«Вилікуй себе сам». Про духовний аспект вислову (відео)

У медичній сфері особливо вживаний вислів «Cura te ipsum», або «Вилікуй себе сам». А який духовний аспект цього фразеологізму?

Від самого народження людина уражена пристрастями, що подібні до повітряної кульки, яка начебто й літає нечутно, але коли лусне, то її помітять усі. Тому передусім варто зазирнути всередину себе, усвідомити свої немощі та зрозуміти причини їх виникнення. Звісно, для людей сімейних кращою духовною лікарнею є сама сім’я. Коли ми відкриті своїм близьким, бачимо, як їм важко з нами, розуміємо, хто ми є насправді та що нам якомога швидше треба змінюватися. Але ще важливо пам’ятати заповіт Спасителя: «Лицеміре, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Мф. 7: 5). Адже ми не офтальмохірурги, а справжні власники ба навіть не колод у власних очах і душах, ні – цілих лісоповалів. І тільки сповнившись смиренням, любов’ю і звернувшись у такому стані в молитовному зітханні до Господа, ми зможемо вилікувати себе, зцілитися від набридливих пристрастей. 

Отець Ростислав у черговому випуску програми «Духовний імунітет» розповідає про те, як зцілитися від духовних хвороб – людських пристрастей, які заважають жити в мирі з собою і близькими. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове відео з циклу проекту «Духовний імунітет» зі священиком Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України.

Дивіться також інтерв’ю: Священник-лікар Ростислав Валіхновський: Головні ліки — Кров і Тіло Христові

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 449