактично і юридично є захопленням. Глава юрвідділу пояснив, що під час так званих «переходів» за це рішення голосують не парафіяни, а жителі того населеного пункту, де знаходиться храм, але які не є членами релігійної громади. «Сьогодні рішення (про перехід, – прим. ред.) приймаються на територіальних зборах за участю осіб, які не мають ніякого відношення до релігійної громади УПЦ, – розповів протоієрей Олександр Бахов. – Це говорить про те, що ніякого переходу не було, оскільки голосували не парафіяни, а люди, які називають себе членами релігійної громади тільки тому, що просто живуть у цьому населеному пункті».

На доказ відсутності переходів глава юрвідділу УПЦ вказує на те, що після такого рішення в населеному пункті з’являється зовсім нова парафія, з іншими членами, тоді як позбавлена майна продовжує свою діяльність, будує новий храм і т.п. «І ті парафії УПЦ, які, на думку “ПЦУ”, кудись перейшли, вони далі продовжують своє існування, вони будують нові храми замість захоплених, моляться там. Якби парафія кудись перейшла, то хто ж тоді залишився без храму і змушений був будувати собі новий?», – зазначив протоієрей Олександр Бахов.

Глава юрвідділу УПЦ розповів, що спроби захистити інтереси громад УПЦ, які стали жертвами рейдерів, в заяві синоду “ПЦУ” називають «систематичним тиском» на їх парафії. «Виходить, що у нас захоплюють храм, а коли ми намагаємося його захистити, нас раптом звинувачують у рейдерстві? Ці дії “ПЦУ” схожі на діяльність “чорних нотаріусів”, які забирають у людей шахрайським шляхом квартири, а спроби реальних господарів захистити своє майно називають рейдерством. Все перевернули з ніг на голову, створюючи нові маніпуляції в інформаційному полі», – підсумував протоієрей Олександр.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1133